Ukrainian Professional Hockey League

Keskustelua muista kiekkoliigoista.
Avatar
Viestit: 3098
Liittynyt: 22.03.2009 21:32
Suosikkijoukkue: .

Ukrainian Professional Hockey League

ViestiKirjoittaja FPP » 31.05.2011 00:15

Ukrainan jääkiekko on surkeassa jamassa. Rahat on loppu, junnuja ei tule, jäähallit ovat puoliksi lahoja, maajoukkueen pelaajisto eläkeiässä ja jääkiekkoliiton päättäjät elävät edelleen 80-lukua. Lisäksi maan oman sarjan taso on ollut lähinnä harrastepohjaista, eikä ole houkutellut yhtään pelaajia edes naapurimaista. Ne vähätkin lupaavat juniorit, mitä nyt niitä 1-2 tullut viimeisen 8 vuoden aikana, ovat siirtyneet jo nuorina muihin liigoini tai lopettaneet kiekkoilun tyystin. Kovin lupaavat lähtökohdat ei tälle Ukrainan jääkiekkoilun viimeiselle elvytykselle ole, mutta ainakin sellainen on tulossa. Jääkiekon MM-kisatkin on tulossa tänne nykyjääkiekon "pyhättöön."

Ukrainahan on jo muutaman vuoden koittanut saada maansa lippulaivaa, Sokol Kiovaa, KHL:ään, siinä kuitenkaan onnistumatta. Suurin puute on ollut fasiliteettien tasossa sekä rahan määrässä, sillä ainoa edes hiukan varteenotettava halli on Kiovassa sijaitseva Sports Palace. Tämäkin jo 60-luvulla rakennettu hökötys, joka kuitenkin kunnostettin edes joten kuten nykyvaatimuksia vaativalle tasolle 2005 Euroviisuja varten, jotka järjestettiin siellä. Remontti olikin lähinnä ulkokuorta ja akustiikkaa kohentavaa, joten jääkiekon pelaamisen kannalta se on edelleen surkealla tasolla. Nyt siellä taitaa jotain remonttia olla meneillään, mutta valmistumisen aikataulusta ei ole mitään tietoa. Hallin pitäisi myös olla toisena näyttämönä, kun Ukraina hakee joko 2018 tai 2019 jääkiekon MM-kisoja ja 99% varmuudella järjestää ne jompana kumpana vuotena. Jos nykytilanteessa pitäisi veikata, niin nuo kisat siirretään jo varhaisessa vaiheessa toisen maan järjestettäviksi. Parin vuoden päästä Kiovaan pitäisi rakentaa myös uusi 15 000 katsojaa vetävä halli, mutta kovin on epäileväiset tunnelmat senkin suhteen. Hallituksen tuki on pienelle urheilulajille todella vähäistä, rekisteröityjä pelaajie vain 4500 ja luku kokoajan hupenemaan päin. Toki se on enemmän kuin esimerkiksi Tanskassa ja Kazakhstanissa, mutta valmennus, olosuhteet sekä erityisesti kansallisen sarjan taso ovat niin heikkoja, ettei edes tuosta määrästä saada jalostettua enää huippuja.

Ukrainan hallitilanne ja koko jääkiekon amatöörimäisyys näkyy karulla tavalla maajoukkueiden tasossa. A-maajoukkue on alle vuosikymmenessä tippunut A-sarjan alemmasta keskikastista divarin keskikastiin ja rankingissa juurikin niille sijoille 18-20. Ensi vuonnakin on aivan liian kova urakka edessä, samassa ykkösdivisioonan lohkossa mm. Slovenian, Itävallan, vahvassa nosteessa olevan Iso-Britannian sekä Unkarin kanssa. Kuudentena maana lohkossa on Japani, jonka kanssa Ukraina taisteleekin tippumista vastaan. Maajoukkue edelleen koostuu niistä vanhoista tutuista halonhakkaajista, vanhoja tuttuja Vadim Shakraitshukia, Sergei Klimentieviä sekä Andri Sriubkoja siellä edelleen pyörii. Muutamaa vuotta nuorempana sitten myös tuttuja nimiä, Oleg Shafarenko sekä Konstantin Kastjantshuk etunenässä. Junioreissa taso on sitäkin surkeampi, päättyneellä kaudella U20 maajoukkue tippui sarjaporrata alemmas kakkosdivisioonaan. Rankingi kohta siellä sijan 25. tuntumassa ja edellä sellaisia suurmaita kuin Kroatia ja Puola. Kaikki kunnia heille, Kroatiassa onnistuttiin hyvin parhaan joukkueen Itävallan liigaan siirtämisessä ja Puolassa on perinteinen ja vankka kansallinen sarja. Alle 18-vuotiaissa on sentään vielä 20 parhaan joukossa, mutta putoaminen saattaa sielläkin olla edessä ensi kaudella.

Sitten itse tämän topicin pääaiheeseen, eli Ukrainassa on vihdoin kääritty hihat ylös ja alettu tekemään, tai oikeastaan vasta suunnittelemaan, viimeistä yritystä kiekon tason nostamisesta edes kelvolliselle tasolle. Kuluvalla toukokuulla joukkueiden omistajat ja liiton kansitakkimiehet ovat pitäneet lukuisia kokouksia ja eilen tulivat julki uudella projektillaan, joka nykyisellä prototyyppi asteella kulkee tylsästi nimellä Ukrainian Professional Hockey League. Nimi tulee (onneksi) tuosta vielä muuttumaan kun sarjasysteemit ja joukkueet ovat selvillä. Noin puolitoista viikkoa sitten (20.5.) pidetyssä kokouksessa myös päätettiin, että halukkailla joukkueille on nyt 10 aikaa päivää vahvistaa osallisuutensa ja samalla tehdä ehdotuksia ja parannuksia tulevaan sarjaan. Kaikki olivat yhtä mieltä ainakin siitä, että sarjan tulee olla ammattilaissarja tai aluksi ainakin edes puoliammattilaissarja. Joukkueiden tulee siis ilmoittaa nuo halukkutteensa ja ehdotuksensa 3.6. pidettävässä kokouksessa, jolloin saamme toivottavasti rutkasti lisätietoa kauden 2011/2012 kulusta. Hankkeen suurimpana puolestapuhujana on toiminut juuri Kiovan Sokol, joka on viimeiset vuodet pelannut keskinkertaisella menestyksellä huomattavasti kovatasoisemmassa Valko-Venäjän sarjassa. Toki myös kaikki muut + lukuiset uudet seurat ovat tukeneet hanketta ja se onkin käytännössä varmasti toteutumassa, ainoa kysymysmerkki on lähinnä tulevan sarjan tasossa. Ehdotuksissa oli myös kyseisen sarjan pelien lähettäminen kansallisessa televisiossa ja se onkin saanut ainakin epävirallisesti maan pääministerin hyväksynnän. Yksi eniten haluttu muutos on myös pelimäärien tuplaaminen, sillä viimeiset vuodet pelejä on kertynyt vuoden aikana playoffien lisäksi vain 20-23.

Sitten joukkueisiin, kaikki maan 7 suurinta joukkuetta, eli Kiovan Sokol + Ukrainan nykyisen liigan joukkueet, ovat mukana varmuudella tässä hankkeessa. Viime kaudella sarjan talousvaikeuksien takia kesken jättänyt Kiovan Podil on myös mukana, ainakin omien sanojensa mukaan uudella rahoituksella, nimellä Kiovan Berkut. Uusina joukkueina sarjaan on tulossa varteenotettavimpina Ivano-Frankivskin Tsunami, Kiovan Avangard sekä Kiovan Krizinka. Myös miljoonakaupungit L'viv sekä Dnipropetrovsk ovat osoittaneet kiinnostuksensa.

Kuva Donbass Donetsk
- Itäisen Ukrainan Donetskin laaksossa sijaitsevan teollisuuskaupunki Donetskin ylpeys. Suurimpana saavutuksena mestaruus kuluneella kaudella, kärsien sarjan aikana vain yhden tappion. Joukkue pystyikin maksamaan edes jotain kulukorvauksia pelaajille, ja siellä pelasikin suurin osa Ukrainan maajoukkuerinkiin kuuluvista. Perustettu 1975.


Kuva HK Harkova
- Ukrainan toiseksi suurin kaupunki, kaupungissa todella tasokkaan yliopiston lisäksi lähinnä vain aseteollisuutta, josta myös tämän joukkueen rahoitus tulee suurimmaksi osaksi koostumaan. Jääkiekossa tunnettu lähinnä Vitali Vishnevskin sekä Denis Denisovin synnyinkaupunkina. Perustettu 2007.

Kuva Kiovan Sokol
- Maan jääkiekon lippulaiva ja pääkaupunki Kiovan ykkösjoukkue. Perustettu jo 1963 ollen selvästi vanhin Ukrainalainen jääkiekkojoukkue. On myös selvästi menestynein seura, 17 mahdollisesta Ukrainen mestaruudesta peräti 12 on mennyt Sokolille. Näin alustavasti suurin mestarisuosikki Donbass Donetskin ohella. Viime vuodet Sokol on peluuttanut kakkosjoukkuettaan kansallisessa sarjassa, ykkösjoukkueen tahkotessa Valko-Venäjän liigaa, kuten jo mainitsinkin.

Kuva Kiovan Kompanion
- Kiovan kakkosjoukkue tällä hetkellä. Perustettu HK Harkovan ohella vasta muutamia vuosia sitten, saavutuksia kuitenkin mm. pronssi kaudelta 2010/2011. Joukkueen riveissä pelasi viime kaudella myös koko sarjan mielenkiintoisin pelaaja, Meksikon kiekon suurlähettiläs, Huittisten Lauttakylän hirmu, Brian Arroyo aka "Baxter" Lopez. Lopez tuli tutuksi myöhemmin myös Imatran Ketterässä, ollen jopa varsin käytännöllinen pelaaja Suomi-Sarja tasolle. Meksikon maajoukkueen ykköstykki.

Kuva Kiovan Berkut
- Perustettu "jo" vuonna 2004, pelannut viime vuodet lähinnä Kiovan alueen amatöörien iltasarjaa, mutta ilmottautuivat sitten Ukrainan liigaan ensimmäisen kerran viime kaudelle. Hyvinhän se meni, joukkue meni konkurssiin ja vetäytyi sarjasta jo muutama peli ennen runkosarjan päätöstä. Armoa nyky-Ukrainassa kuitenkin tunnetaan ja he saavat uuden mahdollisuuden.

Kuva Bilyy Bars Brovari
- Kiovan suurkaupunkialueen Brovarin kylästä tuleva joukkue, joka viime kaudella kuului sarjan heikoimpiin. Aikaisempina kahtena kautena, mitä se on kiekkokartalla ollut, sijoitukset kuitenkin 2. ja 4. joten perinteitä ja pokaaleita löytyy. Todella paljon plussaa siitä, että joukkueen keski-ikä taisi olla jotain 20, ellei peräti alle. Joukkueen pelaaja-päävalmentajana toimi vanhan liiton Sokolin 6. kertanen mestari Aleksei Bernatski, jonka lisäksi joukkueessa ei yli 25 vuotiaita ollut.

Kuva BHC Voroni Sumi
- Kauniin Psel-joen rannalla koillis-Ukrainassa sijaitsevan Sumin kaupungin joukkue. Itselläni tulee Sumista lähinnä mieleen kohtuu komea jalkapallostadion, mutta kiekkoakin siellä pelataan menestyksekkäästi. Onhan joukkue ollut jo kolme vuotta putkeen Ukrainan sarjajumbo, kahdelta viime kaudelta kertynyt yhteensä vain yksi jatkoaikavoitto. Sekin tuli aika epäselvissä merkeissä. Päästi kuitenkin viime kaudella alle 10 maalia ottelua kohden, joten hirveästi kirittävää muihin nähden ei ole. Veikataan yhdeksi UPHL:n ensi kauden mustista hevosista.

Itse olen tulevasta projektista jo aivan intona, toivottavasti aiheuttaa väristyksiä myös ainakin Oulun(?) suunnalla

Avatar
Viestit: 14900
Liittynyt: 27.07.2009 14:52
Suosikkijoukkue: KHL, NHL, Leijonat

Re: Ukrainian Professional Hockey League

ViestiKirjoittaja InFlames » 31.05.2011 15:03

Erinomainen avauspostaus FPP:ltä. Täytyy myöntää, että tämän viestin luettuani tässä on oikeastaan kaikki mitä nyt tiedän ukrainalaisesta kiekkoilusta. En ole Ukrainan pääsarjaa seurannut koskaan, mitä nyt joskus tuloksia katellut. Valko-Venäjän pääsarjasta olisi jonkin verran tietoakin, mutta tästä on vaikea alkaa puhumaan mitään.

Tämä Kiovan Sokolin "pääseminen" KHL:ään olisi varmasti ukrainalaisen jääkiekkoilun kannalta todella hyvä juttu. Siellä näyttää tilanne olevan todella heikko tällä hetkellä jääkiekon suhteen, mutta ehkä tuo sarja lähtee pyörimään kunnolla ja taso nousee. Silti omasta mielestä olisi todella hienoa, jos Kiovan Sokol pääsisi KHL:ään mukaan. Todennäköisesti tällöin tosin kävisi, niin että joukkueen pelaajista kaksi ensimmäistä ketjua olisi ulkkarivahvistuksia, sillä Ukrainassa ei laatupelaajia ole juuri yhtään, "halonhakkaajia" sitäkin enemmän. Tuostakin huolimatta Sokolin pääseminen KHL:ään olisi ehdottomasti positiivinen asia ja sitä kautta maassa tuo kiinnostuskin nuorilla jääkiekkoon lisääntyisi.

Pitänee jonkin verran alata tuota Ukrainan pääsarjaakin seuraamaan, kun pienen kipinän sai tuosta FPP:n jutusta.

Avatar
Viestit: 3098
Liittynyt: 22.03.2009 21:32
Suosikkijoukkue: .

Re: Ukrainian Professional Hockey League

ViestiKirjoittaja FPP » 31.05.2011 17:26

Donbass Donetsk osallistunee Kiovan Sokolin tavoin ensi kaudella kahteen sarjaan, sillä heidät on hyväksytty ensi kaudelle Venäjän Vysshaja-liigaan. Joutuivat maksamaan paikastaan n. 130 000 euroa, joten ihan tosissaan ovat liikkeellä. Vahvistaneet joukkuettansa myös mm. tämän hetken parhaimpiin ukrainalaispelaajiin kuuluvalla Sergei Varlamovilla. Eiköhän kuitenkin muutaman päivän sisällä sekin selviä, millaisella joukkueella Donbass aikoo ensimmäiselle Ukrainan kaudelleen osallistua. Vahvistaneet muutenkin joukkuettaan merkittävästi, lähes kaikki naapurimaissa pelaavat Ukrainan mj-rinkiin kuuluvat pelaajat on saatu haalittua ensi kauden joukkueeseen. Kovimmasta haastaja Sokolistakin on saatu Artjom Bondarev sekä Igor Sljusar. Eivät kuitenkaan mitään avainpelaajia Sokolissa. Donbassin tavoitteena on myöskin yllättäen muutaman vuoden sisällä KHL, mutta Donetskin hallitilanne on vielä Kiovaakin heikompi.

Paluu Muut kiekkoliigat

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa