Wayne Gretzky - The Great One

Keskustelua NHL:stä ja sen pelaajista.

Onko Wayne kaikkien aikojen paras?

Kyllä
21
81%
Ei
5
19%
 
Ääniä yhteensä : 26
Ylläpitäjä
Avatar
Viestit: 14833
Liittynyt: 12.05.2008 16:38
Paikkakunta: Kuopio
Suosikkijoukkue: TPS, NHL, Junnut

Wayne Gretzky - The Great One

ViestiKirjoittaja Legenda » 26.08.2008 09:27

Wayne Gretzky:
Pelipaikka: Keskushyökkääjä
Pelinumero: 99
Maila: Vasen
Lempinimi: The Great One
Kansalaisuus: Kanada
Pituus: 183 cm
Paino: 84 kg
Seurat:
WHA: Indianapolis Racers & Edmonton Oilers
NHL: Edmonton Oilers, Los Angeles Kings,St. Louis Blues & New York Rangers
Syntymäaika: 26. tammikuuta 1961 (ikä 47), Brantford, Ontario, Kanada
Pääsarjaura: 1978–1999
Hall of Fame: 1999
Stanley Cup: Edmonton Oilers 1984,1985, 1987 & 1988

Wayne Douglas Gretzky, O.C. (s. 26. tammikuuta 1961 Brantford, Ontario) on entinen, kaikkien aikojen parhaana pidetty jääkiekkoilija. Tällä hetkellä hän on Phoenix Coyotesin osaomistaja ja päävalmentaja.
Keskushyökkääjä Gretzky pelasi urallaan NHL:ssä yhteensä 20 kautta, joista yhdeksän kautta Edmonton Oilersissa (1979–88), vajaat kahdeksan kautta Los Angeles Kingsissä (1988–96), 18 ottelua St. Louis Bluesissa (1996) ja kolme kautta New York Rangersissa (1996–1999).
Pelaajauransa aikana Gretzkyllä on ollut joko yksin tai jaettuna hallussaan 61 NHL:n ennätystä, joista suurin osa on vielä rikkomatta. Näistä arvostetuimpia ovat yhden kauden maaliennätys (92 maalia kaudella 1981–1982), yhden kauden syöttöennätys (163 syöttöä kaudella 1985–1986) ja yhden kauden piste-ennätys (215 pistettä kaudella 1985–1986).
Gretzky teki urallaan runkosarjassa huikeat 2857 pistettä (894 maalia ja 1963 syöttöä) 1487 ottelussa eli 1,92 pistettä per ottelu. Sekin on kaikkien aikojen ennätys. Gretzkyn jälkeen toiseksi eniten tehopisteitä tehneellä Mark Messierillä pisteitä on 970 vähemmän kuin Gretzkyllä. Eniten 196 "The Great Onen" maaleista on syöttänyt Jari Kurri.
NHL:n pudotuspeleissä Gretzky saalisti 382 pistettä (122 maalia ja 260 syöttöä) 208 ottelussa, voittaen neljä Stanley Cupia Edmonton Oilersin riveissä vuosina 1984, 1985, 1987 ja 1988. Hän rikkoi neljästi runkosarjan aikana 200 pistettä – kukaan muu pelaaja ei ole kyennyt rikkomaan kyseistä rajaa kertaakaan.

Nuoruusvuodet:
Gretzkyn isoisä Anton "Tony" Gretzky oli puolalainen siirtolainen, joka muutti vuonna 1917 Venäjältä nykyisen Valko-Venäjän alueelta Yhdysvaltoihin Chicagoon aikomuksenaan liittyä Yhdysvaltain armeijaan. Kanadan armeijassa sai kuitenkin parempaa palkkaa, minkä vuoksi hän muutti varsin pian Kanadaan Winnipegiin. Wayne Gretzkyn isä Walter on sanonut, että hänen vanhempansa olivat valkovenäläisiä, mutta he ovat voineet olla Valko-Venäjällä asuneita puolalaisia sillä Wayne Gretzky on vitsaillut puolalaisilla juurillaan.
Jääkiekkoa Wayne opetteli jo kuusivuotiaana pelaamaan kotinsa takapihalla isänsä Walter Gretzkyn jäädyttämällä kentällä. Hän harjoitteli luistelua, laukomista ja mailankäsittelyä ahkerasti, ja hänestä kehittyi niin lahjakas pelaaja, että hän pelasi vuosia vanhempien sarjoissa. Viimeisellä juniorikaudellaan Brantfordissa hän teki 85 ottelussa 378 maalia ja 139 syöttöä. Nuorisosarjassa Wayne sai lempinen "valkoinen tornado", sillä hän oli niin nopea ja käytti valkoisia hanskoja.
14-vuotiaana Gretzky jätti liian pieneksi jääneen kotikaupunkinsa ja muutti Torontoon, ja pelasi siellä ensin Toronto Natsissa, ja sitten OHA-liigan Peterborough Petesissä. Kausi 1977–78 oli ainoa täysi kausi, minkä Gretzky pelasi kokonaan OHA:ssa. Seuraavasta kaudesta osan hän pelasi Kanadan nuorten jääkiekon MM-joukkueessa, voittaen silti pistepörssin.
Kaudella 1978–79 pelatessaan OHA:n Sault Ste. Marie Greyhoundsissa Gretzky olisi halunnut käyttää esikuvansa Gordie Howen numeroa 9, mutta se oli jo käytössä toisella pelaajalla. Hän kokeili pelata numerolla 19, joka vaihtui sitten numeroon 14. Valmentaja Muzz MacPherson ehdotti kokeilemaan numeroa 99, Phil Espositon ja Ken Hodgen mallin mukaan. Gretzky mieltyi numeroon, jota kukaan ei ollut aiemmin käyttänyt.
Kaudella 1977–78 Gretzkystä tuli ammattilainen hänen siirryttyään WHA-liigan Indianapolis Racersiin, jossa hän ehti pelata vain kahdeksan peliä ennen myyntiään vielä tuollon WHA-liigassa pelanneeseen Edmonton Oilersiin. Gretzky olisi halunnut siirtyä suoraan NHL:ään, mutta liigan ikäraja oli tuolloin 20 vuotta, eikä hän nähnyt OHA-sarjaan jäämisen kehittävän uraansa. Ensimmäisellä ammattilaiskaudellaan Gretzky oli WHA-liigan pistepörssin kolmas pistein 46 + 64 = 110.

NHL-ura:
Edmonton Oilers:
Gretzky teki alun perin Edmontonin kanssa huikean kahdenkymmenen vuoden sopimuksen, jonka todella oli määrä kestää vuoteen 1999 ja jota jo tuoreeltaan pidettiin liioitteluna. Gretzky aloitti uransa Pohjois-Amerikan jääkiekkoliiga NHL:ssä (National Hockey League) syksyllä 1979, kun WHA yhdistyi NHL:een. NHL:n sääntöjä muutettiin niin, että WHA:n useat alaikäiset juniorit saattoivat jatkaa uraansa NHL:ssa.
Vaikka kukaan ei uskonut Gretzkyn kykenevän NHL:ssä samanlaisiin tehoihin kuin WHA-liigassa, jo ensimmäisellä kaudellaan Gretzky oli jaetulla ykköspaikalla pistepörssissä Marcel Dionnen kanssa tehopistein 51 + 86 = 137 ja kirjasi eniten syöttöjä runkosarjassa. Tulokaskaudellaan Gretzky ajautui myös uransa ensimmäiseen tappeluun Chicago Blackhawksin Doug Lecuyeria vastaan. Uransa aikana hän tappeli vain kolmesti. Jo toisella kaudellaan Gretzky rikkoi Bobby Orrin syöttö- ja Phil Espositon piste-ennätyksen yhdellä kaudella syöttämällä 109 kertaa ja tekemällä 164 tehopistettä. Kauden kruunasivat hänen voittamansa Art Ross ja Hart Memorial Trophyt.
Kaudella 1980–1981 Gretzkyn oikealla puolella alkoi pelata suomalaistulokas Jari Kurri. Kurrin tulo Gretzkyn ketjuun näkyi myös ajoittain itsekkyydestä syytetyn sentterin plus-miinustilastojen parantumisena: esikuvallisena joukkuepelaajana tunnettu suomalaislaituri ei laiminlyönyt puolustusvelvoitteitakaan, vaikka olikin parhaimmillaan hyökkäyssuunnassa. Kaksikolle oli tunnusomaista siirtää kiekko yhdellä kosketuksella sinne, minne toinen oli vasta menossa. Kaikkiaan hyökkääjät pelasivat Edmontonissa yhdessä kahdeksan kautta ja Kurri syötti Gretzkyn maaleista 196, kun vastaavasti Gretzky syötti Kurrin maaleista 364. Heistä puhutaan yhä liigan kaikkien aikojen kovimpana ja legendaarisimpana kaksikkona. Samalla kaudella rikkoutui Orrin syöttöennätys.
Kaudella 1981–1982 Gretzky teki ennätykselliset 92 maalia – kukaan muu ei ollut ennen saanut edes 80 maalia yhdellä kaudella. Gretzky saavutti tähän mennessä ensimmäisenä pelaajana 200 tehopistettä 92 maalillaan ja 120 syötöllään (yhteensä 212). Seuraavina kausina Gretzky paranteli joka kerta omaa yhden kauden syöttöennätystään (125, 135, 163) ja saavutti lopullisen yhden kauden piste-ennätyksensä (215 pistettä).
Kausi 1982–1983 ei ollut aiemman veroinen, mutta silti Gretzky voitti maali- ja pistepörssin 71 maalillaan 125 syötöllään. Samalla kaudella hän tappeli toisen kerran uransa aikana, tällä kertaa Minnesota North Starsin Neal Brotenia vastaan. Kauden jälkeen Gretzky palkittiin jälleen arvoikkaimpana pelaajana niin pelaajien, kuin pelaajayhdistyksenkin puolesta.
Vaikka Kurri oli vakiinnuttanut nopeasti paikkansa hänen rinnallaan, ketjun vakinaista vasenta laitahyökkääjää haettiin pitkään. Paikalla kokeilivat muun muassa Mike Krushelnyski, Willy Lindström, Jaroslav Pouzar ja Raimo Summanen. Kaudella 1983–1984 keskushyökkääjä sai lopulta toisen helsinkiläisen laiturin, kun Esa Tikkanen istutettiin Edmontonin ykkösvitjaan. Hänen rooliinsa kuului tilan raivaaminen taitaville ketjukavereille, Gretzkyn koskemattomuuden varjeleminen ja nurkkapelaaminen sekä muukin kovaksi työksi mielletty jääkiekkopelaaminen. Syvyyssuunnassa Oilersin ykkösketjun takana peliä teki Hockey Hall of Fame -tasoinen puolustaja Paul Coffey. Keväällä 1984 Gretzky ajautui viimeistä kertaa urallaan tappeluun. Chicago Blackhawksin Bob Murray sai kunnian olla viimeinen Gretzkyn kanssa tapellut.
Kun Gretzky myytiin Los Angeles Kingsiin kauden 1987–1988 päätteeksi, hänellä oli 49 NHL-ennätystä hallussaan, mikä oli jo sillä hetkellä ennätys. Gretzkyn myynti Kingsiin johtui enemmänkin Oilersin markkinallisista kuin Kingsin pelaajillisista syistä. Oilersin omistaja Peter Pocklington näki Gretzkyn olevan lähes täydellinen "markkinointituote", jonka arvo oli kuitenkin menossa laskusuuntaan. Los Angelesin saatua Gretzkyn joukkueeseensa seuran omistaja Bruce McNall ymmärsi, että jos hän nostaisi Gretzkyn palkkaa niin että tämä saisi korvauksia PR-tilaisuuksista, samalla hänen joukkueensa tulot lähtisivät kasvuun. Hän oli oikeassa saaden samalla aikaan palkkojen huiman nousun, mikä taas teki NHL:stä bisnestuotteen.

Los Angeles Kings:
Ensimmäinen kausi ilman Gretzkyä päättyi Oilersin kannalta pettymykseen. Se joutui kohtaamaan pudotuspeleissä Gretzkyn uuden seuran Los Angeles Kingsin, jolle se hävisi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Gretzky teki ensimmäisellä kaudellaan Kingsissä 168 pistettä tehden 54 maalia ja antaen 114 maaliin johtanutta syöttöä. Kingsin pelit päättyivät kuitenkin jo toisella kierroksella. Vastustajana tuossa otteluparissa oli Calgary Flames, joka voitti keväällä Stanley Cupin. Kauden päätteeksi Gretzky palkittiin Hart Trophylla.
Seuraavalla kaudella Gretzkyn entiset seurakaverit voittivat joukkuelleen vielä yhden Stanley Cupin, Oilersin ensimmäisen mestaruuden ilman Gretzkyä. "The Great One" ei pystynyt voittamaan urallaan Stanley Cupia enää Oilersista lähdettyään. Stanley Cup -finaaliin Gretzky pääsi Kingsin kanssa vielä kaudella 1992–1993, mutta Montreal Canadiens voitti Stanley Cupin otteluvoitoin 4–1. Gretzkyn joukkuekavereina pelasi tuolla kaudella mm. kaksi hänen entistä Oilers-aikaista joukkuekaveriaan: Jari Kurri ja Marty McSorley.

St. Louis Blues:
Kaudella 1995–1996 Gretzkyn joukkue näytti jäävän ulos pudotuspeleistä, joten hänet kaupattiin kesken kauden St. Louis Bluesiin Brett Hullin seuratoveriksi. Gretzky ei soveltunut Hullin aisapariksi niin hyvin kuin oli odotettu. Loppukaudella hän ehti pelata Bluesissa 18 ottelua tehopisteillä 8+13=21. Blues eteni pudotuspeleihin, pudoten kuitenkin jo toisella kierroksella Detroit Red Wingsiä vastaan.

New York Rangers:
Gretzky valitsi uudeksi seurakseen kevään 1994 Stanley Cup-mestari New York Rangersin, jossa hän sai tilaisuuden pelata entisen seurakaverinsa Mark Messierin kanssa. Gretzkyn pelillinen rooli muodostui uran loppupuolella entistä vahvemmin pelinrakentajaksi. Hän antoi Rangersissa pelaamissaan 234 ottelussa 197 maaliin johtanutta syöttöä ja laukoi vain 57 maalia.
Keväällä 1997 Rangers eteni pudotuspeleissä konferenssin finaaleihin. Joukkue putosi kuitenkin Stanley Cupin finaaleista häviten Philadelphia Flyersille otteluvoitoin 4–1.
Kaksi viimeistä kautta päättyivät Gretzkyltä ja Rangersilta jo runkosarjaan. Niinpä hän pelasi uransa viimeisen ottelun Rangersin paidassa 18. huhtikuuta 1999. Ottelu pelattiin Madison Square Gardenissa Pittsburgh Penguinsia vastaan. Gretzky merkkautti viimeisessä ottelussaan vielä syöttöpisteen Brian Leetchin maaliin, mutta Rangers hävisi ottelun jatkoajalla 2–1. Samalla Gretzkystä tuli NHL:n toiseksi viimeinen pelaaja, joka oli pelannut WHA-liigassa, viimeiseksi jäi Mark Messier.
Viimeisen ottelun jälkeisissä seremonioissa NHL:n komissionääri Gary Bettman ilmoitti välittömästi, että numeroa 99 ei NHL-liigassa saa Gretzkyn jälkeen käyttää enää kukaan, vaan numero jäädytetään kaikissa joukkueissa. Gretzky nimettiin myös välittömästi kauden päätteeksi Hockey Hall of Fameen. Hän oli ensimmäinen pelaaja, joka sai kyseisen valinnan heti uransa lopetettuaan.
Viimeisen kautensa päätteeksi Gretzky sai vielä yhden henkilökohtaisenkin NHL-palkinnon, Lady Byng Memorial Trophyn.

Aktiiviuran jälkeen:
Eläkepäätöksensä ilmoitettuaan 16. huhtikuuta 1999 ei kestänyt kauankaan kun Gretzky jo vuonna 2000 siirtyi osaomistajaksi NHL-seura Phoenix Coyotesiin. Gretzky on toiminut myös Kanadan maajoukkueen johtajana (General Manager). Kaudeksi 2005–06 Gretzky siirtyi myös Phoenixin peräsimeen. Hänet nimettiin 8. elokuuta 2005 Phoenixin uudeksi päävalmentajaksi.

Muuta:
Gretzkyn asemaa ilmentää lempinimi The Great One (Suuri), joka vakiintui hänen kutsumanimekseen veteraani-iällä.
Suomessa Gretzky tunnetaan lempinimillä "Väinö" ja "Ysiysi".
Gretzkyn kunniaksi on pystytetty patsas Edmontoniin.
Gretzkyn mukaan on myös nimetty katuja useissa Kanadan kaupungeissa.
99 on pelannut myös Suomessa mm. Ilvestä vastaan ja useasti Suomen maajoukkuepelaajia vastaan.

Yksityiselämä:
Gretzkyllä on neljä nuorempaa sisarusta, Kim, Keith, Glen ja Brent, joista Keith ja Brent ovat olleet myös jääkiekkoilijoita. Wayne on ollut naimisissa Janet Jones-Gretzkyn kanssa vuodesta 1988 lähtien, ja heillä on viisi lasta: Paulina, Ty Robert, Trevor Douglas, Tristan Wayne ja Emma Marie.
Hän omistaa Torontossa ravintolan nimeltään Wayne Gretzky's.

Saavutuksia ja palkintoja pelaajana:
NHL:
Valittu NHL:n tähdistöotteluun 1980, 1981, 1982, 1983 (MVP), 1984, 1985, 1986, 1988, 1989 (MVP), 1990, 1991, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999 (MVP)
kakkostähdistössä 1980, 1988, 1989, 1990, 1994, 1997, 1998
Lady Byng Trophy 1980, 1991, 1992, 1994, 1999 (urheilullisuudesta ja herrasmiesmäisyydestä)
ykköstähdistössä 1981, 1982, 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1991
Art Ross Trophy 1981, 1982, 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1990, 1991 1994 (eniten tehopisteitä)
Hart Memorial Trophy 1980, 1981, 1982, 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1989 (arvokkain pelaaja)
NHL:n paras maalintekijä 1982, 1983, 1984, 1985, 1987
Lester B. Pearson Award 1982, 1983, 1984, 1985, 1987 (pelaajayhdistyksen valinta kauden parhaaksi)
Plus-miinustilaston ykkönen 1982, 1984, 1985, 1987
Lou Marsh Trophy 1982, 1983, 1985, 1989
Sports Illustrated -lehden vuoden urheilija 1982
Edmonton Oilersin kapteeni 1983–88
Conn Smythe Trophy 1985, 1988 (pudotuspelien arvokkain pelaaja)
Rendez-vous '87 -turnauksen paras pelaaja 1987
Los Angeles Kingsin kapteeni 1989–1996
St. Louis Bluesin kapteeni 1996
Lester Patrick Trophy (jääkiekon asian edistämisestä USA:ssa) 1994
sijalla 1 The Hockey News -lehden kaikkien aikojen ammattilaispelaajan valinnassa 1998[13]
Gretzkyn pelipaita numero 99 on jäädytettynä kaikkien nykyisten NHL-joukkueiden hallien katossa
Gretzky äänestettiin sijalle 10 kaikkien aikojen kanadalaista etsineessä The Greatest Canadian -äänestyksessä vuonna 2004.

Kanadan maajoukkueet:
Nuorten MM-kilpailujen maalipörssin voitto ja pronssimitali 1978
Kanada cupin hopeaa ja pistepörssin voitto 1981, kultaa ja pistepörssin voitto 1984, kultaa ja pistepörssin voitto 1987 kultaa ja pistepörssin voitto 1991
MM-kilpailujen paras pistemies, maalintekijä ja pronssia 1982
World Cup 1996 (hopeaa)
Talviolympialaiset 1998

NHL'ssä yhteensä:
1487 894+1963=2857 577 ||| 208 122+260=382 66

Luettelo Wayne Gretzkyn NHL-ennätyksistä:
Lopettaessaan uransa, Wayne Gretzky hallitsi kaikkiaan 61 NHL-ennätystä sekä useita epävirallisia ennätyksiä. Tämä on luettelo niistä; 40 runkosarja-, 15 pudotuspeli- ja 6 all stars -ennätystä 1487 runkosarja-, 208 pudotuspeli - ja 18 all stars -ottelussa 20 NHL-kauden aikana. Gretzkyn ilmoitettua lopettavansa, hänellä oli nämä kaikki ennätykset, tosin jotkut niistä on ohitettu.

Viralliset ennätykset:
Runkosarjaennätykset (40):
Eniten maaleja uralla: 894
Eniten maaleja runkosarjassa ja pudotuspeleissä: 1016
Eniten maaleja yhdellä kaudella: 92, 80 ottelussa kaudella 1981-82
Eniten maaleja yhdellä kaudella sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä: 100 (1983-84, 87 runkosarjamaalia 74 runkosarjaottelussa ja 13 maalia 19 pudotuspeliottelussa)
Eniten maaleja kauden 50 ensimmäisessä ottelussa: 61, kaudella 1981-82 (7. lokakuuta 1981 - 22. tammikuuta 1982) ja 1983-84 (5. lokakuuta 1983 - 25. tammikuuta 1984)
Eniten maaleja yhdessä erässä: 4 (jakaa 10 muun pelaajan kanssa) 18. helmikuuta 1981
Eniten syöttöjä: 1963
Eniten syöttöjä sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä: 2223
Eniten syöttöjä yhdellä kaudella: 163, 1985-86 80 ottelussa
Eniten syöttöjä yhdellä kaudella sekä runkosarjassa sekä pudotuspeleissä: 174, 1985-86 (163 runkosarjassa, 11 pudotuspeleissä 19 ottelussa)
Eniten syöttöjä yhdessä ottelussa: 7 (jakaa Billy Taylorin kanssa) tehnyt kolme kertaa (15. helmikuuta 1980, 11. marraskuuta 1985, 14. hemikuuta 1986)
Eniten syöttöjä yhdessä vierasottelussa: 7 (jakaa Billy Taylorin kanssa (11. marraskuuta 1985)
Eniten pisteitä: 2857
Eniten pisteitä sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä: 3239 (
Eniten pisteitä yhdellä kaudella: 215 (kaudella 1985-86, 52 maalia ja 163 syöttöä)
Eniten pisteitä yhdellä kaudella sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä: 255 (1983-84, 208 runkosarjasta ja 47 pudotuspeleissä)
Eniten jatkoaikasyöttöjä: 15
Eniten maaleja keskushyökkääjistä: 894
Eniten maaleja yhdellä kaudella keskushyökkääjistä: 92
Eniten syöttöjä keskushyökkääjistä: 1963
Eniten syöttöjä yhdellä kaudella keskushyökkääjistä: 163
Eniten pisteitä keskuhyökkääjistä: 2856
Eniten pisteitä yhdellä kaudella keskushyökkääjistä: 215
Eniten syöttöjä yhdessä ottelussa uran ensimmäisellä kaudella: 7 (15. helmikuuta 1980)
Korkein yhden kauden paras maalikeskiarvo ottelua kohden: 1,18 (1983-84, 87 maalia 74 ottelussa)
Korkein syöttöarvo uralla ottelua kohden: 1,321 (1963 syöttöä 1487 ottelussa)
Korkein yhden kauden syöttöarvo ottelua kohden: 2,04 (163 syöttöä 80 ottelussa 1985-86)
Korkein yhden kauden pistearvo ottelua kohden: 2,77 (208 pistettä 74 ottelussa 1983-84)
Eniten yli 40 maalin kausia: 12
Eniten peräkkäisiä yli 40 maalin kausia: 12 (1979-80 – 1990-1991)
Eniten yli 50 maalin kausia: 9 (jakaa Mike Bossyn kanssa)
Eniten yli 60 maalin kausia: 5 (jakaa Mike Bossyn kanssa)
Eniten peräkkäisiä yli 60 maalin kausia: 4 (1981-82 – 1984-85)
Eniten yli 100 pisteen kausia: 15
Eniten peräkkäisiä yli 100 pisteen kausia: 13 (1979-80 – 1991-1992)
Eniten yli kolmen maalin otteluita: 50 (37 hattutemppuottelua, 9 neljänmaalin ottelua, 4 viidenmaalin ottelua)
Eniten hattutemppua yhdellä kaudella: 10 (tehnyt kaksi kertaa, 1981-82 ja 1983-84)
Pisin syöttöpisteputki: 23 (1990-91, 48 syöttöä)
Pisin pisteputki: 51 (1983-84 (5. lokakuuta 1983 - 28. tammikuuta 1984, 61 maalia, 92 syöttöä eli 153 pistettä))
Pisin pisteputki kauden alusta: 51 (1983-84 (5. lokakuuta 1983 - 28. tammikuuta 1984, 61 maalia, 92 syöttöä eli 153 pistettä))

Pudotuspeliennätykset (15):
Eniten pudotuspelimaaleja: 122
Eniten pudotuspelisyöttöjä: 260
Eniten syöttöjä yksissä pudotuspeleissä: 31 (1988, 19 ottelussa)
Eniten syöttöjä yhdessä pudotuspeliottelussa: 6 (jakaa Mikko Leinosen kanssa)
Eniten syöttöjä yhdessä pudotuspelisarjassa: 14 (jakaa Rick Middletonin kanssa) 1985 konferenssifinaalissa Chicago Blackhawksia vastaan
Eniten syöttöjä yhdessä pudotuspelien finaalisarjassa: 10 (neljä ottelua + viivästynyt ottelu Boston Bruinsia vastaan)
Eniten syöttöjä yhdessä erässä: 3
Eniten pudotuspelipisteitä: 382
Eniten pisteitä yksissä pudotuspeleissä: 47 (1985, 13 maalia ja 30 syöttöä 18 ottelussa)
Eniten pisteitä yhdessä pudotuspelisarjassa: 13 (1985 finaalissa Boston Bruinsian vastaan, 3 maalia ja 10 syöttöä)
Eniten pisteitä yhdessä erässä: 4 (jakaa yhdeksän pelaajan kanssa)
Eniten alivoimamaaleja yksissä pudotuspeleissä: 3 (1983, jakaa viiden pelaajan kanssa)
Eniten alivoimamaaleja yhdessä ottelussa: 2 (6. huhtikuuta 1983,jakaa kahdeksan pelaajan kanssa)
Eniten ottelun voittomaaleja: 24
Eniten yli kolmen maalin otteluita: 10 (kahdeksan kolmen- ja kaksi neljänmaalin ottelua)

All Stars -ennätykset (6):
Eniten maaleja: 13
Eniten maaleja yhdessä All Stars -ottelussa: 4 (1983, jakaa kolmen pelaajan kanssa)
Eniten maaleja yhdessä All Stars -ottelun erässä: 4 (1983, kolmannessa erässä)
Eniten syöttöjä: 12 (jakaa neljän pelaajan kanssa)
Eniten pisteitä: 25 (13 maalia ja 12 syöttöä)
Eniten pisteitä yhdessä All Stars -ottelun erässä: 4 (1983, jakaa Mike Gartnerin ja Adam Oatesin kanssa)

Menetetyt ja saadut ennätykset:
Gretzkyn 15 jatkoaikasyöttöä runkosarjassa -ennätyksen ovat pystyneet rikkomaan kolme pelaajaa: Nicklas Lidström (16), Adam Oates (17) ja Mark Messier (18).
Sekä Ray Bourque (13), Mark Messier (14) että Joe Sakic (16) ovat rikkoneet Gretzkyn All Stars -otteluiden syöttöennätyksen (12 Greztkyllä).
Uransa lopetettuaan, Gretzkyn pistekeskiarvo ottelua kohden oli 1,921, vain kaksi vuotta aiemmin uransa lopettaneella Mario Lemieuxilla oli parempi keskiarvo. Lemieux teki kuitenkin yllättävän paluun keskelle kautta 2000–2001 ja jatkoi uransa loppuun kaudelle 2005–2006, jolloin hän todennäköisesti lopetti uransa lopullisesti. Tuolloin Lemieux ei kuitenkaan pystynyt samanlaisiin tuloksiin kuin "ensimmäisellä urallaan" (1985-1997), joka riitti kutistamaan hänen pistekeskiarvonsa niin että Gretzky sai ennätykseen haltuunsa.

Epäviralliset ennätykset:
Nuorin pelaaja, joka on tehnyt (yli) 50 maalia yhdellä kaudella: 19 vuotta ja kaksi kuukautta
Eniten pisteitä tulokaskaudellaan NHL:ssä: 137. Greztkyä ei kuitenkaan lasketa tämän ennätyksen omistajaksi, koska hän oli jo ennen NHL:ssä olemistaan pelaanut WHA:ssa, joka oli myös eräänlainen ammattilaisliiga. Ennätystä pitää hallussaan Teemu Selänne (132 pistettä, 76 maalia ja 56 syöttöä), koska hän pelasi ennen NHL:lää SM-liigassa, joka oli ns. "amatööriliiga".
Eniten syöttöjä tulokaskaudella: 86. Sama juttu kuin edellisessä, Gretzy oli pelannut ammattilaisliigassa ennen NHL:lään tuloaan. Virallista ennätystä hallitsevat Peter Stastny ja Joe Juneau (70 syöttöä).
Eniten (yli) 200 pisteen kausia. Gretzkyllä on eniten yli 100 pisteen kausia, mutta koska hän on ainoa, joka on tehnyt yli 200 pisteen rajan yhdellä kaudella (neljä kertaa), niin häntä ei virallisesti lasketa ennätyksen omistajaksi.
Eniten peräkkäisiä 200 pisteen kausia: 3
Eniten (yli) 70 maalin kausia: 4. Harvat ovat tehneet NHL:ssä yli 70 maalia yhdellä kaudella ja harvoin tekevät nytkään. Brett Hull on tehnyt yli 70 maalia kaudessa kaikkiaan kolme kertaa.
Eniten yli 80 maalin kausia: 2 (Mario Lemieux ja Brett Hull tehneet kerran)
Eniten yli 90 maalin kausia: 1 (niin kuin yli 200 pistettä yhdellä kaudella, Greztky on ainoa, joka on pystynyt siihen)
Eniten valintoja All-Stars-ottelun parhaaksi pelaajaksi: 3 (jakaa Lemieuxin kanssa)
Nopeimmin 50 maalia: 50 maalia 39 ottelussa
Nopeimmin 100 pistettä: 34 ottelua
Eniten kausia kahden pisteen keskiarvolla ottelua kohden: 10, Lemieux tehnyt 6 kertaa.
Eniten yli 100 syöttöpisteen kausia: 11
Eniten Hart Memorial Trophyn voittoja: 9
Eniten Art Ross Trophyn voittoja: 10 (Gordie Howe ja Lemieux ovat voittaneet kuusi kertaa)
Eniten kausia joukkueen tehokkaimpana pistemiehenä: 19
Eniten NHL-ennätyksiä: 61 lopettaessa, 60 nykyisin.
"Ei Ilveksellä huonosti mene. Lehdistötilaisuudessakin on tarjolla puoliksi syöty viineri."
- Marko Leppänen @ Twitter

Reijo Mäki kertoi, että aikanaan Turun Palloseurassa pelannut Mal Davis harrasti seksiä naisen kanssa kun muut juhlijat oliva löivät ympärillä tahtia. Aktin jälkeen Davis oli siirtynyt suoraan katsomaan videolta omia maalejaan.

Avatar
Viestit: 993
Liittynyt: 29.08.2008 21:13
Suosikkijoukkue: Oulun Kärpät!

Re: Wayne Gretzky - The Great One

ViestiKirjoittaja Piku24 » 30.08.2008 21:15

Loistava kuvaus kyllä Gretzkystä. :!: Että kun itsekin osaisi värkätä tuollaisen. :cry:

Viestit: 3832
Liittynyt: 17.02.2008 15:18
Suosikkijoukkue: Oulun Kärpät, Detroit Red Wings

Re: Wayne Gretzky - The Great One

ViestiKirjoittaja Ink » 30.08.2008 22:19

No tuohan on suoraan Wikipediasta kopioitu.

Ylläpitäjä
Avatar
Viestit: 14833
Liittynyt: 12.05.2008 16:38
Paikkakunta: Kuopio
Suosikkijoukkue: TPS, NHL, Junnut

Re: Wayne Gretzky - The Great One

ViestiKirjoittaja Legenda » 30.08.2008 22:25

Inkfish kirjoitti:No tuohan on suoraan Wikipediasta kopioitu.

Kai joku sen sinnekin on tehnyt? :roll:
"Ei Ilveksellä huonosti mene. Lehdistötilaisuudessakin on tarjolla puoliksi syöty viineri."
- Marko Leppänen @ Twitter

Reijo Mäki kertoi, että aikanaan Turun Palloseurassa pelannut Mal Davis harrasti seksiä naisen kanssa kun muut juhlijat oliva löivät ympärillä tahtia. Aktin jälkeen Davis oli siirtynyt suoraan katsomaan videolta omia maalejaan.

Viestit: 3832
Liittynyt: 17.02.2008 15:18
Suosikkijoukkue: Oulun Kärpät, Detroit Red Wings

Re: Wayne Gretzky - The Great One

ViestiKirjoittaja Ink » 31.08.2008 11:50

Eiköhän Piku24 kuitenkin tarkoittanut että sinä olisit kirjoittanut tuon viestin.

Avatar
Viestit: 939
Liittynyt: 14.01.2009 16:48
Suosikkijoukkue: Devils, Kärpät

Re: Wayne Gretzky - The Great One

ViestiKirjoittaja Rolston » 27.02.2009 18:59

Gretzkistä tuli mieleen että pidin esitelmän koulussa joskus parisen viikkoa sitten.
''Turha koittaa Jortsu voittaa''

- Ismo ''Ika'' Lehkonen URHOtv:n studiossa 28.1 Ässät - Jokerit-ottelun jälkeen.

________________________________________________________________________________________________________

''Hieno tuo peräpää''

- Tomek Valtonen sarjataulukosta

Viestit: 4787
Liittynyt: 08.04.2008 15:51
Suosikkijoukkue: Sabres, Ilves

Re: Wayne Gretzky - The Great One

ViestiKirjoittaja Afinogenov » 27.02.2009 23:09

Rolston kirjoitti:Gretzkistä tuli mieleen että pidin esitelmän koulussa joskus parisen viikkoa sitten.
Itse pidin joskus esitelmän Jarkko Ruudusta.
Dion Darling on tappelija, jonka sukunimestä ei kannata laskea hänen kanssaan leikkiä. Muutoin on luvassa kylmää kyytiä...

Ylläpitäjä
Avatar
Viestit: 8254
Liittynyt: 17.02.2008 21:51
Suosikkijoukkue: Rosenlewin Urheilijat-38, St. Louis Blues, HK TsSKA Moskova, HC Luvia

Re: Wayne Gretzky - The Great One

ViestiKirjoittaja HijoDelViento » 24.09.2009 20:15

Gretzky on tänään sitten ottanut lopputilin. Kahdesta Phoenixin ostajaehdokkaasta molemmat tekivät selväksi ettei Gretzky mahdu heidän kuvioihinsa, joten Wayne teki omat johtopäätöksensä.

(Lähde: YLE)
Ehkä kommentoitavaa? Rekisteröidy mukaan ja anna sanataiteen miekkasi sivaltaa.............................

Paluu NHL

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa