Tappara 2010-2011 - Tyynempiä vesiä etsiessä

Kuva
Avatar
Viestit: 2555
Liittynyt: 18.02.2008 18:19
Paikkakunta: Pori
Suosikkijoukkue: Ässät

Tappara 2010-2011 - Tyynempiä vesiä etsiessä

ViestiKirjoittaja Jartsa » 13.09.2010 19:12

Viime kauden Tapparasta jäi varmasti kaksijakoinen kuva. Oli joukkue, jossa pelaa nuorista tähdistä muodostettu liigan paras ykkösketju, joka näyttävillä syöttökuvioilla piti monen joukkueen puolustusta pilkkanaan. Joukkue, joka yleensäkin ottaen pelasi näyttävää hyökkäyspeliä.
Kolikon kääntöpuolena olikin sitten aneeminen joukkue, joka helposti sortui käsittämättömin pitkiin tappioputkiin. Joukkue, jonka taustalla kuohui väitteet pahoista riidoista Leinosen, Saarisen ja Niemisen välillä.
Tapparan ja Saarisen pelityyli sai parhaimmillaan kehuja jopa itse Petteri Sihvoselta, joka yleisesti on ollut yksi suurimpia anti-Tapparoita. Puhuttiin, että Tapparalla on hyvin suunniteltu systeemi, jossa kuitenkin pelaajille annettiin varsin vapaat kädet. Tässähän on juuri se seikka, jonka itse olen ainakin näin jälkikäteen tajunnut, missä mentiin vikaan. Kun Saarinen antoi pelaajille vapauksia, eikä oikein saanut missään vaiheessa joukkuetta haltuun pukukopissa, alkoi ote lipsua pahasti niin pelillisellä, kuin henkiselläkin puolella ja joukkue meni muutamaan kertaan runkosarjan aikana totaalisen takalukkoon. Aasiaa ei varmasti helpottanut Niemisen yritykset ottaa pukukoppi haltuun ja Saarisen penseä suhtautuminen tähän.
Vituttaa ajatella, että paremmalla hengellä ja ilman lapsellisia riitoja Tappara olisi ollut takuuvarma välieräjoukkue. Tästä mielestäni todisteena mahtavat venymiset KalPaa vastaan, ilman Guollaa joukkueessa.

Mielestäni sitten taas Saarisen poisjääntiin tapahtui hänen omasta aloitteesta. Hän tajusi, ettei häenestä ole hommaan. Lisäksi itse olen sitä mieltä, että hän yritti olla jotakin, mihin hänellä ei ole rahkeita. Kantti ei kestänyt vetää kovan äijän roolia median edessä ja pukukopissa, varsinkaan sairastumisen jälkeen. Ja varsinkaan kun tämä kovan äijän rooli ei purrut.
Okei, päädyttiin valitsemaan Mattila, kun Nieminen, joka oli ollut suurimpia Mattilan vastustajia, saatiin pois rosterista. Mattilalla oli taktiset avut ehkä hyvin hallussa, mutta pelaajien käsittelyssä hän paljastui täydeksi pelleksi. Vielä, kun huomasi, ettei joukkue pärjää ja alkoi haukkua pelaajia ja vaatia vahvistuksia, päätettiin häenenkin kanssaan, että tämä ei tule toimimaan.
Taustalla oli hieman sellaista meininkiä, että huomattiin, että TPS:kin menestyi halvahkolla joukkueella, joten eiköhän se onnistuisi meilläkin. Mutta siihen hommaan pitäisi mennä kyllä kaiken totaalisesti nappiin. Sellaisesta asiasta Tapparalla ei ollut tietoakaan.
Nyttemmin Leinonenkin on myöntänyt, että joukkeu kaipaa todellisia vahvistuksia ja tähän on varmasti vaikuttanut myös Hirvonen, joka vaikuttaa joka suuntaan karismaattiselta ja mukavalta valkulta, mutta osaa myös vaatia pelaajilta paljon. Tähän väliin sanotaan, että mielestäni mentiin monta askelta eteenpäin tässä valmentajassa.

Vaikka kesällä on tehty paljon asioita päin persettä, niin luulen, että Tappara ottaa viimeistään ennen joulue kurssin tyynemmille vesille. Joukkueen rakennuksessa tehtiin joitakin huonoja ratkaisuja. Mattilan johdolla kesätreenit vedettiin vähän vastahakoisesti. Tässä ne keskeisimmät.
Ja en tiedä teistä muista, mutta minun mielestäni ainakin mediassa osataan olla taas haaskalla, kun vähän joukkueessa kuohuu. Osa kritiikki tulee toki aiheesta, mutta varsinkin keltaisen lehdistön kärjistäminen ärsyttää. Yritetään jopa lytätä mahdolliset onnistujat ja kiistetään pelaajien potentiaali.

Itse jaksan uskoa vankasti siihen, että Tappara hoitaa itsensä helposti sääleihin. Lisävahvistuksilla olisi jopa suoraa POff-paikkaa tarjolla. Alkukausi tulee olemaan varmasti hakemista, kun uudet kanukit totuttelevat joukkueeseen ja Guolla saadaan kehiin. Muttakuten mainitsin jo, Hirvonen varmasti saa koko joukkueen kasaan viimeistään joulun paikkeilla, ja silloin pitää voittaa kaikki pelit, mihin vaan on rahkeita.
Hirvosta en voi siksi tarpeeksi kehua, että hänen otettuaan joukkue haltuun otteet paranivat heti. Häneen on helppo luottaa ja toivottavasti hänet saataisiin kiinnitettyä moneksi vuodeksi.

Mitä tulee pelaajistoon, niin kuten on moneen kertaan todettu, siitä löytyy potentiaalia ja kysymysmerkkejä.
Otetaan ensin pari kysymysmerkkiä. Kim Strömbergin viime kausi meni penkin alle. Kusi taisi helmahtaa vähän päähän hyvän kauden jälkeen ja kesätreeneissä unohdettiin tekemisen meininki. Jalkapoainoi todella paljon ja otteissa oli nähtävissä flegmaattisuutta. Nyt näyttäisi siltä, että Ströba haluaa tosissaan murtautua kahteen ylempään ketjuun ja on tehnyt oikeita asioita. Pelipaikoista on kuitenkin kova kilpailu, joten otteiden on oltava laadukkaita.
Sitten on Koskela. Viime kausi osoitti hänen kohdalleen, että hänen onnistumisensa on täysin kiinni vierellä olevasta sentteristä. Ennen Guollan tuloa Koskela oli täysin hyödytön kaveri, kun ei ollut apua edes puolustuspeliin, päinvastoin. Sitten kun Guolla taas loukkaantui, Koskelalle ei ollut mitään käyttöä. Silti 33 tehopistettä noin ailahtelevalla pelillä on varsin hyvä suoritus. Treenipelien peruusteella olisi odotettavissa tehoilua ilman Guollaakin.
Tietysti ehkä Luceniuskin voitaisiin mainita kysymysmerkiksi, miten pelit rullaavat ihan uusien kaverien kanssa?
Sitten sitä potentiaalia. Kangasniemi, Peltola, Lähde, Virpiö, näiden miesten kynttilää on pitkään pidetty vakan alla. Jokaisella vähän sama tilanne, Kangasniemellä ja Peltolalla ollut loukkaantumisia, nyt olisi aika näyttää, että potentiaalia on yhä. Molemmat olleet tähän astii perusnäppäriä pelaajia, mutta rahkeita olisi jopa hyökkäävään rooliin. Lähde taas on ollut aliarvostettu LeKi-Tappara seilaaja. Nyt pitäisi vakiinnuttaa paikka kolmos-nelosketjun voimahyökkääjänä. Virpiön tilanne sitten on se, että Jypissä hänelle ei oikein ollut tilaa, mutta ei tilanne tule olemaan hirveästi parempi Tapparassa. Treenipeleissä Virpiö on väläytellut muutamilla komeilla kikoilla ja maaleilla, mutta tasaisuus puuttuu. Tarjolla kolmosesta paikka Junnilan korvaajana.
Eniten minua henkilökohtaisesti harmittaa Joonas Koskisen kohtalo. Mies, joka kolmos-neloskenttien minimaalisella peliajalla teki kymmenen maalia kuin huomaamatta. Nyt kuitenkin senttereitä löytyy melkoisesti, joten edessä lienee siirto laitaa, mutta toisaalta sielläkin on tungosta. Koskisen täytyykin näyttää heti, että valitkaa minut. Muuten on menolippu LeKiin kätösessä.
Myös Vilkamin ja Antosen kohtalo lienee olla varapelaajina. Karjalaisenkaan rahkeet eivät aivan viellä liigaan riitä.

Mitä tulee Tapparan vahviiksiin, niin ne kaikki tietää.
Hyvin rakennettu ja roolitettu puolustus. Saravon ja Mäntylän mahdollisuus palata kv-pelaajiksi. Leimu näyttää, mitä tekee ensimmäinen kokonainen kausi liigapelaajana. Halmeen ja Honkasen kaikki tuntevat. Ilvonen on vähän aikaa poissa, mutta jatkaa sitten siitä, mihin jäi, Korhonen paikkaa.
Ja tietenkään maalivahteihin emmem kaadu. Säteri tuskin esittelyjä kaipaa. Nieminen tuntuu olevan teknisesti OK-tasoa, mutta tarvitsee roimasti tiseluottamusta ja tasaisuutta.
Täytyy vain toivoa, että Hirvonen osaa hyödyntää nämä palikat. On ainakin haastiksissa lupaillut uhrautuvaa ja puolustuslähtöistä pelitapaa, periaatteesa hyvin samaa, mitä nähtii LeKissä. Lisäksi on luvannut puuttua huonoihin kotiesityksii, eli mentaalipuolelle panostusta. Pelaajien luottamuksen Hirvonen on jo voittanut.

Mutta mitä eniten toivoisin, olisisn se, että nyt noustaisiin tuhkasta ja pelattaisiin kerrankin kokonainen ja ehjä kausi ja kohut olisivat nyt tässä ja koettuna, taakse jäänytttä elämää. Kahden viimeisen vuoden aikana on joka toisella askeleella astuttu koiranpaskaan ja sen on nyt jo loputtava, tai alkaa jo nolottaa.
Nyt vaan pelaajille työrauhaa ja toivotaan parasta!
Ei allekirjoituksia

Paluu Tappara

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa