Tappara 2012-2013, Käynnistäkää operaatio: Kirveen teroitus!

Kuva
Avatar
Viestit: 2555
Liittynyt: 18.02.2008 18:19
Paikkakunta: Pori
Suosikkijoukkue: Ässät

Tappara 2012-2013, Käynnistäkää operaatio: Kirveen teroitus!

ViestiKirjoittaja Jartsa » 05.08.2012 23:14

Tappara 2012-2013, Käynnistäkää operaatio: Kirveen teroitus!
Kuva
_________________________________________________________________________________________________________

Kiekkokausi on jo sykähtänyt käyntiin ensimmäisillä harjoitusotteluilla, joten nyt viimeistään on aika pureutua tiukan analyyttisellä otteella Tapparan tulevan kauden joukkueeseen. Kuten otsikko vihjailee, niin itse ainakin odotan, että tämä kausi tulee aloittamaan Tappara-kiekkoilun nousun kohti kirkkainta kärkeä. Joukkueen sisältä on kuulunut signaaleja, joiden mukaan lähdetään tavoittelemaan paikkaa kuuden sakissa ja kun sinne päästään, pysytään siellä useampi vuosi. Samalla haetaan edellytyksiä Tampereelle rakennettavalle suurhallille. Eli että kun olisi iso ja näyttävä halli, niin siellä pitäisi pelata näyttävä ja menestyvä joukkue.

Tappara on pyrkinyt selkeään profiilinnostoon ensinnäkin tietysti pelaajamarkkinoilla. Tappara heitti pöytään ehkä kovimman nipun äijiä vapailta markkinoilta: Nieminen, Aalto, Kankaanperä, Tuokkola, Koskiranta. Tietysti iso uusi valttikortti Tapparalle on myös valmennuspuolen myllerrys. Loppuu se noviisien kanssa pelleily ja kerralla penkin taakse yksi Suomen kiekkovalmennuksen kärkinimistä: Rautakorpi. Lisäksi joukkueen toimintaa on tehty monilta osin nykyaikaisemmaksi, lippujen hintaa vähän nostettu sun muuta. Pieniä, mutta relevantteja liikkeitä.
Tietyllä tapaa Tappara on hankkinut vihdoin joukkueelle kasvot, joita ei ole Lehterän jälkeen ollut. Eli jotain, millä myydään ja markkinoidaan toimintaa. Ja ne kasvot on kyllä Ville Nieminen ja Jukka Rautakorpi.


Kuva Kuva
Joukkueen uudet kasvot

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Joukkueen yleiskuva
Kun katselee joukkueen rakennetta, niin se on hyvinkin, etten sanoisi, Rautakorpimainen ja ihmekkös tuo kun huhujen mukaan mies oli jo viime kauden hankinnoista päättämässä. Joukkueessa ei ole oikeastaan millään osastolla liigan terävintä kärkeä, ellei tällaiseksi lakseta Tuukka Mäntylää puolustuksessa.
Tasaisuus on aina ollut Rautakorven joukkueissa tärkeä asia ja varsinkin laajaa sentteriosastoa on korostettu. Niin nytkin, Koskiranta, Makkonen, Barkov, Malinen, Järvinen ja valttikorttina Jonatan Tanus. Muutenkin leveyttä löytyy, kun sellaisia konkareita, kuten Männikkö ja Venäläinen ollaan sijoittamassa neloskenttään.
Kuten sanottu, tasaisuutta löytyy, mutta riittääkö se? Joukkueesta puuttuu huippumaalintekijä ja huippupelintekijä näin etukäteen ajateltuna. Dieselin pitää vääntää neloskenttää myöten jos mielii menestyä.
Koko joukkueen leveydeltä on sellainen positiivinen ongelma, että laatumiehiä löytyisi mutta ei millään meinaa löytyä pelipaikkaa. Kilpailu tulee olemaan kovaa.
Sinänsä kun vertaa viime kauteen, on pelaajiston tasonnousu selvä. Viime kauden ykkösketju on lähtökohtaisesti ensi kaudella järjestyksessään kolmas.


Valmennus
Valmennus on ehkä osasto, jossa on otettu suurin harppaus eteenpäin. Oikeastaan siitä lähtien, kun Rautakorpi jätti Tapparan 2006, on menty valmentajilla joilla ei ole minkäännökäistä liigakokemusta päävalmentajan paikalla: Urama, Saarinen, Mattila, Hirvonen. Näistä vain Urama oli onnistunut valinta. Viime kaudella pelastettiin itsekunnioituksen rippeet palkkaamalla Dufva.
Nyt on hyvä ryhmä kasassa. Rautakorvella on kovat näytöt jo pitemmältä ajalta ja osoitti tietotaitonsa HPK:ssa hopeasijalla ja toimimalla liiton valmennuspäällikkönä Westerlundin seuraajana. Lisäksi löytyy nuorten maajoukkueista oppia ammentanut Jussi Tapola. Barkovin menetys kirpaisee tästä ryhmästä ja hänet korvaa Marko Ojanen. Maalivahdeista vastaa edelleen Petri Tuononen, joka on tehnyt mielestäni hyvää työtä Säterin, Niemisen ja Metsolan kanssa ja miksei Edelmanninkin.
Lisäksi ollaan hankittu pelaajakoordinaattoriksi Jari Kekäläinen.
Kun puhutaan valmennuksesta, niin pari sanaa pelitavastakin. Itse en ole ikinä ollut hirveä Rautakorven pelitavan fani. Se on ollut sellaista väritöntä vääntämistä. Mutta totuus on se, että se pelitapa tulee olemaan aikalailla sopiva ensi kauden pelaajistolla. Pakko se on alistua, jos menestytään. Nykyaikana liigassa toimii hyvin pelitapa, jossa karvataan todella syvältä ja trapataan keskialuetta tarvittaessa. Käytetään viivelähtöjä ja nopeita lähtöjä ja todella tärkeää on hyvä luistelu. Nämä kulmakivet pitäisi Rautakorvella olevan hallussa ja ihmettelen jos hän ei niitä saa pelaajiston kaaleihin. Huolenaiheena kuitenkin on se, että kun Tapparasta puuttuu nämä huippunimet hyökkäyksestä, niin peleistä tulee pitkäveteisiä vääntöjä jotka päättyy jalkapallolukemiin. Toivotaan, että olen väärässä.


Maalivahdit
Ensimmäistä kertaa Lehdon lopetettua hankittiin ykkösveskaksi kokeneempi jamppa, kun Pekka Tuokkola napattiin venäjältä. Sitä ennen Säteri pelasi pari loistavaa kautta, mutta Nieminen-Metsola kaksikko ei ihan täysin vakuuttanut. Kumpikin saattoi pelata muutaman loisopelin putkeen, mutta sitli rahkeita ei ollut torjua voittavana ykksövahtina. Niemisen uralle tekee hyvää lähteä hakemaan rnrmmän peliaikaa. Metsolan sen sijaan pitää viellä kausi tai pari harjoitella kovaa ja varsinkin hakea tasaisuutta. Vähän epäilyttää, koulitaanko miehestä ikinä aloittavaa maalivahtia liigaan. Mielenkiintoista nähdä, miten Rautakorpi suhtautuu Metsolaan. Metsolahan ei saanut juurikaan HPK:ssa pelata Rautakorven ollessa peräsimessä.
Tuokkolasta viellä sen verran, että näytöt on kovat Jypistä, mutta KHL-reissu ei mennyt niin sanotusti putkeen, että katsellaan mikä on miehen kunto. Selkeä ykkösvahdin viitta olisi tarjolla ja mielestäni se tekisi joukkueellekin hyvää, että olisi selkä työjako siellä päässä. Ja kun muistellaan miten Rautakorven joukkueissa on tuo maalivahtipeluutus mennyt, niin eiköhän Tuokkolan varaan lasketa aikas paljon.
Peliajan luulisin jakaantuvan 45 - 15 Tuokkolan eduksi.

Kuva
Tuokkolan maskia korostaa Uuno Turhapuro, mutta toivottavasti mies ei ole yhtä laiska, kuin idolinsa...


Puolustus

Puolustuksen on sanottu kahtena viime kauten olleen Tapparan selkeä vahvuus, mutta täysin se ei ole sitä ollut. Loukkaantumiset, tasonheittelyt ja pelaajasiirrot ovat taanneet sen. Taktiikakaan ei ole mitenkään selkärangassa ollut, jos sellaista nyt on yleensä ollut olemassakaan. Viime kaudella taasen korostui puolustuksen pehmeys. Ei taklattu, eikä otettu miestä, varsinkaan maalinedustalla. Varsinkin Saravon pitäisi ottaa roolia oman pään luutijana. Toivotaan vaan, että pysyisi kasassa mies. Lisäksihän sitten napattiin mitä loistavin äijä tuomaan kovuutta alakertaan: Kankaanperä. Liigan parhaita oman maalin puolustajia.

Kuva
Saravon tulee nostaa profiiliaan roimasti, mikäli mielii pysyä joukkueen kapteenistossa


Kahteen vuoteen ei ole Tapparassa myöskään ollut rightin pakkia, nyt hankittiin kaksi. Mielestäni aivan liikaa paskaa niskaansa saanut Aalto ja Karri Kiven koirankopista peliaikaa hakemaan tullut Jyrkkiö. Aallon taso on tietysti laskenut kun miehelle on tullut ikää, mutta onhan hän sitli selkeä vahvistus, varsinkin YV:lle. Jyrkkiöllä on ollut ilmeisesti jotakin asennevamman tapaista parin todella lupaavan kauden jälkeen Ässä-pakassa. Tämä mies voi parhaimmillaan olla kakkosketjussa hyökkäävänä pakkina tai pahimmillaan viltissä poppareita popsimassa.
Sitten muistetaan, että meiltä löytyy viellä Halme ja Leimu, jotka viime kaudella kärsivät vääränlaisesta reenistä ja itseluottamuksen puutteesta. Eikä sovi unohtaa kaksikkoa Mäntylä-Kaijomaa, jotka tekivät todella kovaa jälkeä pelatessaan yhdessä. Sitten löytyy hyviä bubbling under miehiä, kuten Räty ja Mäkinen, jotka olivat varsin positiivisia ilmestyksiä viime kaudella.


Kuva Kuva
Laitetaanko viime kauden tehopari jälleen yhteen?

Hyökkäys
Kuten tuli aivan tekstin alussa mainittua, löytyy hyökkäysosastosta laajuutta, mutta ei niinkään kärkiosaamista. Tokihan siinä tapauksessa tätkin löytyy jos Barkovin ura etenee samankaltaisilla harppauksilla kuin tähänkin asti. Barkov-Ahtola kaksikko nimittäin voisi tehdä kovaakin jälkeä liigassa. Mutta jos realistisia ollaan, ei tämä skenaario tule tällä kaudella tapahtumaan. Toki on mahdollista, että Ahtola sen 20 maalia paukuttelisi ja palaisi sille hyvälle Hifk-tasolle, mistä viime kaudella nähtiin väläyksiä.

Kuva
Barkov jr:n harteille kastaan suuria odotuksia ja ensi kaudelle.

Uusia äijiä hyökkäyksessä on sitten Koskiranta, jota on mitä ilmeisimmin ajateltu ykkösketjuun. Ainakin meikäläisen mielestä nuoremmalla Koskirannan veljeksistä on, mitä tarvitaan nousemaan ykkössentteriltä vaaditulle tasolle. Kun katsoo menneitä kausia, osoittaa pistekäyrät ylöspäin heikonoloisessa SaiPassa. Lupa olisi odottaa sellaista 40-50 pisteen kautta Tapparassa, mikäli kaikki natsaa.
Koskirannan kaverina tuli samalla ovenavauksella Elmeri Kaksonen. Projektipelaajalta haiskahtava jamppa, joka on ihan mukavia pistemääriä tehnyt myös. Ei välttämättä mahdu kärkiketjuihin ihan heti, mutta eiköhän hänestä pienellä koulimisella sinne tehdä tekijämies.
Sitten myös uusvanha Niemisen Ville päätti pikku ulkomaankiertueen jälkeen tulla aivan suunnitelmien mukaisesti viimeistelemään uraansa Tapparaan. Ja jos oikeus käy toteen, on siinä meidän kapteeni. Tuo hyvää julkisuutta Tapparalle, selkeä johtaja pukukoppiin ja varmasti lisää lipunmyyntiä. Viime kausi meni Niemiseltä vihkoon, mutta itseltä ainakin löytyy luottoa siihen, että nyt natsaa ja Villellä on luikkareissa jäljellä viellä pari huippukautta jäljellä.
Pelaaja, johon kannattaa myös kiinnittää isoa huomiota, on Antti Erkinjuntti. Viime kausi olisi voinut olla hänelle uransa ylivoimaisesti tähän astisista paras ilman aivotärähdystä. 14 maalia 41 ottelussa on kuitenkin aika hyvin.


Kuva
Viime kausi jäi Erkinjuntilta vajaaksi. Tuleeko nyt lopullinen läpimurto?

Toinen, jota kannattaa surata tarkkaavaisesti, on Jukka Peltola. Muutaman kauden ajan ura polkenut pahasti paikallaan. Koko ajan olen odottanut, nouseeko sen viimeisen askeleen ylöspäin ollakseen varteenotettava pelimies kahteen kärkiketjuun. Välillä mies väläyttelee fiksuilla kiekollisilla ratkaisuilla useastikin, mutta välillä vaipuu näkymättömiin. Vaikkei nousisikaan sille tasolle, niin siitä huolimatta työteliäs pelaaja ja hyvä AV-pelaaja.
Sitten löytyy tämä viime kaudeksi hankittu kolmikko Venäläinen-Makkonen-Männikkö, joilta jokaiselta odotettiin varsin paljon, mutta oikeastaan vain Makkonen ylsi sille tasolle, mitä saattoi odottaa. Mies oli mielestäni parhaita Tapparasta. Ykkössentterin rooli vain on liikaa, nyt se paikka löytynee kakkos-kolmosketjusta. Venäläinen ja Männikkö sen sijaan olivat molemmat luvattoman heikkoja ja jos ei pelaaminen ala maistua, löytyy paikka neloskentästä, sääli sinänsä varsinkin Venäläisen kannalta. Mies ei saanut mitään aikaiseksi hyökkäyspäässä hyvien TPS-kausien luomista odotuksista huolimatta.
Joukkueen ehkäpä suuri kysymysmerkki on Chris Connolly. Miestä on kehuttu työteliääksi pelaajaksi, joka kuitenkin pisteitäkin osaa tehdä. Haiskahtaa ehkä Steve Savianon kaltaiselta hankinnalta.
Neloseknttään olisi kova tunku. Paikkaa tavoittelee Lähde, Malinen, Järvinen, Palola. Näistä vahvimpina ehdokkaina pitäisin Lähdettä ja Palolaa joilla kummallakin on try-out sopimus. Toki Männiköllekin pitäisi saada pelipaikka, koska miehen tilipussi on sen verran reippaanoloinen.
Liigamiehistöön ollaan kesän ajaksi nostettu myös Henrik Haapala ja Jonatan Tanus, joista kumpainenkin voi yllättää nousemalla liigapaikkaan kiinni, mutta kumpikin on toisaalta niin pienikokoisia ja fyysisesti raakileita, että pidän tätä erittäin epätodennäköisenä.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tällaista tällä kertaa. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta. Lähtökohdat on Tapparalla kohdillaan, hommaan on tullut ryhtiä ja reenejä vetää ammattilainen. Kohta Tapparakin avaa reenikautensa, joten siellä mitataan miten se reeni on maistunut.
Hallilla nähdään ja torilla tavataan. ;)

Kuva
Ei allekirjoituksia

Avatar
Viestit: 4535
Liittynyt: 11.09.2010 09:04
Paikkakunta: Meksiko
Suosikkijoukkue: Tappara & Hawks

Re: Tappara 2012-2013, Käynnistäkää operaatio: Kirveen teroi

ViestiKirjoittaja Snoga » 06.08.2012 09:50

Jartsa kirjoitti:Liigamiehistöön ollaan kesän ajaksi nostettu myös Henrik Haapala ja Jonatan Tanus, joista kumpainenkin voi yllättää nousemalla liigapaikkaan kiinni, mutta kumpikin on toisaalta niin pienikokoisia ja fyysisesti raakileita, että pidän tätä erittäin epätodennäköisenä.

Tanus taitaa ensi kauden pelailla OHL:n Peterborough Petesissä tai näin on ainakin huhuissa vahvasti pyörinyt (virallista vahvistusta ei ole tainnut vielä tulla) ja varmasti tuo on Tanuksen kehittymisen kannalta paras mahdollinen vaihtoehto. P-Amerikan juniorisarjojen pelit nyt ovat pikkasen eri luokkaa verrattuna A-junioreihin ja uskon, että Tanus tulee myöhemmin takaisin paremmassa fyysisessä kunnossa kuin jos hän olisi viettänyt vastaavan ajan Suomessa junnuissa pelaten. Pääseepähän Tanus antamaan samalla näyttöjä NHL-scouteille ja ollimäättämäisesti nostaa profiiliaan rapakon toisella puolen. :Thumb up:
Lohet joukkoraiskasivat minut ennen Merikosken ohijuoksutusta.

- Nestori

Paluu Tappara

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa