SM-Liigan taso - Miten uuteen nousuun?

Keskustelua Liigasta ja sen tapahtumista.
Ylläpitäjä
Avatar
Viestit: 25812
Liittynyt: 15.02.2008 16:08
Suosikkijoukkue: HIFK, Montreal Canadiens

SM-Liigan taso - Miten uuteen nousuun?

ViestiKirjoittaja Dev » 29.07.2010 18:36

Nyt kun viime vuosina on puhuttu hirveästi tästä SM-Liigan tasosta ja siitä kuinka ei pystytä vastaamaan enää muille liigoille rahallisesti, niin ajattelin avata ketjun tälle ja täällä saa keskustella mitenkä saadaan liiga uuteen nousuun ja seurojen taloudet parempaan kuosiin.

Minua henkilökohtaisesti on mietityttänyt jo pitkän aikaa, että missä kohtaa SM-Liigassa mentiin väärille raiteille. Joskus kymmenen vuotta takaperin liigaa pidettiin lähtökohtaisesti heti NHL:n jälkeen maailman toiseksi kovimpana kiekkoliigana ja itse olen ollut myös siinä käsityksessä, että pystyimme rahallisesti vastaamaan näille Elitserien/NLA seuroille. Korjatkaa jos olen väärässä. Silloin tänne sateli paljon hyviä pelaajia, mutta nykyään on meno aivan toisenlainen. Kaikki parhaassa peli-iässä olevat pelaajat jotka eivät kelpaa NHL:ään tai KHL:ään, siirtyvät automaattisesti ison shekin perässä Elitserieniin tai NLA:han. Sen sijaan meille tulee näitä parhaat päivänsä nähneitä pelimiehiä jatkuvasti sisään. Kaikki euroopan parhaat liigat kierretty läpi ja muualta ei enää tarjota sopimusta, niin sitten tullaan imemään liigaseuroiltakin vielä hyvät rahat taskuun vanhoilla meriiteillä ja itse peliesitykset on sitten täysin perseestä. Helvetin hyviä esimerkkejä Antti-Jussi Niemi, Toni Söderholm ja aikoinaan Lasse Pirjetä ja ohan näitä vaikka kuinka helvetisti, jos rupee miettimään.

Jotain tälle tilanteelle tulisi tehdä ja se ensimmäinen kysymys onkin, että miten saadaan SM-Liiga seurojen rahatilanteet samaan kuntoon kuin Elitserienissä, tai NLA:ssa? Onko se ylipäätänsä edes mahdollista? Mistä perseenreiästä ne repii sitä rahaa? Mä en itse olen näiden seurojen taloudellisiin tilanteisiin niin perehtynyt, niin olisikin mukava kuulla joltain joka tietää jotain näistä asioista, että missä se ero syntyy sarjojen välillä. Nostaako noi rahaa enemmän jostain TV-sopimuksista vai mistä kiikastaa?
- Olen aina IFK

Avatar
Viestit: 6728
Liittynyt: 11.04.2009 13:12
Paikkakunta: Rauma
Suosikkijoukkue: Lukko, Red Wings, Chelsea, AIK, Trail Blazers

Re: SM-Liigan taso - Miten uuteen nousuun?

ViestiKirjoittaja Lehväs » 29.07.2010 18:48

SM-Liigassa ei ole rahaa tarjolla niin paljoa, mitä muissa Euroopan eliittiliigoissa. Sen kaikki tietää. Jopa DEL-liiga pystyy jo imemään SM-Liiga pelaajia, joka on jo huolestuttavaa, sillä sarjan taso on mitä on.

Lueskelin vanhasta Jääkiekkolehdestä jutun, jossa vertailtiin SM-Liigaa ja Elitserieniä, ja miksi niin samanlaisilta näyttävät liigat ovatkin rahallisesti täysin erillaisia. Ruotsalaisten seurojen suurin tulonlähde on oma jäähalli. Esim. Färjestadin Löfbergs Lila areenan se omistaa täysin itse ja vastaa kaikesta muusta paitsi ravintolapalveluista. Kuinka moni liigaseura omistaa jäähallin itse? Se tuo luonnollisesti rahaa kassaan.

Toinen, joka tuo rahaa seuroille on pääsylipputulot. Hallit on isoja monissa kaupungeissa ja vetää yleisöä rajusti.

Kolmas - Televisiosopimus. Elitserienille saatiin neuvoteltua helvetin hyvä rahakas TV-sopimus Canal+:n kanssa. Taisi olla 50 miljoonan kruunun arvoinen - kaudelta.

Nämä kaikki ovat suoraan yhteydessä pelaajahankintojen laatuun. Lisäksi Elitserien eläketurva on tietävästi SM-Liigan vastaavaa hurjasti edellä.

Näitä kohtia kannattaisi syynätä tarkasti ja miettiä, pystyttäisiinkö näitä kehittämään, saataisiinko niistä houkuttelevampia, saataisiinko niillä lisää seurojen kassaan rahaa? Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että SM-Liigan pitää pystyä kilpailemaan Elitserienin, DELin ja NLA:n kanssa. NHL:n ja KHL:n kanssa ei kannata lähteä pelleilemään.
...

Avatar
Viestit: 2400
Liittynyt: 01.09.2008 20:20
Paikkakunta: Lahti
Suosikkijoukkue: Pelicans, Caps, Chelsea FC

Re: SM-Liigan taso - Miten uuteen nousuun?

ViestiKirjoittaja Kauppila » 29.07.2010 18:57

Hyvä keskusteluaihe kyllä ja Deville propsit, että pisti tälläisen ketjun pystyyn.

Sehän tosiaan on selvää, että SM-liiga joukkueet eivät pysty vastaamaan täysillä NLA/Elitserien seurojen rahasummiin. Hiukan ihmetyttää kyllä, että minkä takia tässä asiassa ollaan tultu alaspäin niin paljon, kun SM-liiga oli ennen Euroopan kovin/kovimpia sarjoja.

Ja sitten itse asiaan. Kertoohan se jo todella paljon, kun liigan pääsponsorina toimii Kotipizza, joka ei todellakaan ole Suomen vauraimpia ja tunnetuimpia yrityksiä/yhtiöitä. Ruotsissa ja Venäjällä ollaan käsittääkseni saatu juuri isot sponsorit liigalle ja se on yksi syy, että liigan jakamat rahasummat ovat isompia ja näkyvyys on parempaa. SM-liigan tulisi saada pääsponsorikseen siis jonkun todella ison suomalaisen yhtiön, jolla on lyödä rahaa tiskiin ja saada hiukan näkyvyyttä liigalle. Kotipizza ei todellakaan ole sellainen.

SM-liigaa ei myöskään näytetä millään suurella TV-kanavalla, jolta saataisiin isot määrät rahaa. Muita Euroopan jääkiekkoliigoja näytetään muissakin maissa, kuin omassa maassaan ja tämä kertoo jo siitä, että rahoja saa tuolla käärittyä. Seurojen pitäisi myös mainostaa kotikaupungeissaan itseään paljon voimakkaammin ja vaikka järjestää tapahtumia yleisöille enemmän, jotta heidät todella saadaan temmattua mukaan seuran toimintaan. Ihmiset, me kansalaiset olemme kuitenkin se tärkein asia ja rahoituksen avain.

Rahoitus meillä on siis pahasti perseellään.

SM-liigan johtoon pitäisi saada sellaisia henkilöitä, jotka ovat oikeasti Euroopan terävintä kärkeä, eikä mitään puuhastelijoita. Henkilöitä, joilla on oikeasti suuri intohimo ja rakkaus lajia kohtaan, sekä tuntemusta jääkiekkomaailmasta ja osaavat raha-asiat pitää kunnossa. Tarvitaan persoonia, jotka todella välittävät.

Suomessa on kyllä edellytyksiä rakentamaan kovatasoinen liiga. Jääkiekko on Suomen ykköslaji, kaikki ihmiset tietävät sentään jotain jääkiekosta ja junioreitakin on ihan hyvin suhteutettuna ihmismäärään. SM-liiga kasvattaa jatkuvalla syötöllä kovia pelaajia ja, jos nämä pelaajat saataisiin pidettyä pitkään täällä ja he eivät aina karkaisi muualle Eurooppaan pelaamaan, niin SM-liiga olisi todella kovatasoinen sarja ja taistelisi kovaa Elitserienin kanssa. Suomessa pidetään myös pelaajista paremmin huolta, kuin jossain Venäjällä tai muualla, joten ulkomaalaisiakin voitaisiin saada pidettyä paremmin, kun olisi tarjota hyvät määrät rahaa ja hyvä ilmapiiri.
''Form is temporary, Class is permanent''

''Im not putting pressure on you about that we have to win. I don’t want to put that kind of pressure on you. But we can’t lose, we cannot lose.'' – Jose Mourinho

Avatar
Viestit: 3744
Liittynyt: 25.06.2010 17:10
Suosikkijoukkue: Tappara, NJ Devils

Re: SM-Liigan taso - Miten uuteen nousuun?

ViestiKirjoittaja NiksuP » 29.07.2010 19:05

Hyvä avausteksti Deviltä. :peukkuylös: Tottahan tämä lienee, että SM-Liigan taso menee vain alaspäin, ja kenellekkään vähänkin huippupelaajan statuksella liikkuvalle pelaajalle, ei kelpaa SM-Liiga, vaan on päästävä Elitserieniin, NLA:han, Tshekkiin, KHL:n ja niin edelleen, mitä kaikkia muita niitä nyt onkaan.
Itse henkilökohtaisesti, voin sanoa, että mielestäni SM-Liiga on samaa tasoa Elitserienin kanssa, mutta NLA, ei näille kahdelle edellämainitulle mielestäni pärjää. Tosin, se on siitäkin kiinni, että en seuraa Elitserieniä niin paljon mitä SM-Liigaa.
Liigaa tulee katsottua kaikki urhon lähetykset (jos olen pelissä, niin nauhalta), maalikoosteet kaikista peleistä ja peleissä noin 10-15 per kausi. Elitserienistä tulee katsottua kaudessa semmoiset reilu parikymmentä peliä, ja maalikoosteet aina lähes kaikista per kierros. Ruotsissa kyllä pelaa enemmän näitä nimimiehiä, mutta ei SM-Liiga mielestäni kakkoseksi tässä kilpailussa jää! :shame: KHL on sitten ihan omaa tasoa, mutta sitä en ole vieläkään ymmärtänyt, että miksi sellainenkin piti perustaa, vain kilpaillakseen NHL:n kanssa. NHL on ykkönen ainakin minulle nyt ja aina, eikä KHL saa sitä paikkaa koskaan.
Paluumuuttajia SM-Liigahan saa nyt lähes joka kausi, toissakaudella nimekkäimmät olivat Ville Nieminen, Sami Kapanen ja Antti Laaksonen. Viime kautena Tuukka Mäntylä, Antti-Jussi Niemi ja Pekka Saravo, ja tähän mennessä hommattuja paluumuuttajia ovat Ville Peltonen ja Ossi Väänänen. Mielestäni, kaikki edellämainitut, olivat pelanneet parhaat päivänsä, siihen mennessä, kun paperi kirjoitettiin. Tosin, esim Mäntylällä on vielä aikaa näyttää pitkän aikaa, ja Kapanen ja Nieminen osoittivat olevansa edelleen hyviä pelimiehiä. Mielipiteeni kuitenkin on se, että SM-Liiga ja Elitserin ovat samalla viivalla, ja alapuolella on NLA.
In Memoriam - Lokomotiv Jaroslavl 7/9/2011

"Ei voida kusta 1-3 johtoa 4-2 häviöksi"
- Lukko1936

"Ässät ei saanut yhtä tamperelaista mopoautoilijaa millään kuriin."

#18 #87 #21 - Magnus Pääjärvi #91

Hockey Summer of 2011 - We Remember

Kiitos Devils 2011-12 ♥

Ylläpitäjä
Avatar
Viestit: 25812
Liittynyt: 15.02.2008 16:08
Suosikkijoukkue: HIFK, Montreal Canadiens

Re: SM-Liigan taso - Miten uuteen nousuun?

ViestiKirjoittaja Dev » 29.07.2010 19:57

Ketunkolo kirjoitti:SM-Liigassa ei ole rahaa tarjolla niin paljoa, mitä muissa Euroopan eliittiliigoissa. Sen kaikki tietää. Jopa DEL-liiga pystyy jo imemään SM-Liiga pelaajia, joka on jo huolestuttavaa, sillä sarjan taso on mitä on.


Joo, eikä sitten sovi suinkaan unohtaa myöskään Ruotsin kakkossarjaa, eli Allsvenskania, joka nyt ei välttämättä ihan kykene ryöstämään pelaajia meidän suurilta seuroilta, mutta esimerkiksi näiden keskikasti ja häntäpään jengien nenän edestä sekin sarja vie pelaajia. Tälläkin hetkellä Allsvenskanissa on joukkueita jotka ovat esimerkiksi huomattavasti tasokkaampia kuin Ässät tai Ilves ja kyseessä on siis Ruotsin kakkosliiga. Aika naurettavaa suorastaan.

Ketunkolo kirjoitti:Näitä kohtia kannattaisi syynätä tarkasti ja miettiä, pystyttäisiinkö näitä kehittämään, saataisiinko niistä houkuttelevampia, saataisiinko niillä lisää seurojen kassaan rahaa? Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että SM-Liigan pitää pystyä kilpailemaan Elitserienin, DELin ja NLA:n kanssa. NHL:n ja KHL:n kanssa ei kannata lähteä pelleilemään.


Näin on ja pakko sanoa, että johdon meininki täällä on jokseenkin todella amatöörimäistä, kun vertaa esimerkiksi juuri Ruotsiin. Niin kuin jo tuossa mainitsit, niin siellä neuvoteltiin todella rahakas TV-sopimus ja silloin kun keskusteltiin näistä pelaajasiirto maksuista, jossa SM-Liiga/Elitserien pelaaja siirtyy NHL:ään, niin meillä tyydyttiin siihen 225 000€, kun taas naapurissa ei oltu alkuunkaan tyytyväisiä tällaiseen summaan. En tiedä paljon sinne nyt sitten pulitetaan, mutta ainakin se on varmaa, että enemmän kuin SM-Liiga seuroille.

Kauppilalta myös erittäin hyviä pointteja tuossa ylempänä.

NiksuP kirjoitti:Hyvä avausteksti Deviltä. :peukkuylös: Tottahan tämä lienee, että SM-Liigan taso menee vain alaspäin, ja kenellekkään vähänkin huippupelaajan statuksella liikkuvalle pelaajalle, ei kelpaa SM-Liiga, vaan on päästävä Elitserieniin, NLA:han, Tshekkiin, KHL:n ja niin edelleen, mitä kaikkia muita niitä nyt onkaan.


Oli tartuttava tähän. Tshekin liiga on nykyään suoraan sanoen todella huonossa jamassa. Se ei ole lähelläkään euroopan kärkeä ja ei taistele Elitserienin, NLA:n tai edes SM-Liigan kanssa samoista pelaajista. Kyllähän se kertoo jo jonkin verran tasosta, kun siellä pelaa näitä SM-Liigan ylijäämiä Jesse Saarista, Petri Kokkoa ja Pasi Nielikäistä ynnä muuta.

NiksuP kirjoitti:Mielipiteeni kuitenkin on se, että SM-Liiga ja Elitserin ovat samalla viivalla, ja alapuolella on NLA.


Sun mielipide voi olla tuo, mutta paikkaansa se ei pidä. NLA on näistä kolmesta sarjasta selvä ykkönen. Siellä on joukkueita jotka taistelevat tälläkin hetkellä hampain ja kynsin KHL:n jengejä vastaan pelaajista kuten Tim Stapleton, Glen Metropolit ja monista muista. Elitserien seuroilla ei riitä rahat lähteä tappelemaan näistä pelaajista, tai saattaa riittää, mutta silloin pitää tinkiä jostain pois. Sveitsin seurojen ei tarvitse mistään tinkiä.

Mitä tulee SM-Liigaan ja Elitserieniin, niin eivät ne kyllä samalla tasolla ole. Todella moni Suomalainen kiekkoilija on sanonut Elitserienin olevan huomattavasti edellä SM-Liigaa ja totta kai se on, kun seuroilla on varaa ostaa sinne oikeasti niitä pelimiehiä, toisin kuin SM-Liiga seuroilla. Kattokaa nyt vaikkapa Skellefeåta, ei se ole mikään kärkijoukkue tuolla ja siellä on kokoonpanossa sellaisiakin kavereita kuin Petr Tenkrat, joka joskus dominoi tätä meidän liigaa.
- Olen aina IFK

Avatar
Viestit: 11211
Liittynyt: 18.11.2008 00:25
Suosikkijoukkue: Oulun Kärpät

Re: SM-Liigan taso - Miten uuteen nousuun?

ViestiKirjoittaja Nestori » 29.07.2010 20:07

Kaikkein merkittävin seikka lienee kuitenkin se, että Suomi on talousalueena niin pieni verrattuna esim. em. Ruotsiin tai Saksaan. Kansainvälistä näkyvyyttä haluavat isot suomalaisyhtiöt eivät niin helposti tuhlaa rahojaan siihen, että Urheiluruudussa saattaa nimi näkyä 3 s noin miljoonalle ihmiselle tai siihen, että noin 5000 ihmistä, joista suuri osa on kausikorttilaisia tms. näkee sen keskiympyrään maalatun logon 30 kertaa kaudessa?

"Rahalla saa ja p****ellä tienaa"-sananlasku pätee miltei kaikkiin ammattilaisliigoihin maailmassa. Ei niin pientä (SM-liiga) tai suurta (NHL) ettei siellä seuroilla olisi talousvaikeuksia. Kohonneet palkkakustannukset yms. vs. rajalliset tulonlähteet. Siinä on yhtälö, jota ei voi ratkaista. Pieneen markkina-alueeseen, kuten Suomeen tämä tietenkin kirpaisee muita enemmän. Täällä rahaa löytyy korkeintaan pääkaupunkiseudulta tai Oulusta (jonka markkina-alue kattaa miltei koko Pohjois-Suomen, Jamesin kämppää lukuunottamatta).

Raha onkin nykypäivänä suurelle osalle pelaajista se kaikkein tärkein juttu. Ennenmuinoin huippupelaajille tavoitteena oli (ison palkkashekin lisäksi) päästä pelaamaan sitä suurinta ja mahtavinta liigaa eli NHL:ää. Tähän tarkoitukseen Suomi sopi silloin, koska isot kaukalot kehittivät pelaajien luisteluvoimaa ja peli itsessään muistutti Pohjois-Amerikkalaista pelityyliä eniten koko Euroopassa. Myös seurojen harjoittelu oli tiivistä ja ammattimaista kaiken puolin. Tästä syystä meille rantautui Tim Thomasia, Brian Rafalskia jne. Nykyään (oikeastaan muutaman viime kauden aikana) SM-liigaan raahautuu näitä "kehäraakkeja", jotka ovat periaatteessa ihan huippupelaajia, mutta ovat olleet huimasti parempiakin joskus.

No, jos vielä 2000-luvun taitteen jälkeenkin meille tuli peliaikaa hakemaan lupaavia ulkomaalaisia, niin viimeistään KHL:n pyörähdettyä käyntiin, se juna jäi pysäkille. Kaasu- ja öljymiljoonin varustettu (Valtionkin tukema) liiga hommaa isolla rahalla rinkiinsä esim. niitä hieman kokeneempia NHL-pelaajia, jotka ennen olisivat lopettaneet änärissä ja päätyneet HHF:en, mutta nyt lähtevät mieluusti Venäjälle varmistamaan loppuelämän toimeentulonsa --> Jagr, Fedorov jne. Hyvin harva huippupelaaja lähti Eurooppaan jäähdyttelemään uraansa ennen KHL:ta. KHL:n "ansiosta" joillekin nuoremmille pelimiehille, jotka ennen olisivat saattaneet lähteä kehittymään kaudeksi tai kahdeksi esim. Suomeen, niin heille tarjoutuu pelipaikka mahdollisesti NHL:sta jo hieman aikaisemmin? Toinen juttu on se, että ne suomalaiset, ruotsalaiset, tshekit, slovakit jne. joille ei NHL:n portit ole auenneet taivaisiin asti tai ovat oman sarjansa huippuja, saavat KHL:n myötä ikäänkuin toisen mahdollisuuden "eläkerahoihin". Kapanen, Pirnes, Peltonen jne. Muitten Euroopan liigojen tarjoamat pelaajapalkkiot ovat tupakkirahoja verrattuna KHL:n vastaaviin.

Pointti on siis raha. Kuten Kauppila aiemmin sanoikin, niin "rahoitus meillä on siis pahasti perseellään"! Se on mun mielestä sellainen asia, jota ei Suomessa tulla koskaan saamaan esim. läntisen naapurimaamme tasolle? Ei meillä Suomessa ole maksavaa populaa tarpeeksi. Pitää muistaa, että vaikka jääkiekko onkin suosituin joukkueurheilulaji Suomessa, niin se varsinainen ydinjoukko, joka seuroille tuo rahaa, on oikeasti helvetin pieni suhteessa väestömäärään.

Sori vain palstalaiset. SM-liigaa ei pelasta enää mikään muu kuin KHL:n konkurssi. Fuck the SM-liiga, welcome European League!
Oulun Kärpät

Avatar
Viestit: 14900
Liittynyt: 27.07.2009 14:52
Suosikkijoukkue: KHL, NHL, Leijonat

Re: SM-Liigan taso - Miten uuteen nousuun?

ViestiKirjoittaja InFlames » 29.07.2010 20:15

Ajattelin muutamaan kohtaan lyhyesti tarttua, vaikka ei varsinaisesti aiheeseen liitykkään. Hyvä ketjun avaus Deviltä. Voin itekkin paremmalla ajalla ottaa kantaa tähän.

Dev kirjoitti:

NiksuP kirjoitti:Hyvä avausteksti Deviltä. :peukkuylös: Tottahan tämä lienee, että SM-Liigan taso menee vain alaspäin, ja kenellekkään vähänkin huippupelaajan statuksella liikkuvalle pelaajalle, ei kelpaa SM-Liiga, vaan on päästävä Elitserieniin, NLA:han, Tshekkiin, KHL:n ja niin edelleen, mitä kaikkia muita niitä nyt onkaan.


Oli tartuttava tähän. Tshekin liiga on nykyään suoraan sanoen todella huonossa jamassa. Se ei ole lähelläkään euroopan kärkeä ja ei taistele Elitserienin, NLA:n tai edes SM-Liigan kanssa samoista pelaajista. Kyllähän se kertoo jo jonkin verran tasosta, kun siellä pelaa näitä SM-Liigan ylijäämiä Jesse Saarista, Petri Kokkoa ja Pasi Nielikäistä ynnä muuta.

En ole Devin kanssa tästä täysin samaa mieltä. Kyllähän Tsekin liiga on noiden liigojen jälkeen se seuraava kova sarja. DEL tosin on oikestaan Tsekin liigan rinnalla jo. Tsekin liigassa on liikaa joukkueita, mutta kärkipään joukkueet pärjäävät ketä tahansa SM-liiga joukkuetta vastaan. Esimerkkinä David Vybornyn, Michal Brosin ja Petr Tonin tähdittämä Sparta Praha. Tsekin liigassa lähes kaikki pelaajat ovat tsekkiläisiä, mutta muutamia poikkeuksiakin löytyy. Devin mainitsemat pelaajat eivät kerro millään tavalla liigan tasosta.


Dev kirjoitti:Sun mielipide voi olla tuo, mutta paikkaansa se ei pidä. NLA on näistä kolmesta sarjasta selvä ykkönen. Siellä on joukkueita jotka taistelevat tälläkin hetkellä hampain ja kynsin KHL:n jengejä vastaan pelaajista kuten Tim Stapleton, Glen Metropolit ja monista muista. Elitserien seuroilla ei riitä rahat lähteä tappelemaan näistä pelaajista, tai saattaa riittää, mutta silloin pitää tinkiä jostain pois. Sveitsin seurojen ei tarvitse mistään tinkiä.

Onko NLA selvä ykkönen? Ite pidän Elitserieniä kokonaisuutena tasokkaampana mitä NLA. NLA:n kärkiseurat saavat kasaan hyviä jengejä, mutta häntäpään joukkueet olisivat kyllä melko heikoilla hangillla Elitserienissä. Niukasti omasta mielestä Elitserien menee NLA:n ohi. Ruotsalainen pelaajamateriaali on kuitenkin vahvempi mitä Sveitsissä eikä NLA:n pikkuseurojen tai edes keskisuurten seurojen pelaaja materiaali ole mitenkään ihmeellinen.

Avatar
Viestit: 1837
Liittynyt: 07.02.2009 17:31
Suosikkijoukkue: ...

Re: SM-Liigan taso - Miten uuteen nousuun?

ViestiKirjoittaja TheMuumio » 30.07.2010 13:10

InFlames kirjoitti:
Dev kirjoitti:Sun mielipide voi olla tuo, mutta paikkaansa se ei pidä. NLA on näistä kolmesta sarjasta selvä ykkönen. Siellä on joukkueita jotka taistelevat tälläkin hetkellä hampain ja kynsin KHL:n jengejä vastaan pelaajista kuten Tim Stapleton, Glen Metropolit ja monista muista. Elitserien seuroilla ei riitä rahat lähteä tappelemaan näistä pelaajista, tai saattaa riittää, mutta silloin pitää tinkiä jostain pois. Sveitsin seurojen ei tarvitse mistään tinkiä.

Onko NLA selvä ykkönen? Ite pidän Elitserieniä kokonaisuutena tasokkaampana mitä NLA. NLA:n kärkiseurat saavat kasaan hyviä jengejä, mutta häntäpään joukkueet olisivat kyllä melko heikoilla hangillla Elitserienissä. Niukasti omasta mielestä Elitserien menee NLA:n ohi. Ruotsalainen pelaajamateriaali on kuitenkin vahvempi mitä Sveitsissä eikä NLA:n pikkuseurojen tai edes keskisuurten seurojen pelaaja materiaali ole mitenkään ihmeellinen.

Osassa NLA:n seuroissa kaiken lisäksi alakentät ovat käsittääkseni sellaista tasoa että voisi tulla tiukkaa jopa mestiksessä(pelaajillla siis, ei joukkueilla). NLA:n ongelma on liian isot erot joukkueiden välillä ja jopa joukkueiden sisällä. Vähän sama kuin KHL:ässä.
"What kind of man kills because of ideology?
What kind of god justifies violence?"

Stratovarius - Elements

Avatar
Viestit: 11211
Liittynyt: 18.11.2008 00:25
Suosikkijoukkue: Oulun Kärpät

Re: SM-Liigan taso - Miten uuteen nousuun?

ViestiKirjoittaja Nestori » 02.08.2010 21:24

kuningas26 kirjoitti:Peruspakkeja saa Suomestakin, mutta monesti suomalaisten pelaajien palkkapyyntö on tasoon nähden aivan järkyttävän korkealla ja ulkomailta saa saman roolin pelaajia lähes ilmaiseksi jos viitsii nähdä vähän vaivaa.

Pakko oli tähän napata kiinni ja kohdistaa sitä tänne tasoketjuun, koska tuo kunkun lause on niin totta.

Taisinkin tuolla aiemmin mainita noista pelaajien kohoavista palkkioista jotakin. Suomalaisilla perusjyräpelaajilla palkat kohoaa joka vuosi, vaikka välttämättä pelaaja ei pelillisesti sen kummemmin kehity. Ulkomaalaispelaajilla on kovat näyttöhalut ja yritys on usein kovempaa, kuin näillä sementoiduilla suomalaisilla. Hyvällä scouttauksella seurat saattaisivat säästää vähintään kymmeniä tuhansia euroja kaudessa, jos ulkomaalaisia palkattaisiin enemmän. Jos kerran ulkomailta saa jonkun "Akkasen" 10 000-20 000 halvemmalla, niin miksi ei näin tehdä?

Yksi syy on tietenkin vanhanaikainen seurojen johtoporras, joka olettaa aina asioita sen kummemmin tutkimatta, että jos hommataan ulkkaripelaaja, niin sen pitää olla kahden ekan kentän mies ja palkkapussi on huikea. Ja mitä näitä keskustelupalstoja olen tutkaillut, niin suomalainen kiekkofani pääsääntöisesti luulee, että ulkkari lohkaisee vähintään sen 200 000 - 500 000 kaudesta, vaikka uskoakseni näin ei todellakaan ole? Parhaat ja kovimmat tietenkin tienaa sen, mutta yritän pitää tän jutun näissä "alempien kenttien miehissä".

Eli miksi suomalaisseurat ei tuota tänne EU-pelaajia tai roolipelaajia Kanadasta/USAsta alemmista sarjoista, jos kerran olisi mahdollista saada sillä hieman säästöjä kohonneisiin pelaajabudjetteihin? Nuo tietyillä alueilla saadut säästöt voisi mahdollisesti käyttää sitten niitten "kovempien nimien" hankintaan?

SM-liigan tasohan ei laskisi, vaan saattaisi muuttua jopa hieman mielenkiintoisammaksi, noin niinkuin lajia vähemmän seuraavan kannalta? Sillä onhan suomalaisten mielestä nuo ulkomaalaiset aina vähän kiinnostavampia, kuin kotimaiset? Ja kuka tietää? Joskushan sieltä saattaisi pompata esiin Lee Sweatteja ja Brian Rafalskeja ihan vahingossa.

Tällaisia mietteitä/kysymyksiä heräsi tänään... ja ei ole muuten taaskaan niitä huutomerkkejä mukana tekstissä. ;)
Oulun Kärpät

Avatar
Viestit: 6728
Liittynyt: 11.04.2009 13:12
Paikkakunta: Rauma
Suosikkijoukkue: Lukko, Red Wings, Chelsea, AIK, Trail Blazers

Re: SM-Liigan taso - Miten uuteen nousuun?

ViestiKirjoittaja Lehväs » 02.08.2010 21:36

Itse olen myös ihmetellyt vähän tuota EU-pelaajien vähyyttä kokoonpanoissa, vaikka niitä saa lahdata mielensä mukaan vaikka kuinka paljon. Suomalaiseen jääkiekkoyhteiskuntaan on pesiytynyt ajattelutapa siitä, että ulkomaalaisen täytyy olla kärkipelaaja. Nykyaikaisella ulkkarisäännöllä Kanadalasia ja jenkkejä rivipelaajia ei kannatakkaan tuoda, heidän täytyy olla alansa ammattilaisia, mutta EU-pelaajia voi alempiin kenttiin ja puolustaviin rooleihin hankkiakkin silloin, jos se maksaa vähemmän kuin suomalainen, koska niitä saa kokoonpanossa olla rajaton määr. Itse ainakin pelaajahankinnoista vastaavana tarkkailisin tätä mahdollisuutta tarkasti.
...

Avatar
Viestit: 2400
Liittynyt: 01.09.2008 20:20
Paikkakunta: Lahti
Suosikkijoukkue: Pelicans, Caps, Chelsea FC

Re: SM-Liigan taso - Miten uuteen nousuun?

ViestiKirjoittaja Kauppila » 02.08.2010 21:48

Nestori kirjoitti:Eli miksi suomalaisseurat ei tuota tänne EU-pelaajia tai roolipelaajia Kanadasta/USAsta alemmista sarjoista, jos kerran olisi mahdollista saada sillä hieman säästöjä kohonneisiin pelaajabudjetteihin? Nuo tietyillä alueilla saadut säästöt voisi mahdollisesti käyttää sitten niitten "kovempien nimien" hankintaan?

Tuo ison potentiaalin ja näytonhalun omaavien ulkkarien palkkaaminen on kyllä miltein nykypäivänä järkevämpää, kuin tuo suomalaisten perusjyrien palkkaaminen, kun heistä voidaan joutua maksaa vuosi vuodelta entistä enemmän.

Sitten tullaankin siihen onglemaan. Suomalaisilla ei ole organisaatioissaan näitä pelaajascoutteja ole juuri ollenkaan. Kun tutkii liigajoukkueiden henkilökuntalistoja, niin eipä sieltä paljoa löydä näitä herroja. Tähän päälle vielä se, että näiden pelaajascouttien pitäisi olla todella ammattitaitoisia ja päteviä. Löytyyhän Suomesta Jukka Suutaria ja Tommi Kerttulaa, mutta aika vähissä on nuo scoutit liigaseuroille. Seurapomoilla ei kuitenkaan ole aikaa hirveästi kesken kauden lähteä koluamaan Pohjois-Amerikoita ja tässä on yksi syy, miksi joissain seuroissa suositaan vieläkin tuota ''omat pojat'' on aina parempia periaatetta. Pelaajakoordinaattoreita löytyy jo Suomestakin, mutta varsinaisia pelaajascoutteja ei joukkueiden palkkalistoilla hirveästi näy. Toki voi olla, että jotkut pelaajascoutit tekevät keikkahommia eri joukkueille.

Pelaajatarkkailijoiden palkkaaminen on toki myös taloudellinen kysymys seuroille, mutta tuskinpa nuo pelaajascoutit, varsinkaan nuoremmat ottavat kovia hintoja tuosta hommastaan. Toisaalta taas, seuran pitää maksaa kaikki kulkemiskulut näille herroille.

Kyllähän nämä nuoret ulkomaalaiset ovat aina kiinnostavia ja heistä voidaan saada Suomesssa aivan uusia piirteitä hiottua esiin, jos harjoittelu kiinnostaa. Suomessa valmennuspohja on kuitenkin ihan hyvässä kunnossa ja SM-liiga on sellainen liiga, joka kehittää pelaajaa monipuolisemmaksi, kuin jossain Tsekissä tai Slovakiassa. :peukkuylös:

Yksi jarru tälle ulkolaisten alempien ketjujen jyrille on tuo, että Suomessa on tosiaan vieläkin tuollaista ajattelutapaa, että ulkomaalaisen pitää olla aivan kova vahvistus, eikä mikään alempien kenttien jyrä.

Summasummarum... Kuitenkin näyttää siltä, että SM-liiga on menossa tässä positiiviseen suuntaan, kun näitä nuoria P-Amerikkalaisia ja tsekkejä, ruotsalaisia ja muita on tullut try-outeille ja tehnyt sopimuksia enemmän kuin ehkä edellisinä vuosina. Vielä, kun saataisiin tuota scouttauskulttuuria kukoistamaan enemmän, niin alkaisi näyttämään hyvältä jo. :moi:
''Form is temporary, Class is permanent''

''Im not putting pressure on you about that we have to win. I don’t want to put that kind of pressure on you. But we can’t lose, we cannot lose.'' – Jose Mourinho

Avatar
Viestit: 11211
Liittynyt: 18.11.2008 00:25
Suosikkijoukkue: Oulun Kärpät

Re: SM-Liigan taso - Miten uuteen nousuun?

ViestiKirjoittaja Nestori » 02.08.2010 22:07

Kauppila kirjoitti:Pelaajakoordinaattoreita löytyy jo Suomestakin, mutta varsinaisia pelaajascoutteja ei joukkueiden palkkalistoilla hirveästi näy. Toki voi olla, että jotkut pelaajascoutit tekevät keikkahommia eri joukkueille.

Pelaajatarkkailijoiden palkkaaminen on toki myös taloudellinen kysymys seuroille, mutta tuskinpa nuo pelaajascoutit, varsinkaan nuoremmat ottavat kovia hintoja tuosta hommastaan. Toisaalta taas, seuran pitää maksaa kaikki kulkemiskulut näille herroille.

Tuo on kyllä totta, mutta kyllä kaikilla kärkiseurojen TJ:lla on omat yhteyskanavansa myös pelaajatarkkailuun, vaikkei varsinaista scouttia palkkalistoilta löydykään? Ex-pelaajat ynnämuut on oivia tietolähteitä myös muitten liigojen kohdalla. Se, että mentäisiin samanlaiseen ammattimaiseen pelaajascouttaukseen kuin isoissa liigoissa, ei varmaan Suomessa ole mahdollista? Sinnehän ne säästöt menis scoutin palkkoihin ja matkakuluihin.

Ketunkolo kirjoitti:Nykyaikaisella ulkkarisäännöllä Kanadalasia ja jenkkejä rivipelaajia ei kannatakkaan tuoda, heidän täytyy olla alansa ammattilaisia, mutta EU-pelaajia voi alempiin kenttiin ja puolustaviin rooleihin hankkiakkin silloin, jos se maksaa vähemmän kuin suomalainen, koska niitä saa kokoonpanossa olla rajaton määr. Itse ainakin pelaajahankinnoista vastaavana tarkkailisin tätä mahdollisuutta tarkasti.

Olen osittain erimieltä. Kyllä mun mielestä voidaan hankkia rosteriin 1-2 pelimiestä Pohjois-Amerikasta myös alempiin kenttiin vaikkapa esim. "rottahommiin", jos kerran kärkiketjujen vahvistukset on esim. EU-huippuja. Se on vain pelaajatarpeista ja eräänlaisesta avarakatseisuudesta kiinni.
Oulun Kärpät

Avatar
Viestit: 2400
Liittynyt: 01.09.2008 20:20
Paikkakunta: Lahti
Suosikkijoukkue: Pelicans, Caps, Chelsea FC

Re: SM-Liigan taso - Miten uuteen nousuun?

ViestiKirjoittaja Kauppila » 02.08.2010 22:16

Nestori kirjoitti:Tuo on kyllä totta, mutta kyllä kaikilla kärkiseurojen TJ:lla on omat yhteyskanavansa myös pelaajatarkkailuun, vaikkei varsinaista scouttia palkkalistoilta löydykään? Ex-pelaajat ynnämuut on oivia tietolähteitä myös muitten liigojen kohdalla. Se, että mentäisiin samanlaiseen ammattimaiseen pelaajascouttaukseen kuin isoissa liigoissa, ei varmaan Suomessa ole mahdollista? Sinnehän ne säästöt menis scoutin palkkoihin ja matkakuluihin.

Lähinnä tällä pelaajascouttauksella tarkoitin noita NCAA/ECHL/AHL -pelaajia. Eurooppalaisista pelaajistahan saa vielä infoa ihan hyvin, mutta pohjoisamerikkalaisista nuorista varsinkin ei varmaan ole infoa niin paljon saatavissa, mitä nyt nettiscouttausta voi harrastella ja kyselemällä vähän, jos joku sattuu tuntemaan X -pelaajaa. Jokerit, HIFK ja TPS ovat pystyneet hyvin tekemään näitä try-outteja ja nuorien potentiaalisten jätkien hakuja tuolta P-Amerikan liigoista, koska kaikilla näillä joukkueilla on kytköksiä P-Amerikkaan. Keklu Jokereilla, Suutari nyt HIFK:lla (joku toinenkin kaveri taisi olla) ja Vuori TPS:ssä. Uskonpa, että parhaat menestymismahdollisuudet näistä ulkomaan kokeiluista onkin juuri näillä kyseisten seurojen hankinnoilla. Siellä ollaan saatu mitä todennäköisemmin infoa näistä pelaajista paljon. Pienemmillä seuroilla ei ole mahdollisuuksia näin isoissa mittakaavoissa saada tietoa juuri tälläisistä pelaajista, kun mitä nämä isommat seurat ovat saaneet.

Tuo scottaus on kyllä juuri niin, kuten tuossa mainitsit. Suomessa tuskin on kovin hyvin kaikilla varaa tähän hommaan ja taloudellisia ''riskejä'' ei paljoa oteta näissä luultavasti. Juurikin Jokerit, HIFK ja muut isot seurat pystyvät tälläistä toimintaa pitämään. Muut joutuvat tyytymään sitten vähän pienempiin tiedonlähteisiin ja materiaaleihin.
''Form is temporary, Class is permanent''

''Im not putting pressure on you about that we have to win. I don’t want to put that kind of pressure on you. But we can’t lose, we cannot lose.'' – Jose Mourinho

Avatar
Viestit: 2555
Liittynyt: 18.02.2008 18:19
Paikkakunta: Pori
Suosikkijoukkue: Ässät

Re: SM-Liigan taso - Miten uuteen nousuun?

ViestiKirjoittaja Jartsa » 02.08.2010 23:06

Juu, vois koettaa paluuta myös tänne Jääkiekkoilun puolelle ja vähän pohdiskella asiaa.

Pureudutaan ensinnäkin itse ongelmiin.

Itse lähden liikkeelle siitä, että Suomessa kaikki toiminta liiton isoimmasta pomosta liigan pomoon ja osan liigajoukkueiden toimitsijoihin on täysin lapsen kengissä. Toiminta on niin amatöörimäistä, että välillä naurattaa. On hassau, miten puhutaan ammattilaisliigasta, mutta silti kaikki mitä taustalla tapahtuu, on jotain outoa kähmintää, saunakavereille suojatyöpaikat, mahdollisen tyhmä ja kokematon mies isolle pallille ja niin edelleen. Ainoa seikka, mikä tekee liigastamme nimellisesti ammattilaisliigan, on se, että pelaajat tekevät hommaa täyspäiväisesti ja saavat palkkaa koko vuoden, vaikkakin omassa liigassamme palkkatasokin on pelaajien tasoon nähden noussut kohtuuttoman korkealle, kuten aijemmin jo mainittiin.
Tämä amatöörimäisyys sitten aiheuttaakin sen, että kaikki liigassa on taloudesta lähtien päin persettä.

Toinen ongelma on sitten tietenki tämä jo mainittu seikka, että Suomi talousalueena on siis pikkuriikkinen verrattuna kilpailijoihin. Jos jo Pietarissa on viisi miljoonaa asukasta, niin hyvä on haastaa.
Mutta toisaalta, vaikka Suomi onkin pieni maa, niin meiltä tosin löytyy kansainvälisestikin ansioutineita, rahakkaita yrityksiä, jotka tosin mainostamisen ja urheilun tukemisen sijaan tukevat mieluummin yritysjohtajiaan. KHL:ää pyöritetään yritysten rahalla, ei lippu -ja mainostuloilla kuten meillä, kuten kotoisessa liigassamme. Elitserienin rahoituspuoleen en ole perehtynyt, mutta tässä täytynee luottaa Ketunkolon informaatioon. Ja käsittääkseni heillä tätä hommaa pyörittää alan ammattilaiset. Suomesta ei ammattilaisia tähänkään hommaan löydy ja se taas sitten johtuu aivan muista seikoista.

Mutta sitten ottaisin esille tämän kaikkein paskimman syyn, eli valmentajavetoinen pelitapa. Tämähän on se asia, siis joka on tuhonnut junioritotannon. Ja se ei ainoastaan ole tuhonnut juniorituotantoa, vaan se tuhoaa myös jo valmiita pelaajia ja läpimurron tekijöitä. Toiminta tapahtuu jotta saataisiin pönkitettyä valmentajan imagoa, ei siksi, että pelaajat kehittyisivät. Pelaajat eivät pelaa kentällä, vaan noudattavat valmentajan tarkkaan suunnittelmaa kaavaa. Pelityyli onkin muuttunut mielestäni radikaalisti 2000-luvun alusta, jolloin liigassamme liikkui laatuvalkkuja ja pelaajia.
Luulen, että tämä valmentajalähtöisyys on myös ollut esteenä monelle huippu-ulkkarin sopparille.
Ehkä tuo toimisikin tuo valmentajien pelitapalähtöisyys, mutta kun suomesta ei lyödy tarpeeksi kiekkotietoisi pelaajia pelaamaan, eikä ulkomailta ole varaa palkata tällaisia pelaajia, eikä sitten osata toisaalta kehittää pelaajia hyvällä pelisilmällä. Mukavaa umpisolmua.
TPS:ää muuten pidän tällä hetkellä kaiken täm'n kuvauksieni vatsakohtana, tai siis pikemminkin pitäisin, jos Summanen olisi yhä puikoissa. TPS voisi olla oikea huippuorganisaatio, jos ei olisi kussut talouttaan.

Sittenhän tietysti nämä kaikki edellä mainitut seikat vaikuttavat yleisön mielenkiinnon laskuun montaa kautta.

Tauti on monimutkainen, mikä on lääke?

Se on sitten se jo kauan aikaa ehdottamani siirtyminen kasvattajaliigaksi yhä enemmän ja enemmän. Ja tämänhän pitäisi nimenomaan tapahtua valmentajien avulla. Eli pelaajien kehityksestä vastaamaan yhä kokeneempia valkkuja, ja nimenomaan ei niitä pelikirjoja opiskelleita kiekkoinssejä vaan raakaa kokemusta omaavia kaippareita.
Ja mikä ettei tähän systeemiin sitten vaan niin paljon ulkkaripelaajia mukaan kuin mahdollista. Kotimaisilla junnupelaajilla ei pidä olla mitään kiintiöpaikkaa kokoonpanossa jos homma ei toimi. Kilpailu on aina terveellinen asia urheilussa. Ei mikään muukaan liiga maailmassa menesty pelkillä kotimaisilla junnilla.
Oikeastaan sitten mitään muuta ratkaisua asiaa ei ole. Asiat on niin leveältä linjalta päin persettä. Ja varmaa on, että niin kauan, kuin Kummola on pelissä mukana, minkäänmuotoista suunnanmuutosta ei tapahdu koko suomalaisessa kiekkoilussa. Itse olen siis kyllä jo luovuttanut toivoni ja odotan sitä päivää, kun Kummola jää eläkkeelle. Ellei hänen paikkaansa ota sitten joku uusi munapää.
Ei allekirjoituksia

Avatar
Viestit: 653
Liittynyt: 09.11.2009 21:28
Suosikkijoukkue: HPK, sympatiat HIFK:lle

Re: SM-Liigan taso - Miten uuteen nousuun?

ViestiKirjoittaja HPK1929 » 21.08.2010 10:37

Hyvä avaus Deviltä.

Suuri syy on mielestäni väkiluku ja sponsorit. Suomessa asuu 5,35 milj. asukasta, Sveitsissä 7,5 milj., Ruotsissa 9 milj. ja Saksassa 82 milj. Ruotsissa on lähes kaksinkertaisesti asukkaita Suomeen verrattuna, joten katsojia riittää. Heillä on myös enemmän sponsoreita ja varsinkin isoja sponsoreita.
Sveitsissä oikeastaan sama juttu, mutta suunnilleen Suomen mittakaavassa. NLA:n kanssa siis Liigan pitäisi pystyä kamppailemaan ja niinhän se pystyykin. Tällä hetkellä kuitenkin jääkiekko alkaa olemaan siellä jo suht isoa ja juniorituotanto hyvää, kuten arvokisat ovat näyttäneet.
Saksa ei ole jääkiekkomaa, mutta heillä on niin paljon enemmän asukkaita ja sponsoreita, että on sitten hieman rahaakin millä ostaa. Ajatelkaapa jos Suomi olisi Saksan kokoinen, mutta muuten sama Suomi, niin miten iso SM-Liiga olisi? Toki turhaa spekulointia.

No miten Suomen kiekkoilun tasoa voitaisiin nostaa?
Aivan ensimmäiseksi SM-Liigan johtoa täytyisi tarkistaa uudemman kerran. Sieltä tulee välillä semmoisia päätöksiä, että huhheijjaa.
Koska SM-Liiga seuroilla eivät riitä rahat kilpailemaan kansainvälisen tason pelaajista, niin junioripuoli täytyisi saada kuntoon. Lisää satsauksia junioreiden hyväksi ja heille valmentajat, joita kiinnostaa jääkiekko ja siitä jotain tietävätkin. Myös tämän Nuori-Suomi periaatteen saisi heittää menemään ja lahjakkaille ja urheilullisille peliaikaa reilusti. Mikäli omista junioreista alkaisi kasvaa parempia pelaajia, niin silloin ei hankintoja tarvittaisi niin paljoa. Ja sitten kun täytyy hankkia kärkipään pelaajia, niin heille on varaa antaa pikkaisen extraa.

Seuraava

Paluu Liiga

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa