Päihteet & Doping jääkiekossa

Yleinen kiekkokeskustelu.
Hank

Päihteet & Doping jääkiekossa

ViestiKirjoittaja Hank » 23.01.2009 17:27

Etenkin dopingkeskustelut ovat heränneet jälleen eloon, Venäjällä tapahtuneen ikävän Alexei Cherepanovin tragedian myötä. Venäjällä meno lienee villeintä Euroopassa, entäs muualla, esimerkiksi kotoisessa sm-liigassamme? Yleensähän doping /päihteet ovat olleet ongelmana Pohjois-Amerikassa, juniori ja ammattilaissarjoissa. Tshekeissä myös oli ainakin aikanaan dopingongelmia, puhumattakaan DDRstä ymsyms.

Jääkiekkolehden uusimmassa numerossa oleva doping juttu innoitti minua tekemään tälläisen aiheen, jos vaikkapa juttuakin saataisiin aikaiseksi.

Aloitetaanpas vaikka vähän kauempaa.

Ensimmäinen talviolympialaisissa kärähtänyt on Länsi-Saksaa edustanut Alois Scholder, Inssbruckissa 1972 Sapporossa. Scholder jäi kiinni eferdiinin käytöstä.

Neuvostoliiton joukkuehan tunnetusti oli ''pumpattu täyteen lähes kaikkea'' epäiltyinä olivat ainakin Anatoli Firsov.

NHLssä tilanne on erilainen kuin esimerkiksi paikoiten Euroopassa. Sami Helenius kirjassaan myöntää käyttäneensä tiettyjä suoritusta piristäviä aineita, koska sillon ne eivät vielä olleet kiellettyjä NHLssä. Sen jälkeen Sami ei ole kuulemma mömmöihin koskenut, eikä ole myöskään kärynnyt lukuisista testeistä huolimatta. Hyvä niin.

Andrei 'Russian Bear' Nazarov on puhunut NHL-uransa jälkeen rohkeasti medialle NHLn doping tilanteesta. NHLssä Dopingtestien tarkka päivämäärä ilmoitetaan neljä kuukautta(!) ennen testejä! Hieman epäilyttävää touhua siis.

Muun muassa Tapparassakin aikoinaan työsulun aikana piipahtanut Theo Fleury paini NHL urallaan päihdeongelmien kanssa.

Bob Probertin tarina lienee monelle tuttu, huumeita ja ihme sekoiluja sen myötä.

Börje Salming'han sen sijaan tunnusti itse käyttäneensä kokaiinia, vaikeaahan se oli NHLlle asettaa yksi sarjan parhaista puolustajista pelikieltoon. Niinpä koko kauden pelikielto kumottiin kahdeksan ottelun jälkeen..

John Kordic sen sijaan oli sotkeutunut steroideihin. Yhdessä kesässä painoa tuli muun muassa 15kg.. :lol: Kordic sotkeutui kuitenkin huumeiden (kokaiinin) käyttöön ja raskaaseen alkoholin nauttimiseen. Lopulta Kordic sekoili itsensä syvemmälle ongelmiin huumepäissään, ja lopulta kuoli.

Myös muuan tätä nykyjään Venäjällä vaikuttava Bryan Berardhan on ollut sotkeutuneena steroideihin.

Jose Theodoren hiusdoping sen sijaan onkin outo juttu. :D 8-)

NHLssä tätä nykyjäänkin varmasti useat pelaajat käyttävät dopingia, ja harvoinahn ne ketkä jotain käyttävät, lähtevät mukaan esimerkiksi MM-Kisoihin.

Espen ''Shampoo'' Knutsen on myöntänyt norjalaislehdille pelanneensa dopingin alaisena NHL- ja MM otteluissa.

Entäs tilanne Suomessa? Ei yhtään käryä 2000 luvulla.

Muuan Kari-Pekka Kyröhän totesi seuraavaa:
''Sm-liigassa ei tarvitse käyttää dopingia. Pelaajat ovat keskinkertaisia, sata parasta pelaavat muualla (NHLssä). Sm-liiga on aivan puulaakisarja jossa huipulle pääsy ei vaadi aineita. Siksi myös testejä voisi vähentää. ''

Alpo Suhonen, joka on nähnyt Amerikassa valmentaessaan kaikenlaista, ei usko että sm-liigassa liikkuu juurikaan dopingia.

Päihde tapauksia Suomessa on ollut, Karalahden Jeren lisäksi Kärpissä vaikuttanut Bob Miller. Jukka Jaloselta kuultuna, jos Billy Tibbetts olisi testattu Suomeen tullessaan, olisi siinä mies kyllä kärynnyt.

Ennen 2000-lukuahan on kyllä kaikkia legendaarisia tapauksia, ehkäpä päällimmäisenä Stig Wetzellin tapaus ja ''banaani & purukimi yhdistelmä'' lataukset. :P

Venäjällä tilanne on aika selvä. Esa Pirneskin on kertonut selvästi että kopissa on jos jonkinlaisia nappeja, mutta Essi ei tiedä mitä ne sisältävät joten tyytyy omiin Suomesta tuotuihin vitamiineihin. Jääkiekkolehdessä Pirnes kertoo, miten hän kysyi Atlantin huoltajalta, koska KHLssä on testejä, hänen kysymyksellensä oli naurettu ja vastaus oli ollut tyyliin ''ei syytä huoleen, ei koskaan'' Sinuhe Wallinheimo kertoo samanlaista, että pillereitä oli jos jonkimoisia, mutta hän ei ottanut kun jotain mitä joukkueen huoltaja, ja Venäjän maajoukkueen huoltaja antoi, koska hän järkeili että tuskin nyt Venäjän huoltaja mitään ihmeempiä mömmöjä jakelee..

Ylläpitäjä
Avatar
Viestit: 14833
Liittynyt: 12.05.2008 16:38
Paikkakunta: Kuopio
Suosikkijoukkue: TPS, NHL, Junnut

Re: Päihteet & Doping jääkiekossa

ViestiKirjoittaja Legenda » 23.01.2009 17:43

Kuten vanha NHL-konkari Stephane Quintal totesi pari vuotta sitten: 90% pelaajista ottaa tuollaisia aineita. Jotkut ottavat vähemmän ja jotkut enemmän sallittuja. Paineet ovat noilla tasoilla niin kovat, että helposti nuoret miehet sortuvat kun valmentaja vähänkään vihjaisee. Tai joku muu.
"Ei Ilveksellä huonosti mene. Lehdistötilaisuudessakin on tarjolla puoliksi syöty viineri."
- Marko Leppänen @ Twitter

Reijo Mäki kertoi, että aikanaan Turun Palloseurassa pelannut Mal Davis harrasti seksiä naisen kanssa kun muut juhlijat oliva löivät ympärillä tahtia. Aktin jälkeen Davis oli siirtynyt suoraan katsomaan videolta omia maalejaan.

Ylläpitäjä
Avatar
Viestit: 8254
Liittynyt: 17.02.2008 21:51
Suosikkijoukkue: Rosenlewin Urheilijat-38, St. Louis Blues, HK TsSKA Moskova, HC Luvia

Re: Päihteet & Doping jääkiekossa

ViestiKirjoittaja HijoDelViento » 24.01.2009 20:20

Niin, jääkiekossahan tuo dopingin käytö on ilmeisestikin "kannattavinta" silloin kun loukkaantumisen jälkeen tehdään paluuta huippukuntoon. Sitä sopii ihmetellä miksi NHL:ssä jotkut pelaajat käveltyään puoli vuotta kainalosauvoilla ovatkin yhtäkkiä kovin nopealiikkeisiä ja kestäviä jäällä heti kun ovat saaneet lääkäriltä luvan pelata.

Toinen tuollainen tietynlaista mielenkiintoa herättävä ryhmä on nämä näyttävän paluun tekevät jo kerran uransa lopettaneet pelaajat. Tilannehan on se että kun uransa lopettaa, siirtyy myös dopingkontrollin ulkopuolelle. Eli sitä voi sitten ihan kaikessa rauhassa ajaa läpi nämä omatoimiset harjoitteet ja sitten taas tehdä uusi paluu täynnä uutta energiaa.

Oma arvioini on lähinnä se että dopingaineiden käytössä on olemassa kahdet säännöt. Kirjoitetut säännöt, joita noudatetaan virallisesti. Eli että kaikki on sallittu mitä ei ole säännöissä kielletty. Ja sitten on nuo säännöt mitä jääkiekkoilijat, ja kaikki muutkin urheilijat virallisesti noudattavat, eli että kaikki on sallittu mistä ei jää kiinni.
Ehkä kommentoitavaa? Rekisteröidy mukaan ja anna sanataiteen miekkasi sivaltaa.............................

Paluu Yleinen kiekkokeskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa