Johtavien viikkokatsaus

Yleinen kiekkokeskustelu.
Salming

Johtavien viikkokatsaus

ViestiKirjoittaja Salming » 16.12.2015 20:00

Johtavien viikkokatsaus on viikoittain julkaistava juttusarja, jossa Vaihtoaition keskustelupalstan nimimerkit Salming ja Jack purkavat menneen kiekkoviikon tapahtumia dialogin muodossa. Molemmat esittävät toisilleen kolme kysymystä ajankohtaisista aiheista, jotka ovat olleet esillä viikon aikana. Näin ollen kysymyksiä on siis yhteensä kuusi, joihin molemmat ottavat kantaa ja jakavat asiantuntijanäkemyksensä.

Johtavien viikkokatsaus ilmestyy aina keskiviikkoisin. Uusin teksti julkaistaan aina tässä ketjussa. Muut nimimerkit voivat sen jälkeen kommentoida väitteitä, kysymyksiä ja vastauksia tässä samassa ketjussa ja se on jopa suotavaa sekä toivottavaa. Tämän pidemmittä puheitta historian ensimmäinen Johtavien viikkokatsaus, olkaa hyvät:

Rasmus Ristolainen tekaisi hattutempun Calgary Flamesia vastaan ja hänestä tuli ensimmäinen puolustaja sitten vuoden 1998 ja Al MacInnisin, joka onnistui tekemään hattutempun yhdessä erässä. Ristolainen on tätä kirjoitettaessa NHL:n puolustajien pistepörssin viidennellä sijalla. Oletko ollut yllättynyt Ristolaisen alkukaudesta?

Salming: Ristolaisesta voidaan pian alkaa käyttää termiä Norristolainen. Sen verran vakuuttavaa on ollut tekeminen Sabresissa. Joukkueen selkeä ykköspuolustaja, joka pelaa 25 minuuttia illassa. Tekeminen on parantunut jokaisella osa-alueella vrt. viime kauteen ja tuskin kukaan osasi odottaa, että RR55 pelaa näin hyvin tänä syksynä. Tehopisteet ovat kasvattaneet itseluottamusta ja Rasse uskaltaa rohkeasti pysyä kiekossa ja haastaa jalalla kärkikarvaajan ja antaa vasta sitten sen avaussyötön lapaan, jos aiemmin tilaa ei ole ollut. Sabresin pakistossa ei muilta löydy samanlaista taitoa. Sijoittuminen on myös parantunut, vaikka välillä niitä virheitä edelleen tulee. Mutta hyökkäyssuuntaan Rasse on ollut maaginen. Tulee olemaan Suomen johtavia puolustajia vuoden päästä World Cupissa. Vatasen ja Määtän ohella Suomen TOP3-puolustaja juuri nyt.

Jack: Kyllä olen yllättynyt. Tiesin että Ristolainen vastaa huutoon vastuun kasvaessa, mutta ihan tälläiseen alkukauteen en minäkään uskonut. Nähdyissä peleissä Ristolainen on ollut todella vakuuttava. Omassa päässä kaksinkamppailuissa voimakas, hyökkäyspäässä on kiekon kanssa aina vaarallinen. Tykkää laukoa ja mikä tärkeintä, kudit menevät hyvällä prosentilla maalia kohden jolloin hyviä asioita tapahtuu. Buffalo on erinomainen organisaatio Ristolaiselle kehittyä Suomen ja miksei koko NHL:n huippupakiksi.

Jatketaan NHL-teemalla. Olen itse nähnyt toistaiseksi 27/30 joukkueelta vähintään yhden kokonaisen kiekko-ottelun ja tiedän, että myös sinä olet seurannut ahkerasti sarjaa. Mitkä kaksi joukkuetta ovat vakuuttaneet eniten? Entä mitkä kaksi ovat olleet alisuorittajia?

Salming: Listaan ensin alisuorittajat, koska ne on helppo nimetä. Anaheim Ducks ja Columbus Blue Jackets. Pacific-divisioonan heikon tason vuoksi Ducks on toki vasta 12p perässä Kingsiä ja vain kaksi pistettä perässä divisioonan kolmosta San Josea eli playoffpaikka on vielä kohtuullisesti hyppysissä, mutta niitä merkkejä pelin parantumisesta ei ole ollut näkyvissä koko syksynä. Vatanen on ollut pakiston ainoa positiivinen suorittaja. Maalivahtipeli on pettänyt, mutta varsinkin hyökkäyspelaaminen on ollut vaisua. Muistaakseni Ducks on tehnyt 14/29 otteluissaan maksimissaan yhden maalin. Se kertoo kaiken olennaisen, miksi voittoja ei tule. Aiemmilla kausilla Boudreau on onnistunut luotsaamaan joukkueensa hyvään runkosarjamenestykseen, mutta nyt edes sellaista ei ole luvassa, vaan ryhtiliikkeen on tapahduttava pian. Columbus puolestaan operoi sarjan halvimpiin kuuluvilla puolustuksella, mutta sitten puolestaan hyökkäys on yksi änärin kalleimpia. Tällä hetkellä joukkue on Metropolitan divisioonan viimeisenä jopa Carolinan ja Flyersin takana. Maaliero on pakkasella -18. Alkukaudesta joukkue veti melkein kymmenen pelin tappioputken ja Todd Richards sai lähteä, mutta ei ole Tortorellakaan onnistunut kääntämään kurssia, vaikka ajoittain valopilkahduksia on ollut nähtävissä. Suurimmat ongelmat ovat olleet viisikkopuolustuksessa ja puhtaissa yksilövirheissä.

Eniten olen ollut vakuuttunut Washingtonin ja Kingsin pelaamisesta. Molemmat joukkueet ovat jyränneet mahtavasti, vaikka LA takkusi hieman kauden alussa, mutta on sen jälkeen saanut dieselkoneensa jylläämään. Capitals puolestaan on saanut Kuznetsovista oivan pelimiehen kakkosketjuun. Holtby on jatkanut siitä, mihin hän jäi viime kaudella sekä uudet hankinnat Oshie ja Williams ovat sopeutuneet hyvin. Dallasia en listannut tähän kohtaan, koska osasin odottaa, että joukkue tulee olemaan kova. Seguin ja Benn ovat vetäneet fantastisesti ja samoin Klingberg. Suomalaistandemi Lehtonen-Niemi on ollut myös kova ja Kärppäkin on pelannut tasaisemmin, koska on saanut enemmän lepoaikaa tällä kaudella.

Jack: Alisuorittajat: Pittsburgh ja Anaheim. Pittsburgh ei ole alkukaudesta ollut todellakaan niin hyvä mitä siltä taas kerran odotettiin. Viimeistään Phil Kesselin hankinnan myötä Pittsburghille lyötiin isot odotukset. Alisuorittajia löytyy joukkueesta liikaa. Lisäksi päävalmentajan erotus tässä vaiheessa kautta kertoo ettei kaikki ole mennyt putkeen. Crosbykin ollut tehopisteiden saralla pettymys. Anaheim puolestaan ollut todella ailahteleva. Peli on näyttänyt välillä jopa ylimieliseltä, jolloin parinkin maalin etumatka on välillä koitunut tappioksi. On iltoja jolloin joukkueella onnistuu kaikki ja pelejä jolloin mikään ei onnistu. Enemmän tasaisuutta tarvittaisiin.

Olen vakuuttunut Kingseistä sekä Dallasista. Los Angeles Kings on tullut takaisin voittamaan. Viime kauden mahalaskun jälkeen tämä kausi on ryhtiliikkeen aika. Nähdyissä otteluissa joukkue on vakuuttanut pelinopeudellaan erityisesti hyökkäykseen lähtiessä. Vastustajat ovat usein mankelissa Kingsin laittaessa painetta kokoajan vastustajan hyökkäyspäähän. Peli kääntyy todella nopeasti hyökkäyspäähän. Dallas puolestaan on yllättänyt puolustuspelillään. En jaksanut ennen kautta uskoa menestystarinaan, juuri kevyehkön puolustuksen takia. Hyökkäyksessä taitoa on vaikka muille jakaa. Maalivahtipelissä varmasti sarjan tasaisin maalivahtikaksikko.

Liigassa otetaan käyttöön älykiekko tammikuussa. Kiekko lähettää signaaleja halleihin rakennettaviin antenneihin, jolloin esimerkiksi kiekon nopeus sekä korkeus jään pinnasta voidaan määrittää tarkasti. Paikkatietojen avulla myös laukaisukartat voidaan tuottaa jatkossa automaattisesti. Pelaajiin on myös tarkoitus kiinnittää mikroaaltolähettimet. Lähettimien avulla saadaan tietoja pelaajien kiekonhallinta-ajasta, luistelunopeudesta sekä vaikkapa siitä kuinka kovaa maalin tehnyt pelaaja laukoi. Mitä ajatuksia tällainen uudistus herättää? Puolesta vai vastaan?

Salming: Tilasto-niilona olen innostunut. Kaikki data on hyvästä ja jos siihen pääsee tällainen tavallinen pulliainen käsiksi, voi raakadatasta tehdä mielenkiintoisia uusia huomioita ja päätelmiä joukkueiden ja tietysti myös yksilöiden pelaamisesta. Vihreää valoa täältä suunnasta, mutta toivoisin myös sitä, että Liiga tosiaan puuttuisi kunnolla syöttöpisteiden ilmaisjakeluun. Vuosi sitten se ilmoitti, että pisteet tarkastetaan jälkikäteen videolta, mutta tuo on ollut paskapuhetta. Siitä on nähty tänäkin syksynä useita esimerkkejä.

Jack: Vähän puolesta ja vastaan. Täytyy kuitenkin miettiä onko uudistuksesta lopulta mitään oikeaa hyötyä? Rahaa tämä uudistus tulee varmasti tulee syömään. Missä suhteessa hyöty korvaa menetykset? Liigassa keskittyisin itse jääkiekko-tuotteen uudistamiseen, enkä lähtisi panostamaan älykiekkoihin. Katsojia ei saada halleihin älykiekon avulla yhtään enempää.

Mathis Olimb purki Jokereiden kanssa sopimuksen. Yllättikö ja mitä mieltä olet?

Jack: Yllätti mutta toisaalta ei yllättänyt. 37 otteluun 6+11=17. Ei oikein päässyt Jokereiden pelitapaan kiinni, eikä sopivaa roolia löytynyt. Se näkyi hänen pelaamisessaan. Oikea ratkaisu Olimbilta lähteä hakemaan uutta roolia muualta. Sanoi haastattelussa mennettäneensä peli-ilon, eikä viihtynyt vierasreissuilla. Jokereiden ja Olimbin itsensä kannalta hyvä ratkaisu. Uusi hankinta Tim Kennedy on vielä mysteeri. Tulee varmasti täyttämään Olimbin jättämän aukon hyvin.

Salming: Yllätyin kieltämättä, koska en uskonut, että tuossa loukkaantumistilanteessa Olimbin sopimusta purettaisiin, koska hyökkäysosastolle Jokerit tarvitsee vahvistuksia sen sijaan, että myydään pelaajia ulos. Mutta omien sanojensa mukaan Mathis ei enää viihtynyt ja peli-ilo oli kadonnut jokapäiväisestä tekemisestä, koska oikeaa ruutua ei löytynyt, joten tuossa tapauksessa Jokerit ei tietenkään voi tilanteelle mitään ja tuollaista pelaajaa on sitten turha roikottaa mukana. Mutta pelillisesti Olimb pelasi kohtuullisesti tehojen valossa ja sikäli täytti paikkansa, jos palkkapussia ei oteta huomioon. Jännä nähdä, miten korvaajaksi hankittu Tim Kennedy suoriutuu. Alkukaudella 29 pelissä viisi pinnaa Neftehimikissa, mutta uusi ympäristö saattaa sytyttää Timin liekkeihin.

Jos puhutaan KHL:stä ja Gagarin Cupista, mitkä mahdollisuudet annat Jokereille mestaruuteen nähdyn perusteella?

Jack: Annan samat mahdollisuudet kuin kaikilla muillakin "kärkiseuroilla". Kevään pelit ovat oma juttunsa. Esimerkkinä viime kauden SKA Pietari, jonka peli oli hyvinkin sekavaa käytännössä jouluun saakka. Pojat alkoi keväällä pelaamaan ja vei lopulta mestaruuden nimiinsä. Jokereiden otteet ovat ailahdelleet. Alkukaudesta näytti paremmalta. Uskon että Westerlund saa joukkueen viime kautta iskukykyisempänä pudotuspeleihin. Projekti on vielä kesken.

Salming: Ei riitä materiaalin laajuus tälläkään kaudella. Maalivahtiosasto ja puolustus on tarpeeksi kovalla tasolla, mutta hyökkäyksessä on liikaa "duunareita" tehoilijoiden sijaan. Kozun ja Regin ovat kantaneet liian isoa vastuuta hyökkäyspelistä. Joensuu on täydentänyt tuon kolmikon hyvin, mutta sitten Hagman ja Kapanen ovat taantuneet viime kaudesta ja Juhis on ollut saikulla paljon. Salliset, Jormakat, Pöystit ja Ridat ovat hyviä alempien ketjujen pelaajia, mutta liikaa taitaa Jokerit olla yhden ketjun varassa tälläkin kaudella. Toki Kennedy-Aaltonen tutkaparin jos Westerlund lyö yhteen ja se toimii, siinä saattaa olla Jokereille iso apu keväällä.

Petteri Sihvonen ja Teemu Selänne kävivät kiivasta keskustelua Twitterin puolella, muun muassa 4vs4 pelistä. Mitä ajattelet tästä ja jos pitäisi päättää, kummalle annat erävoiton?

Jack: Tekisi mieli olla vastaamatta. Kaikkien kannalta olisi parempi jos Selänne ei olisi näin paljon esillä. Puhumatta siitä että alkaa vääntämään yhden väsyneimmän kiekkotoimittajan Sihvosen kanssa. Luin kyllä molempien viestejä ja argumentteja, ja jos tässä aletaan tuomaroimaan, niin pahalta kuin se tuntuukin niin Sihvonen 1, Selänne 0. Ilmeisesti joka viestin takana ei edes kirjoita itse Teemu?

Salming: Samaa mieltä siitä, että Sihvonen oli omassa argumentoinnissaan selvästi vakuuttavampi. En pidä itse Sihvosta väsyneenä, vaan älykkäänä ihmisenä, joka osaa haastaa muita keskustelijoita sopivalla tavalla. Valavuori oli kommentoinut muistaakseni Facebookissa, että Teemun taustalla on tiimi, joka ainakin päivittää Teemun nettisivuja, mutta sosiaalisissa medioissa jokainen napinpainallus lähtisi Teemulta, vaikka joku muu sitten kirjoittaisi tekstin puhtaaksi. Mutta onhan tuo järjetöntä, että hänen tekstien ulkoasu vaihtelee noin radikaalisti. Joko tai ei eikä mitään välimuotoa, koska se syö uskottavuutta.

Salming

Johtavien viikkokatsaus osa 2

ViestiKirjoittaja Salming » 23.12.2015 12:11

Johtavien viikkokatsauksen toinen osa on nyt valmis julkaistavaksi. Tämän viikon lukuelämyksen myötä vetäydymme joululoman viettoon ja palaamme vuodenvaihteen jälkeen takaisin asiaan. Rauhallista joulua ja toiveikasta uutta vuotta jokaiselle vaihtoaitiolaiselle.

NHL hiljenee joulutauolle. Suomalaisten otteet kiinnostavat aina, mutta jos puhutaan myös usein unohdetusta sarjasta eli AHL:stä ja siellä vilisevistä suomalaiskiekkoilijoista, ketkä nostaisit esiin syksyn onnistujina ja epäonnistujina?

Salming: Aloitan onnistujista. Mikko Rantanen on saanut isoa roolia Coloradon farmissa ja on tehnyt 20 matsiin 24 tehopistettä. NHL:ssä ei vielä pärjännyt oikeastaan millään osa-alueella, mutta farmissa on kulkenut heti alusta alkaen ja hän on joukkueensa paras pistemies. Esa Lindell on vetänyt myös hyvin Dallasin farmissa. 30 matsia ja 19 pinnaa. Dallasin mahtavasta syksystä johtuen tuskin tulee saamaan mahdollisuutta ylhäällä ellei jotain järkyttävää loukkaantumissumaa satu, koska nykyisessä NHL-rosterissakin tapahtuu rotaatiota jatkuvasti pelien välillä. Rasmus Rissanen on tekaissut 17 matsiin 8 pinnaa ja tehotilastokin on +4. Täytyy ihailla sitä, että mies jaksaa edelleen tahkota bussiliigaa ja tavoitella NHL-unelmaa, vaikka se ei kovin todennäköiseltä vaikuta, koska ei vakuuttanut Carolinassa viime keväänä. Kärppä-lasien takaa myös Pokan otteet kiinnostavat isosti. Syksy on mennyt kokonaan AHL:ssä ja 28 otteluun on syntynyt tehot 5+11. Pokasta ja Lindellistä on sanottava vielä se, että molemmat mahtuvat puolustajien pistepörssissä 15 parhaan joukkoon. :Thumb up:

Lieväksi flopiksi lasken Armian. Ei ole päässyt kunnolla lentoon Jetsin farmissa, vaan on tehnyt vain kolme maalia 18 otteluun ja joukkueen sisäisessä pörssissä on kahdeksan miestä Joelin edellä. Toki sai nyt näyttöpaikan ylhäällä ja katsotaan, kuinka kauan hän pysyy isoissa valoissa. Predsin farmissa puolestaan Kristian Näkyvä ei ole saanut oikeastaan mitään aikaan. 28 matsia ja tehot 1+2. Tehotilastokin on pakkasella kuusi pykälää. Henri Ikonen puolestaan on saanut 21 matsissa aikaan kolme pinnaa ja tehotilasto on Näkyvän tavoin -6. Ei ole homma toiminut Syracusessa toivotulla tavalla.

Jack: Kyllähän Turun oma Mikko Rantanen täytyy nostaa esiin. Alkukaudesta 6 ottelua NHL:n puolella. Näytti että pystyy jo nyt pelaamaan maailman parhaassa liigassa. Aika ei vain Rantaselle ollut vielä oikea. Colorado on seurana rakennusvaiheessa eikä Rantasen roikottaminen ylhäällä olisi ollut oikea valinta. Rantanen tarvitsee kehittyäkseen paljon vastuuta ja onnistumisia tehopisteiden valossa. Ja tätä hän on nyt saanut toteuttaa San Antonio Rampagen riveissä AHL:ssä. Tätä kirjoittaessa 20 otteluun tehnyt tehot 10+14. Yli piste per ottelu tahdilla.

En ole kauheasti muita suomalaisia farmipelureita kauden aikana seurannut. Olen kuitenkin kuullut Texas Starsin riveissä pelaavasta Esa Lindellista paljon hyvää. Tehopisteiden valossakin kulkenut hyvin. 19 tehopistettä 28 otteluun. Kasvaa farmissa ja alkaa olla valmiina NHL-kaukaloon. Dallas on Lindelille hyvä organisaatio.

Nuorten MM-kisat alkavat lauantaina. Valitse kärkijoukkueista (Kanada, USA, Venäjä, Ruotsi, Suomi ja Tsekki) kaksi pelaajaa ja kerro, miksi heitä kannattaa seurata.

Salming: Suomesta haluan nostaa esiin kaksi vähemmälle huomiolle jäänyttä yksilöä. Roope Hintz pelasi jo vuosi sitten mainiosti yhdessä Rantasen kanssa ja en olisi yllättynyt, vaikka Hintz olisi turnauksen päätteeksi esimerkiksi Lainetta ja Puljujärveä tehokkaampi, koska ikäeroa on kuitenkin se pari vuotta Roopen hyväksi ja se merkitsee näissä junnukisoissakin paljon. Hintz tulee pelaamaan kärkiketjuissa todennäköisesti sentterin roolia ja uskon, että Roope vetää mainiot kisat. Toisena nostan esiin myös sentteriosaston nimen eli Pelicansin Miska Siikosen. Suomen nelossenu, joka pelaa alivoimaminuutteja. Samassa roolissa kuin Otto Rauhala Suomen voittaessa mestaruuden Malmössä.

Ruotsi saa kisoihin mukaan Sebastian Ahon nimikaiman eli Sebastian Ahon. Skellefteåssa pelaava puolustaja on Ruotsin johtavia pakkeja kisoissa. Hyvä all around -puolustaja. Hyökkääjä Adrian Kempe puolestaan on pelannut syksyn AHL:ssa melkein piste per peli -tahtia. KHL:ssa pelaavan Mario Kempen velipoika kyseessä. Profiililtaan voimahyökkääjä, joka omaa painavan kudin. Tsekin yksi johtava puolustaja turnauksessa on Jakub Zboril. Viime kesän #13 overall varaus Bostonilta. Pelannut tämän syksyn QMJHL:ssä, mutta on tuossa rosterissa iso nimi. Pärjää jokaisella osa-alueella ja eiköhän pyöritä ainakin jompaakumpaa YV-viisikkoa. Kahden suunnan luottopeluri. Pavel Zacha lienee joukkueen ykkössentteri. Pelaa OHL:ssa yli piste per peli -keskiarvolla ja oli jo viime kisoissa mukana Tsekin paidassa. Dynaaminen yksilö, joka on tuon nipun tärkeimpiä pelureita yksinkertaisesti. Devils varasi miehen kuudentena koko draftissa viime kesänä.

Sitten kolmeen isoon maahan eli Venäjään, Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Venäjän joukkueessa on mukana Tepsissä pelaava Georgijev, mutta joukkueen ykkösmaalivahti on silti Ilja Samsonov, joka torjuu kumia Magnitogorskissa. Yksi kisojen parhaista maalivahdeista ellei jopa parhain. Washingtonin ykköskierroksen varaus viime kesältä. 92,9% torjuntaprosentti 14 matsissa tällä kaudella. Valittiin myös U18-kisojen parhaaksi maalivahdiksi keväällä. Venäjän joukkueessa on paljon yksilöitä, joita tekisi mieli nostaa esiin, mutta toinen poimintani olkoon Ivan Provorov. Flyersin ykköskierroksen varaus kesältä. Todella luova puolustaja, jolla on tyylikäs peliasento. Tällä kaudella hän on pelannut WHL:ssä ja tehnyt 30 matsiin 28 tehopistettä.

USAn yksi tärkeimpiä senttereitä on Nick Schmaltz, joka on Chicagon ykköskierroksen varaus kesältä 2014. Rightin jätkä, joka pelaa vielä yliopistokiekkoa tehokkaasti. Oli jo vuosi sitten mukana, mutta nyt on tarjolla vielä isompaa roolia ja varmasti tehoja, koska vuosi sitten mies teki vain yhden tehopisteen viidessä matsissa. Erinomainen molempiin suuntiin. Joukkueen ykköspakki lienee Zach Werenski. Columbuksen #8 varaus viime kesältä. Pelaa yliopistokiekkoa Schmaltzin tavoin. Sulava luistelija, joka pyörittää jenkkien ylivoimaa. Kanadan rosterista mieleen kannattaa painaa Brendan Perlini ja Joe Hicketts. Perlini on Coyotesin ykköskierroksen varaus kesältä 2014 ja nykyinen OHL-kiekkoilija. Äärettömän taitava leftin peluri, joka on nopea luistelija. Tulee olemaan isolla jäällä elementissään Kanadan kärkiketjuissa. Hicketts puolestaan on puolustaja, joka pelasi jo vuosi sitten Kanadan paidassa. On pienikokoinen, mutta silti hyödyllinen joukkueelleen molemmissa päissä kenttää. Kanadan oma Kimmo Timonen.

Jack: Suomen joukkueesta huomiota Kaapo Kähköselle. En tiedä miten vastuu tulee jakautumaan maalivahtiosastolla, mutta Kähkösen otteisiin sytyn. Viime kaudella sai seurata nuoren miehen otteita TuTo-paidassa. Tällä kaudella pelannut Bluesissa 14 ottelua ja päästänyt keskimäärin 2.26 maalia peliä kohden. Minnesotan varaus neljänneltä kierrokselta, mutta tällä hetkellä tulevaisuus näyttää valoisalta. Haluan muistuttaa puolustajan tonttia pelaavasta Olli Juolevista. OHL:ssä kiekkoileva nuorukainen. Varataan ensi kesänä ja on kova nimi draftissa.

Ruotsista ylös Michael Nylanderin pojat Alexander ja William Nylander. 19-vuotias William luo uraansa Toronto Marliesin riveissä ja kaksi vuotta nuorempi Alexander pelaa tällä hetkellä puolestaan OHL:ssä. William on vuoden 2014 Toronton ensimmäisen kierroksen varaus. Pikkuveljen vuoro koittaa ensi kesän draftissa. Hienoa päästä seuraamaan veljesten pelaamista, vieläpä paikanpäältä heti lauantaina. Tshekkien joukkue on melko tuntematon meikäläiselle. Valkoinen lippu ylös.

Kanadasta nyt ei kannata ohittaa Dylan Stromea. Varattiin Arizonaan viime kesänä kolmantena heti McDavidin ja Eichelin jälkeen. Pelaa OHL:ssä Erie Ottersissa "C" kirjain rinnassa. Ylös myös suomalaisia sukujuuria omaava Jake Virtanen. Canucksin viime kesän varaus. Tällä kaudella 19 peliä NHL:n puolella. Kuun alussa loukkasi itseään ja lähetettiin farmiin.

Jenkeistä viime kesän Ottawan 1. kierroksen varaus Colin White. Tehoilee tällä hetkellä Bostonin yliopistossa. Peli-äly huippuluokkaa. Kompaan Salmingia Nick Scmaltzin kanssa. Mielenkiintoista nähdä miten paljon saa kisoissa aikaan. Vastuuta tarjolla. Venäjän joukkueessa on paljon mielenkiintoisia nuorukaisia. 18-vuotias Denis Guryanov on viime kesän Dallasin ekan kiekan varaus. Tällä kaudella Ladassa 31 ottelua vyön alla. Jännä nähdä miten Lada kasvatti pystyy vastaamaan muita huippuja vastaan. Lada ei joukkueena ehkä ole se paras paikka kehittyä. Guryanovilla tällä kaudella yhteensä 4 tehopistettä, mutta taitoa kyllä riittää. Kirill Kaprizov puolestaan pelaa toista kautta Metallurg Novokuznetskissa. Tällä kaudella 40 peliin 23 tehopistettä. Se on 18-vuotiaalta Kaprizovilta hyvä suoritus tuossa joukkueessa.

KHL saattaa laajentua Kiinaan. Mitä mieltä olet tällaisista huhuista ja ylipäätään myös muista maista, joihin KHL:n on huhuttu laajenevan viime vuosina?

Salming: Sanotaan näin, että uskon vasta sitten, kun näen. Eli huhut realisoituvat todeksi. Kai sieltä Kiinastakin jonkunlaisen poppoon saa kasaan, kun hankkii rahalla pelureita, koska se nyt on päivänselvä asia, että pelkillä vinosilmillä ei kannata leikkiin lähteä. Alkuviehätys on yleensä näissä suuri, mutta jo toisella tai viimeistään kolmannella kaudella aletaan sitten kritisoimaan, että miksi tällaisia heittopussijoukkueita on haluttu ottaa mukaan sarjaan. KHL on sellainen sarja, että mikään ei oikeastaan enää tule yllätyksenä, vaan sikariosasto saattaa saunoa vaikka millaisia päätöksiä, joita ei välttämättä lännessä aina niin ymmärretä. Mutta eipä ole se allekirjoittaneelta pois, jos sarja haluaa laajentua ja seuraan jatkossakin mielenkiinnolla näitä projekteja.

Jack: Seuraan KHL:n kehitystä erittäin isolla mielenkiinnolla. Kyllähän sarjasta on tulossa pikku hiljaa täysin kansainvälinen sarja, jota se toki nyt jo osittain on. Laajentuminen Kiinaan on vähintääkin mielenkiintoinen mahdollisuus. KHL:ää pelataan nyt jo seitsemässä eri maassa joissa asukkaita on yhteensä yli 200 miljoonaa. Sarjaa seuraa viikottain 50-60 miljoonaa ihmistä. Kiinaan laajentuminen on valtava mahdollisuus kaikille seuroille.. Esimerkiksi Jokerien markkina-aluetta ajatellen se loisi valtavia mahdollisuuksia, sponsorisopimuksista puhumattakaan.

U20-kisat starttaa kolmen päivän päästä. Miten kisoissa käy. Listaa mitalisijat.

Salming: Suomi, Ruotsi, Venäjä, USA ja Kanada ratkovat mitalisijat mitä luultavimmin. Jos miettii, että A-lohkon voittaa Kanada ja sitten USA ja SWE ratkovat toisen sijan siinä lohkossa. Venäjä puolestaan voittaa B-lohkon ennen Suomea, Tsekkiä ja Slovakiaa. Näin ollen uskon, että Kanada kaataa puolivälierissä Slovakian ja Ruotsi puolestaan sitten Tsekit. Suomi kohtaa lohkokakkosena toisen lohkon kolmosen, jonka uskon olevan jenkit ja siinä kohtaa loppuu suomalaisten urakka. Venäjä kaataa sitten puolestaan Sveitsin. Välieräparit olisivat näin ollen Kanada-USA ja Venäjä-Ruotsi. Finaaliin Kanada ja Ruotsi ja finaalissa Ruotsi voittaa kanukit ja pronssia Venäjälle.

Jack: Finaali: Kanada - Venäjä. Pronssipeli: Suomi - Ruotsi. Venäjälle kultaa, Suomelle kotikisoista pronssia.

Liiga uutisoi reilu kuukausi sitten katsojalukujen olevan vahvassa nosteessa. Yleisökeskiarvo 144 ottelun jälkeen on 4160. Mitä mieltä olet Liigan tilanteesta. Onko tuote kunnossa? Miltä meno tällä kaudella on näyttänyt?

Salming: Olen ollut paikan päällä katsomassa muistaakseni neljää Tepsin kotiottelua. Meikäläinen on siitä helppo katsoja, että minua kiinnostaa peli eikä mikään muu oheistapahtuma, jota sitten ehkä muut kaipaavat ottelutapahtuman yhteyteen. Itse peli on näyttänyt silmiini samanlaiselta kuin aiemminkin enkä siinä kykene itse huomaamaan mitään merkittävää eroa viihdyttävyydessä suuntaan tai toiseen verrattuna aiempiin sesonkeihin. Tuote ei voi olla kunnossa kuitenkaan, jos halleja ei saada täyteen, vaan silloin on aina parantamisen varaa. Positiivista on se, että ongelmaan on havahduttu tänä syksynä mielestäni voimakkaammin kuin aiemmin ja erilaisia lippukampanjoita on ollut tarjolla. Viimeisimpänä tämä Liigan mainostama perhepeli-konsepti, jossa 40 eurolla pääsee katsomaan matsia 2 aikuista ja 2 lasta sekä tapaamaan pelaajia ennen peliä ja jopa luistelemaan jäälle. En ole markkinoinnin asiantuntija, joten en osaa sen tarkemmin sanoa, mitä pitäisi tehdä, että luvut kasvaisivat.

Jack: En halua ottaa näitä uutisia kuuleviin korviin. Minusta tämän hetkisissä luvuissa ei ole vielä mitään kehumista. Fakta on se, että tuote ei ole kunnossa ja katsojia tarvittaisiin lisää. Niitä ei tosin tule sormia napsauttamalla. Valitettavasti seurojen kiekkopomot elävät suurinosa vielä jossain 80-luvulla. Pelkkä jääkiekko ei tule enään myymään halleja samalla tavalla täyteen kuin ennen muinoin. Maailma ja elämäntavat ovat muuttuneet rajusti. Tällä kaudella meno on ehkä hieman parantunut. On näitä some-pelaajia jne. Pelillisesti ottelut ovat olleet myös viihdyttävämpiä. Silti, en lähtisi vielä torille juhlimaan. Paljon on vielä tekemistä.

Jatketaan Liigalla, joka on parhaillaan joulutauolla. Joukkueet ovat ylittäneet runkosarjassa puolenvälin. Mikä joukkue on yllättänyt sinut positiivisella tavalla?

Salming: TOP4 on sama, jonka ennustin ennen kauden alkua. TPS:n oletin taistelevan viimeisistä säälisijoista, mutta joukkueen nykyinen sarjasijoitus eli kuudes on minulle yllätys. Pakisto on pärjännyt toistaiseksi kohtalaisesti. Tepsin lisäksi KooKoon sarjasijoitus on yllätys. Joukkue on 12. eikä jumbo ja eroa sääliviivaan on nolla pistettä. Mattila on peluuttanut rohkeasti kiekkokontrollijääkiekkoa ja se on toistaiseksi toiminut. Yhteishenki vaikuttaa olevan myös kohdillaan ainakin KooKoo TV:n videoiden perusteella.

Jack: Sarjataulukon TOP 6 ei sisällä mielestäni yllätyksiä. Mainitsen Pelicansin joka lähti joulutauolle yhdeksäntenä. Tuolla sijoituksella ei pääse yllättämään, mutta ennen joulutaukoa Pelicans sai hyvän lennon aikaiseksi. Oli kuuden ottelun voittoputkea ja Leimun historiallista hattutemppua. Kaikki vaikuttaa siltä, että Pelicans tulee taistelemaan suorasta playoff-paikasta kynsin ja hampain. Alkukaudestakin peli näytti niissä peleissä mitä näin hyvältä. Maalinteko takkusi eikä paikkoja käytetty hyväksi.

Salming

Re: Johtavien viikkokatsaus osa 2

ViestiKirjoittaja Salming » 06.01.2016 20:15

Salming kirjoitti:Nuorten MM-kisat alkavat lauantaina. Valitse kärkijoukkueista (Kanada, USA, Venäjä, Ruotsi, Suomi ja Tsekki) kaksi pelaajaa ja kerro, miksi heitä kannattaa seurata.

Salming: Suomesta haluan nostaa esiin kaksi vähemmälle huomiolle jäänyttä yksilöä. Roope Hintz pelasi jo vuosi sitten mainiosti yhdessä Rantasen kanssa ja en olisi yllättynyt, vaikka Hintz olisi turnauksen päätteeksi esimerkiksi Lainetta ja Puljujärveä tehokkaampi, koska ikäeroa on kuitenkin se pari vuotta Roopen hyväksi ja se merkitsee näissä junnukisoissakin paljon. Hintz tulee pelaamaan kärkiketjuissa todennäköisesti sentterin roolia ja uskon, että Roope vetää mainiot kisat. Toisena nostan esiin myös sentteriosaston nimen eli Pelicansin Miska Siikosen. Suomen nelossenu, joka pelaa alivoimaminuutteja. Samassa roolissa kuin Otto Rauhala Suomen voittaessa mestaruuden Malmössä.

Ruotsi saa kisoihin mukaan Sebastian Ahon nimikaiman eli Sebastian Ahon. Skellefteåssa pelaava puolustaja on Ruotsin johtavia pakkeja kisoissa. Hyvä all around -puolustaja. Hyökkääjä Adrian Kempe puolestaan on pelannut syksyn AHL:ssa melkein piste per peli -tahtia. KHL:ssa pelaavan Mario Kempen velipoika kyseessä. Profiililtaan voimahyökkääjä, joka omaa painavan kudin. Tsekin yksi johtava puolustaja turnauksessa on Jakub Zboril. Viime kesän #13 overall varaus Bostonilta. Pelannut tämän syksyn QMJHL:ssä, mutta on tuossa rosterissa iso nimi. Pärjää jokaisella osa-alueella ja eiköhän pyöritä ainakin jompaakumpaa YV-viisikkoa. Kahden suunnan luottopeluri. Pavel Zacha lienee joukkueen ykkössentteri. Pelaa OHL:ssa yli piste per peli -keskiarvolla ja oli jo viime kisoissa mukana Tsekin paidassa. Dynaaminen yksilö, joka on tuon nipun tärkeimpiä pelureita yksinkertaisesti. Devils varasi miehen kuudentena koko draftissa viime kesänä.

Sitten kolmeen isoon maahan eli Venäjään, Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Venäjän joukkueessa on mukana Tepsissä pelaava Georgijev, mutta joukkueen ykkösmaalivahti on silti Ilja Samsonov, joka torjuu kumia Magnitogorskissa. Yksi kisojen parhaista maalivahdeista ellei jopa parhain. Washingtonin ykköskierroksen varaus viime kesältä. 92,9% torjuntaprosentti 14 matsissa tällä kaudella. Valittiin myös U18-kisojen parhaaksi maalivahdiksi keväällä. Venäjän joukkueessa on paljon yksilöitä, joita tekisi mieli nostaa esiin, mutta toinen poimintani olkoon Ivan Provorov. Flyersin ykköskierroksen varaus kesältä. Todella luova puolustaja, jolla on tyylikäs peliasento. Tällä kaudella hän on pelannut WHL:ssä ja tehnyt 30 matsiin 28 tehopistettä.

USAn yksi tärkeimpiä senttereitä on Nick Schmaltz, joka on Chicagon ykköskierroksen varaus kesältä 2014. Rightin jätkä, joka pelaa vielä yliopistokiekkoa tehokkaasti. Oli jo vuosi sitten mukana, mutta nyt on tarjolla vielä isompaa roolia ja varmasti tehoja, koska vuosi sitten mies teki vain yhden tehopisteen viidessä matsissa. Erinomainen molempiin suuntiin. Joukkueen ykköspakki lienee Zach Werenski. Columbuksen #8 varaus viime kesältä. Pelaa yliopistokiekkoa Schmaltzin tavoin. Sulava luistelija, joka pyörittää jenkkien ylivoimaa. Kanadan rosterista mieleen kannattaa painaa Brendan Perlini ja Joe Hicketts. Perlini on Coyotesin ykköskierroksen varaus kesältä 2014 ja nykyinen OHL-kiekkoilija. Äärettömän taitava leftin peluri, joka on nopea luistelija. Tulee olemaan isolla jäällä elementissään Kanadan kärkiketjuissa. Hicketts puolestaan on puolustaja, joka pelasi jo vuosi sitten Kanadan paidassa. On pienikokoinen, mutta silti hyödyllinen joukkueelleen molemmissa päissä kenttää. Kanadan oma Kimmo Timonen.

Jack: Suomen joukkueesta huomiota Kaapo Kähköselle. En tiedä miten vastuu tulee jakautumaan maalivahtiosastolla, mutta Kähkösen otteisiin sytyn. Viime kaudella sai seurata nuoren miehen otteita TuTo-paidassa. Tällä kaudella pelannut Bluesissa 14 ottelua ja päästänyt keskimäärin 2.26 maalia peliä kohden. Minnesotan varaus neljänneltä kierrokselta, mutta tällä hetkellä tulevaisuus näyttää valoisalta. Haluan muistuttaa puolustajan tonttia pelaavasta Olli Juolevista. OHL:ssä kiekkoileva nuorukainen. Varataan ensi kesänä ja on kova nimi draftissa.

Ruotsista ylös Michael Nylanderin pojat Alexander ja William Nylander. 19-vuotias William luo uraansa Toronto Marliesin riveissä ja kaksi vuotta nuorempi Alexander pelaa tällä hetkellä puolestaan OHL:ssä. William on vuoden 2014 Toronton ensimmäisen kierroksen varaus. Pikkuveljen vuoro koittaa ensi kesän draftissa. Hienoa päästä seuraamaan veljesten pelaamista, vieläpä paikanpäältä heti lauantaina. Tshekkien joukkue on melko tuntematon meikäläiselle. Valkoinen lippu ylös.

Kanadasta nyt ei kannata ohittaa Dylan Stromea. Varattiin Arizonaan viime kesänä kolmantena heti McDavidin ja Eichelin jälkeen. Pelaa OHL:ssä Erie Ottersissa "C" kirjain rinnassa. Ylös myös suomalaisia sukujuuria omaava Jake Virtanen. Canucksin viime kesän varaus. Tällä kaudella 19 peliä NHL:n puolella. Kuun alussa loukkasi itseään ja lähetettiin farmiin.

Jenkeistä viime kesän Ottawan 1. kierroksen varaus Colin White. Tehoilee tällä hetkellä Bostonin yliopistossa. Peli-äly huippuluokkaa. Kompaan Salmingia Nick Scmaltzin kanssa. Mielenkiintoista nähdä miten paljon saa kisoissa aikaan. Vastuuta tarjolla. Venäjän joukkueessa on paljon mielenkiintoisia nuorukaisia. 18-vuotias Denis Guryanov on viime kesän Dallasin ekan kiekan varaus. Tällä kaudella Ladassa 31 ottelua vyön alla. Jännä nähdä miten Lada kasvatti pystyy vastaamaan muita huippuja vastaan. Lada ei joukkueena ehkä ole se paras paikka kehittyä. Guryanovilla tällä kaudella yhteensä 4 tehopistettä, mutta taitoa kyllä riittää. Kirill Kaprizov puolestaan pelaa toista kautta Metallurg Novokuznetskissa. Tällä kaudella 40 peliin 23 tehopistettä. Se on 18-vuotiaalta Kaprizovilta hyvä suoritus tuossa joukkueessa.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
U20-kisat starttaa kolmen päivän päästä. Miten kisoissa käy. Listaa mitalisijat.

Salming: Suomi, Ruotsi, Venäjä, USA ja Kanada ratkovat mitalisijat mitä luultavimmin. Jos miettii, että A-lohkon voittaa Kanada ja sitten USA ja SWE ratkovat toisen sijan siinä lohkossa. Venäjä puolestaan voittaa B-lohkon ennen Suomea, Tsekkiä ja Slovakiaa. Näin ollen uskon, että Kanada kaataa puolivälierissä Slovakian ja Ruotsi puolestaan sitten Tsekit. Suomi kohtaa lohkokakkosena toisen lohkon kolmosen, jonka uskon olevan jenkit ja siinä kohtaa loppuu suomalaisten urakka. Venäjä kaataa sitten puolestaan Sveitsin. Välieräparit olisivat näin ollen Kanada-USA ja Venäjä-Ruotsi. Finaaliin Kanada ja Ruotsi ja finaalissa Ruotsi voittaa kanukit ja pronssia Venäjälle.

Jack: Finaali: Kanada - Venäjä. Pronssipeli: Suomi - Ruotsi. Venäjälle kultaa, Suomelle kotikisoista pronssia.
Käydääs näitä hieman tarkemmin läpi näin jälkikäteen. Mitaliveikkaukset eivät kummallakaan osuneet. Molemmilla oli Kanada neljän parhaan joukossa, mutta se hyytyi lopulta Suomea vastaan. Ei niistä sen enempää.

Pelaaja-analyysit ja -nostot sen sijaan osuivat hyvin. Nostin esiin Hintzin, Siikosen, Ahon, Kempen, Zborilin, Zachan, Samsonovin, Provorovin, Schmaltzin, Werenskin, Perlinin ja Hickettsin. Hintz paransi menoaan turnauksen edetessä, ainoastaan viimeistely oli surkeaa. Siikonen veti hyvin nelosen keskellä ja yhden pelin pakkinakin. Sebastian Aho joutui valitettavasti skippaamaan turnauksen viime hetken loukin vuoksi, mutta Kempe oli Ruotsin johtavia pelaajia ja tuossa pronssipelissäkin kentän liukkaimmalla jalalla liikkeellä. Zboril ja Zacha jäivät pimentoon, se on todettava. Tsekillä ei mennyt putkeen eikä ihan näilläkään yksilöillä. Samsonov pelasi välierässä Venäjän maalissa ja päästi yhden, mutta en tiedä oliko sitten jotain vammaa taustalla, kun Georgiev oli ykkösmaalivahti. Sitten tullaan herra Provoroviin. On se saatana ihana mies, ei voi muuta sanoa. Ujo mancrush syttyi heti turnauksen alussa kyseiseen peluriin. Dynaaminen pakki ja oli Juolevin ja Werenskin ohella turnauksen paras puolustaja. Todella hyvä viivassa ja keräsikin jo nyt sitten yhteensä yhdeksän vai kahdeksan passia koko turnauksessa. Sytyin niin paljon, että mies puolustaa nykyään allekirjoittaneen HUT-joukkueessa videopelissä nimeltä NHL16. Werenski valittiin tosiaan tähdistöön, voitti pakkipörssin maalien turvin ennen Juolevia. Jouheva kiekollinen pakki. Schmaltz veti pari hyvää matsia, mutta oli sitten ajoittain aika unessa. Pronssipelissä oli kyllä hyvin esillä ja on taitava käsistään luomaan paikkoja. Perlini ja Hicketts alisuorittivat, varsinkaan Perlini ei saanut mitään aikaan turnauksessa.

Jackin pelureista Nylanderit olivat kovia. Wiljamikin sen ajan, mitä pelasi avauspeliä ja Alex sitten koko turnauksessa Ruotsin ykköspistemies. Juolevi oli Suomen ykköspuolustaja ja Kaapo ryösti lopulta Veinin sulettua ykkösmaalivahdin paikan. Oli finaalissakin rauhallinen, vaikka pari maalia oli otettavissa. Voittaja. Dylan Strome oli Kanadan paras pelaaja turnauksessa ylivoimaisesti. Ei yhtään ohipeliä. Virtanen puolestaan oli surullisenkuuluisa ja taisi yhden passin napata, sekin tuli Suomea vastaan 3-2 johtomaaliin riiston jälkeen. Muutoin kuritonta pelaamista. Alkusarjassa oli ajoittain toki gorilla selässä hyvissäkin paikoissa. Colin White pelasi Matthewsin kanssa samassa ketjussa ja on laadukas pelaaja. Hyvä ja ehjä turnaus häneltä. Seitsemään peliin seitsemän pinnaa. Kaprizov keräsi seitsemässä pelissä kolme pinnaa, kohtalainen suoritus. HMV-kamaa, ei jäänyt mieleen. Kuryanov ei lopulta kisoissa pelannut Venäjän paidassa.

Salming

Johtavien viikkokatsaus osa 3

ViestiKirjoittaja Salming » 21.01.2016 20:33

Johtavien viikkokatsaus on taas täällä! Valitettavasti eilisen TPS-HIFK matsin takia unohdin postata tämän tekeleen, joten se tulee nyt päivän myöhässä. Käsi pystyyn virheen merkiksi. Tässä on joka tapauksesssa osa 3, olkaa hyvät:

1. Junnukisat ovat ohi ja arki jatkuu. Allekirjoittaneella on melko tyhjä olo edelleen kisojen huiman fiiliksen vuoksi. Näimme todella intensiivistä ja kiehtovaa maakiekkoa. Mitä matseja nostaisit esille lähitulevaisuudesta, jotka voisivat yltää samalle tasolle kiinnostavuudessa ja pelin tasossa?

Salming: Hmm. Ensimmäisenä tulee mieleen CHL-finaali, joka pelataan helmikuun alussa. Tätä kirjoitettaessa ei ole vielä tiedossa finaalijoukkueita, mutta yleisökadosta huolimatta sarjassa pelataan laadukasta lätkää. Kärppien ja Frölundan välinen välierä Oulussa viime kaudella oli huima näytelmä ja yksi kiekkokauden parhaita matseja. Odotan tämän kauden finaalilta samaa. Helmikuussa Kärpät matkaa toistamiseen Turkuun tällä kaudella. Viimeksi TPS voitti 1-0. Henkilökohtaisella tasolla tuo on yksi kauden odotetuimpia otteluita ja sellainen matsi, johon tulee varmasti sytyttyä melkein yhtä paljon kuin junnufinaaliin paikan päällä. NHL:n puolelta voisi poimia sunnuntain prime time -matsin Caps-Pens. Tulinen rivalry, jossa sarjan paras nippu kohtaa Ovien johdolla Crosbyn ja Malkinin.

Jack: Samanlaisia pelejä ei tällä kaudella enää nähdä jossa tunne on noin valtaisa. Tämä ainakin omalla kohdalla. NHL:n pudotuspeleissä tietenkin nähdään varmasti viimeistään muutama päätä huimaava matsi, mutta näissäkään en omalta osaltani saa samanlaista tunnemyrskyä aikaan. Jos miettii pelejä, joita tulen paikanpäällä vielä näkemään, niin ehkäpä KHL Jokerit voi tarjota vielä tämän kauden aikana jonkun huippu ottelukokemuksen. Helmikuiseen SKA otteluun löytyykin jo tiketit ja pudotuspelejäkin tulee varmasti mentyä katsomaan.

2. Ei unohdeta ihan vielä tätä mahtavaa nuorten turnausta. Suomella oli poikkeuksellisen kova nippu paperilla kasassa. Mainitse joukkueesta ne herrat joista uskot tulevan NHL-pelaajia.

Salming: Erinomainen kysymys. Maalivahdeista en usko kehenkään, en edes Kaapoon. Korkeintaan pääsee kokeilemaan pari peliä ylhäällä, mutta palaa sen jälkeen Eurooppaan. Puolustajista Juolevi, Saarijärvi ja Niku ovat valintani. Tuulola on siinä rajoilla. Mikkola, Keskitalo ja Sopanen pelaavat Euroopassa. Hyökkääjistä Laine, Aho, Pulju, Rantanen, Saarela, Hintz, Kapanen, Nättinen, Lammikko ja jokerikorttina vielä Björkqvist, sikäli mikäli lähtee hakemaan uutta suuntaa uralleen yliopistosta. Siikosella ja Revolla ei riitä, Kalapudas on 50-50.

Jack: Sytyn niin paljon Kaaposta että valitsen valoisan tulevaisuuden kaverille. Hänellä on kaikki mahdollisuudet siihen. Pakeista varmin hevonen on Juolevi. Saarijärvi voisi olla sitten toinen nimi. Niku on rajoilla ja Tuulolaan en kauheasti luottaisi. Hyökkääjistä ns. saletit jos niin voi edes sanoa ovat ainakin Laine, Aho, Pulju, Rantanen ja Kapanen. Saarela, Hintz, Nättinen ja Lammikko ovat sitten vähän kakkoskorin pelaajia. Kalapudakseltakin odotan mahiksia.

3. NHL:ssä pelataan tammikuun lopussa tähdistöottelu. Onko mielestäsi kyseessä jatkamisen arvoinen perinne vai pitäisikö sarjan pyöriä normaaliin malliin ilman turhia taukoja?

Salming: Tykkään noista taitokisoista, mutta itse peli on aina ollut höntsää, joten tämän vuoden muutos 3v3-peliin voi olla hyvä juttu. Sen näkee sitten. Mielestäni tällaiselle tapahtumalle on tilausta, koska kyseessä on ennen kaikkea faneille suunnattu juttu ja pelaajat saavat ennen pudotuspelejä viimeisen pidemmän levähdystauon. Toki tapahtumaan valitutkaan eivät rasitu hirveästi, koska ilmapiiri on rento. Case John Scott tämän tapahtuman ympärillä sitten on valitettava saaga, jossa kärsijänä on itse Scott. NHL:lle toki valtaisa imagotappio, jos fanien äänestämä kapteeni ei saa pelata tapahtumassa.

Jack: Kyllähän tuo jatkamisen arvoinen perinne on. Itseäni ei kauheasti kiinnosta nämä karkelot, mutta varmaan joitain taitokisan pätkiä tulee jälkikäteen katsottua. Peli on melko turha, mutta komppaan 3vs3 pelin uudistusta hyvänä juttuna.

4. Maaliskuun 1. päivä täytyy nimetä 16 pelaajaa ensi syksyn World Cupiin. Ketkä pelaajat löisit lukkoon jo tässä vaiheessa Suomelta? Perustele.

Salming: Maalivahdeista Raskin ja Rinteen. Puolustajista Määtän, Rassen, Vatasen ja parhaan Euroopassa pelaavan puolustajan eli Lepistön. Muut pakit ovat enemmän ja vähemmän arpoja. Loput paikat täyttäisin hyökkääjillä. Koivu, Granlund, Korpikoski, Filppula, Barkov, Jokinen, Lehterä, Komarov, Teräväinen ja Pulkkinen. Kemppainen ja Donskoi olisivat olleet seuraavat valintani.

Jack: Maalivahdit: Rinne, Rask
Puolustajat: Ristolainen, Määttä, Vatanen, Jaakola
Hyökkääjät: Koivu, Granlund, Teräväinen, Barkov, Jokinen, Filppula, Komarov, Lehterä, Pulkkinen, Donskoi.

Veskat ovat varmat. Salming otti Euroopan kundina Lepistön, mutta itse heitin villinä korttina tilalle Jokerien Jaakolan #hymiö. Hyökkääjistä listalla myös saletit. Eiköhän tuonne Korpikoskikin mahdu jatkeena.

5. Ville Leino siirtyi Ruotsiin Vaxjö Lakersin riveihin. Mitä mieltä tästä ja minkälaisena näet Leinon tulevaisuuden pelikentillä. Kuinka monta kautta uraa jäljellä?

Salming: Mielenkiintoinen valinta. Hienoa, että ura jatkuu vielä. P-Amerikkaan tuskin on enää paluuta, vaan ura jatkuu vielä eurosarjoissa. Villellä on ikää vasta 32 vuotta, joten uskon, että mies pelaa vielä 6-7 kautta ennen kuin ripustaa hokkarit naulaan. Leino kuitenkin pystyisi olemaan Liigassakin vielä helposti kärkikenttien pelimies, vaikka ei sitä enää KHL-tasolla ole. SHL:ssäkin uskon, että Ville auttaa Växjöä tehojen valossa ihan mukavasti. Ehkä sellainen vajaa pinna per peli -tahti on realistinen olettama. En yllättyisi, jos uran viimeinen kausi menee jossain jäähdyttelysarjassa aikanaan esim. Italiassa, mutta ainakin seuraavat viisi kautta Leino vielä pelaa Ruotsissa, Suomessa tai Sveitsissä.

Jack: Ruotsiin lähtö ei tullut yllätyksenä. Mukava tosiaan että ura jatkuu. Palo jääkiekon pelaamiseen tuntuu vielä Villellä olevan, sillä eiköhän hän muillakin bisneksillä leipää pöytään saisi. Pakko se on myöntää että enää en usko Leinon enää nousevan kirkkaampiin valoihin peliesityksissä. Taitoa sieltä edelleenkin löytyy mutta se viimeinen pala on miehen pelistä jo poissa. Leino on pelaaja joka säväyttää omilla hetkillä, mutta haihtuu välillä varjojen rajamaille. Ja tämä korostuu kun ikää on tullut lisää. En näe että ura jatkuu enään kovin montaa kautta. Liigassa ei taida kiinnostaa enää pelata. Jos Ruotsissa alkaa kulkemaan, niin ehkä sitten ura loppuu aikanaan siellä. Uskon että maksimissaan viisi vuotta niin mies siirtyy muihin hommiin. Ehkä jo paria vuotta aikaisemmin.

6. Lopuksi vielä NHL:ään. Täksi kaudeksi astui voimaan tämä valmentajien haastomahdollisuus, jossa valmentaja voi haastaa maalin jos edeltävässä tilanteessa on ollut paitsio tai maalivahdin häirintä. Pelejä seuranneena valmentajat ovat tätä ahkerasti käyttäneet. Onko uudistus ollut toimiva?

Salming: Uudistus lisää oikeudenmukaisuutta, joten sikäli pidän tätä toimivana konseptina. Toki täysin selvien tilanteiden haastaminen voi olla turhauttavaa TV-katsojan kannalta, mutta eivät ne tilanteet paikan päällä aina niin selviöitä ole. Kaiken kaikkiaan peukutan kaikkea, joka vähentää sattuman merkitystä urheilussa ja tämä on yksi sellainen asia.

Jack: Jep, hyvä uudistus tavallaan. Toisaalta välillä ainakin itseäni turhauttaa kun hyvä tempoinen peli keskeytyy välillä useaksikin minuutiksi, kun tuomari kelailee maalia edeltävässä tilanteessa ollutta paitsiota joka ei pitkän pyörityksen seurauksena tavallaan vaikuttanut itse maalin syntyyn. NHL:ssä on välillä katsottu sormien läpi paitsioita ja on jätetty viheltämättä tilanteet joista ei omalla silmällä selvää ehdi saamaan. Nämä kelaukset jossa syynätään millintarkasti luistimen ja kiekon liikettä turhauttaa ainakin meikäläistä. Silti, otan uudistuksen muuten hyvin vastaan.

Salming

Johtavien viikkokatsaus osa 4

ViestiKirjoittaja Salming » 28.01.2016 20:05

1. Liigan kaikki haastattelupyynnöt kulkevat Antti Pärnäsen kautta. Esimerkiksi kurinpitäjä Sampo Liusjärvi joutui pyytämään ensiksi eräältä toimittajalta, että tämä varmistaa Pärnäseltä haastattelun olevan OK ja pian Pärnänen totesi, että Liusjärvi ei anna sinä päivänä haastatteluja. Onko tässä menty jo liian pitkälle?

Salming: Lyhyesti sanottuna on. Melko naurettavaa toimintaa. Aluksi pidin tätä Pärnästä hyvänä signauksena tuonne Liigaan Ilta-Sanomista, mutta tuntuu siltä, että asiat ovat ottaneet jopa takapakkia, vaikka tarkoituksena on varmasti ollut järjestelmän selkeyttäminen. Hieman lisää maalaisjärkeä siihen touhuun, jotta resursseja ei menisi hukkaan vain sen takia, että täytyy varmistaa asioita useaan kertaan ennen kuin saadaan esimerkiksi haastattelu sovittua ja purkitettua.

Jack: Kuulostaa aivan saatanan typerältä. Oikeastaan kuulostaakin juuri aivan Liigan touhulta. Liian pitkälle on menty tässäkin asiassa.

2. Liiga alkaa pikkuhiljaa kääntyä loppusuoralle runkosarjan osalta ja viimeinen kolmannes starttaa. Nimeä toistaiseksi oma All-Stars viisikkosi kotimaisesta pääsarjasta.

Salming: Kuusela - Ramstedt - Kallio
Löfqvist - Kemiläinen
Zapolski

Aika helpot valinnat. Zapolskilla on jo kahdeksan nollapeliä. Löfqvist oli alkukaudesta varsinkin maaginen ja johtaa pakkipörssiä. Kemiläinen on puolustajien pörssin neljäs, samoin puolustajien tehopörssissä neljäntenä. Pelaa lopullista läpimurtosesonkiaan. Hyökkäykseen sitten itseoikeutetusti Kallio ja Kuusela. Sentteriksi olisi voinut lyödä myös Greenin tai McIntyren.

Jack: Rau-Perrin-Kallio
Niskala-Kemiläinen
Zapolski

3. Liigasta Venäjälle. Viikonloppuna nähtiin KHL:n puolella All-Stars karkelot. Miltä näyttää oma All-Stars viisikkosi KHL:stä.

Salming: Tämä ei ollut yhtä helppo tapaus kuin Liigan tähdistöviisikon kasaaminen. Maaliin valitsen Lokomotivin Alexei Muryginin. 31 matsia ja 13 nollapeliä, ei lisättävää. Puolustukseen Minskin Mat Robinson ja Metallurgin Chris Lee. Molemmat ovat todellisia taitureita hyökkäyssuuntaan ja ovat tehneet jo yli 35 tehopistettä. Hyökkäykseen sitten pörssikärki 66 tehopisteellä eli Mozyakin. Kavereiksi lyödään sarjan syöttöpörssin ykkönen 43 avustuksella eli SKA:n Vadim Shipachyov ja kolmanneksi lenkiksi ei valita Radulovia, vaan Barysin Brandon Bochenski.

Jack: Omark-Shipachyov-Radulov
Larsen-Blum
Salak

4. Viime viikon otteluohjelmassa oli back-to-back ottelut jossa samat joukkueet ottivat toisistaan mittaa sekä perjantaina että lauantaina. Mitä mieltä tästä ja yleisesti Liigan tämän kauden otteluohjelmasta?

Salming: Nämä back-to-back ottelut ovat niitä harvoja onnistuneita asioita. TV-katsojille pelipäivien ripottelu kelvannee, jotta pääsee näkemään myös muita joukkueita, mutta toisin takaisin vakioidut pelipäivät eli tiistain, torstain ja lauantain. Näin ollen vältyttäisiin ähkyltä ja välipäivinä ihmisten kiima pääsisi oikeasti nousemaan kunnolla ja tilaa jäisi enemmän spekulaatioille, kun joka päivä ei pelattaisi. Ja kyllä niitä muitakin joukkueita näkisi noiden vakioitujen pelipäivien ollessa käytössä, koska ei se oma jengi pelaa joka kierros.

Jack: Katsojana pidän. Luo mukavan asetelman etenkin seuraavan päivän matsiin kun aikaisempana iltana on jo pelattu vastakain. Vedonlyöjälle myös kutkuttava asetelma iskeä back-to-back matseja ja etenkin ennustaa juuri tuon toisen kohtaamisen voittajaa. Olen samaa mieltä mestari Salmingin kanssa vakioiduista pelipäivistä. TI-TO-LA sopisivat pelipäiviksi. Muuten tuo tämän kauden otteluohjelma on ollut melko järjetön.

5. Olen tykästynyt uuteen makasiiniohjelmaan eli Mestis Weeklyyn, joka pyörii Fanseatilla ja Youtubessa. Joka jaksossa on alussa vieras, toinen haastattelu ja sen jälkeen kierroksen kaikki maalit. Mitä sinä toisit vielä lisää tuohon konseptiin?

Salming: Tällä hetkellä en mitään. Jaksot ovat tarpeeksi pitkiä eli noin 20 minuutin mittaisia. Jatkoajan puolella osa oli kirjoittanut, että kaikkien maalien katsominen ei kiinnosta, mutta olen itse jyrkästi eri mieltä. Hienoa, että maalit on koottu yhteen ja samaan pakettiin ja vieläpä Säterin kertomana. Toistaiseksi haastateltavistakin on saatu hyvin puristettua irti tarinaa, joten olen tervehtinyt ilolla tätä konseptia. Jokainen kolmesta jaksosta on tullut katsottua ja en malta odottaa seuraavia.

Jack: Juuri päätin tämän viikon jakson, jossa oli Pärssinen vieraana. Haastattelu osuudelle peukkua ylös. Maalit on vähän 50/50 että tarviiko kaikkia näyttää ja voisiko tilalla olla enemmän muuta, esim haastatteluja. Tietty resurssit ovat varmasti mitä ovat, niin siihen nähden hienoa settiä ja veli Säterille hattua päästä. Tulee varmasti jatkossakin katsottua.

6. Mennään lopuksi vielä koutsien maailmaan Jukka Jalosen muodossa. Jalonen on Mike Babcockin rinnalla ainoa maanpäällinen ihminen joka on koutsannut joukkueensa mm-kultaan sekä miesten että nuorten maajoukkueessa. Mitkä mahdollisuudet näet Jalosen valmentavan joskus NHL:ssä?

Salming: Eurooppalaisista koutseista Jalonen ja Marjamäki lienevät ne, joilla on isoin potentiaali joskus valmentaa rapakon takana. Jos Jokerit-pesti menee putkeen ja Jalonen valmentaa sopimuskautensa loppuun, on hän silloin todennäköisesti onnistunut pestissään vähintään kohtuullisesti ja saanut siten uuden sulan CV:hen. Kielikysymys ja amerikkalainen kulttuuri lienevät ne isoimmat kynnyskysymykset Jalosen tapauksessa. Osaamisesta homma ei jääne kiinni, sillä Jukka on kyllä valmentanut ja nähnyt kiekkoa Euroopassa tarpeeksi viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana KHL:stä Italiaan ja Englantiin. Kekäläisen kautta homma todennäköisesti etenisi P-Amerikassa ellei sitten Jukalla ole parempia kontakteja sinne suuntaan.

Jack: Niin, Salming ei lopulta antanut omaa vastausta tästä nähdäänkö Jukkaa NHL:ssä. Eipä siinä mitään, tässä omia pohdintoja ja lopullinen KYLLÄ/EI. Tuo NHL-maailma kun on kovin erilainen kaikkiin muihin kiekkosarjoihin verrattuna. Lähdetään siitä että Jalosella riittää kyllä osaaminen valmentaa NHL:ssä. Hän oppisi varmasti salat valmentaa pienessä kaukalossa ja käsitellä suuria tähtiä. Tähän hän tietysti tarvitsisi aikaa ja jonkun hyvän opettajan vierelle. Vaakakupin toinen puoli on Salmingin mainitsema kieli, kulttuuri ja suhteet. Ei Eurooppalaista oteta valmentajaksi ilman täydellistä kielitaitoa. Tärkeimpänä näen kuitenkin suhteiden luomisen. Kekäläinen voisi varmasti toimia lähettiläänä, mutta myös muiden kontaktien luomista pidän välttämättömänä. Jalosen täytyisi myös näyttää oma kiinnostuksensa NHL:ää kohtaan mahdollisimman pian.

Seuraavat kaksi kautta Jokereissa näyttävät suunta. Vaikka hän luotsaisi Jokerit tuplamestaruuteen, en näe tämän olevan automaatio NHL:ään. Muitakin asioita pitää tapahtua. Vastaus: EI nähdä.

Salming

Johtavien viikkokatsaus osa 5

ViestiKirjoittaja Salming » 04.02.2016 17:26

1. Nojoo, John Scott palkittiin MVP-palkinnolla lopulta tähdistöottelussa. Millainen maku tapahtumasta jäi?

Jack: Hyvä maku. 3vs3 uudistus 20min peleillä toimi. Veskat pelasivat kunnolla, eikä edellisten vuosien tapaisia maalikarkeloita päästy näkemään. John Scott toi hyvän lisämausteen ja kruunasi koko tähdistöottelun. Rento ja hieno tapahtuma, pidin.

Salming: Olihan tämä selkeää eteenpäinmenoa viime vuosiin verrattuna, että pelattiin neljän divisioonan välinen tähdistömatsi 3v3-formaatilla. Juuri tuo, että veskat eivät vetäneet hommaa leikiksi, teki peleistä mielenkiintoisia. John Scottin mukanaolo nosti katsojaluvut varmasti ennennäkemättömiin lukemiin, mutta melko ala-arvoista kohtelua kaikkinensa NHL-organisaatiolta Johnia kohtaan. Uskon, että lapset olivat varmasti ylpeitä nähdessään Scottin ammeessa ja tekevän pari maalia.

2. Vaihtoaitio uudistuu, mutta mitä sinä toivot jääkiekkokeskustelulta jatkossa täällä?

Jack: Aktiviisuutta. Omien näkemysten esille tuomista. Enemmän ja enemmän pitäisi saada keskustelua aikaiseksi, ja se on joskus vaikeaa jos kukaan ei tartu toisten sanomisiin tai tule antamaan omia näkemyksiä asiasta.

Salming: Juuri näin. Esimerkkinä toimikoon tämä viikkokatsaus. Neljä osaa on jo tullut julki ja yhtään ulkopuolista kommenttia emme ole saaneet. Kai nyt edes johonkin asiaan jollain olisi jotain sanottavaa, kun on nämä tekstit lukenut? Väittelyt ovat edelleen tämän homman suola ja jokaisella riittää sillä osa-alueella parannettavaa. Ehkä myös pelitavallisista seikoista voisi kehitellä jonkinlaista uutta ketjua pelaaja- ja joukkueväittelyiden ohessa.

3. Huhujen mukaan Niklas Hagman olisi palaamassa länsirannikolle ensi kaudeksi ja jättämässä Jokerit? Vieläkö Niken taso riittäisi KHL:ssä vai onko Liiga oikea ratkaisu?

Jack: Mielestäni riittää. Toisaalta jos seurana ei ole enää Jokerit niin näkisin Hagmanille oikeaksi sarjaksi kotimaisen Liigan. Liigassa on ainakin vielä paljon annettavaa.

Salming: Riittää, jos pelipaikka on esimerkiksi kolmosketjun laidassa, mutta TOP6-hyökkääjäksi Hagmanista ei enää ole. Suurin syy on liike, mutta pelisilmä ja maalinedustuspelaaminen on vielä riittävällä tasolla, joten Jokereissa alaketjujen laituri satunnaisella peliajalla ja loukkaantumisten sattuessa Nikke voisi tuurata ylempänä. Jos Hagman palaa Liigaan, uskon seuran olevan Ässät eikä esimerkiksi TPS kuten on myös huhuttu. Tällä kaudellahan Nikke on tehnyt 42 matsiin 13 pinnaa, kun on viime kaudella syntyi 46 peliin 28 pinnaa, joten taso on laskussa noidenkin lukujen valossa.

4. Wideman 20 ottelun pelikieltoon. NHLPA vaatii lieventämään rangaistusta perustellen Widemanin aivotärähdyksellä. Riittikö 20 peliä vai oliko jopa liikaa?

Jack: En lähtisi itse pelikieltoa löysentämään. Jokainen näkee videolta kuinka typerä ja harkitsematon teko oli. Puhdas törmäys olisi ollut selitettävissä, mutta poikkarilla kunnon töötti takaa... Uskon että päässsä on vähän humissut ja kohteeksi joutui ensimmäinen liikkuva maali. Silti, hyvä opetus kaverille ja pitäähän tuolla nyt joku kuri pitää yllä.

Salming: I agree. Tahallinen teko, jota ei missään nimessä pidä lieventää. NHL antoi oikeanlaisen signaalin, että tuollainen touhu on ankarasti rangaistavaa ja palkkatuloja Wideman menetti muistaakseni 564k. Päässä saattoi ehkä humista, mutta omaan silmään tuo näytti tahalliselta ja Wideman ei edes jäänyt pahoittelemaan törmäystä tai koittanut lieventää sitä ottamalla tuomaria esimerkiksi haliotteeseen, jos hän ei muka tätä olisi nähnyt ennen viime hetkeä.

5. Ilta-sanomien Sasha Huttunen on ottanut monta kertaa näkökulmissaan kantaa Jokerien KHL-maailmaan. Rotenbergin lompakko avittaa sekä Pietarin SKA:ta että Helsingin Jokereita. Somessa on keskusteltu kiivaastikin tästä ilmiöstä ja esimerkiksi case Steve Moses herätti tunteita Jokerit kannattajissa. Mitä mieltä itse olet yleisesti koko hommasta ja kumpi lopulta määrää, raha vai urheilullisuus? Voiko Jokerit voittaa poffeissa Pietari SKA:n?

Jack: Niin. Jotkut Jokerit kannattajat ovat viime päivinä ilmaisseet mielipiteitä että Jokereiden pitäisi palata kotimaiseen Liigaan takaisin. Kaikkien kaaliin ei mahdu tämä Venäjä sanana ollenkaan. Olen itse ihmetellyt näitä avautumisia viime päivinä, etenkin Steve Mosesin siirron yhteydessä. Kaikille on ollut tiedossa tämä siitä päivästä asti kun Jokerit KHL:ään siirtyi, että ulkopuolelta tulee rahoitusta ja että Rotenberg osti 49% Jokereista. KHL on aina ollut ns. rahaliiga, jossa isoilla seuroilla on rikkaat omistajat ja rahoittajat. Rotenberg ei tietenkään ole paras mahdollinen rahoittaja/omistaja Jokereille, koska samalla miehellä on myös Pietarin SKA, jota hän pitää omana ykkösseurana. Silti, täytyy muistaa että Jokereilla on kyllä ihan suomalaiset taustajoukot organisaatiossa, suomalaiset valmentajat ja hyvin suomalaispainotteinen pelaajisto. Jos media luo kuvan että Jokerit on SKA:n farmiseura jonka Rotenberg osti KHL:ään vain SKA:n paikallisvastustajaksi, yksikään pelaaja Jokereissa tai organisaation työntekijä ei näin usko. Jos rahalla ostettiin Mosesin pelaajaoikeudet Pietariin, ei tämäkään estä Jokereita voittamasta SKA:ta tai koko KHL:ää.

Salming: Miälenkiintoista pohdintaa kerta kaikkiaan. Tein tosiaan reilu vuosi sitten Jokereista esitelmän ja silloin tutkin hieman tarkemmin tätä koko tapausta. Jokerit pyrkii rakentamaan brändistään vahvaa ja kansainvälistä sekä korostamaan yhteenpelaamista ja yhteenkuuluvuutta. Ongelmana on omistajapohja eli mr. Rotenberg ja hänen kyseenalainen maine. Venäläisyydestä kuitenkin pyritään pitämään matalaa profiilia ja joukkueessahan ei pelaa yhtään itänaapurin kansalaista. Suomi-kuvaa vahvistetaan laadukkailla kotimaisilla hankinnoilla ja valitsemalla yhteistyökumppaneiksi suomalaisia yrityksiä, kuten Finnair.

Totta kai Jokerit voi voittaa pudotuspeleissä SKA:n ja en usko siihen, että kaukalon tapahtumiin vaikutetaan suoranaisesti. Korkeintaan sitten juuri näiden Moses-tapausten takia eli Jokereita "heikennetään", jotta se pysyy varmasti SKA:n pikkuveljenä. Sasha Huttunen kirjoittaa osuvasti kolumneissaan, että SKA-Jokerit on raskaan sarjan vääntö, jossa kotijoukkueelle on hankittu vihu, joka on tarpeeksi laadukas sinnittelemään, mutta ei jaksa maaliin asti. Se nyt on joka tapauksessa selvä asia, että ilman Rotenbergien tukea Jokerit ei KHL:ssä pelaisi ja varmasti nuo matsit ovat tuoneet uudenlaisia elämyksiä suomalaiselle urheilukansalle, mikä on ollut oiva asia. Alkuinvestoinnit ovat tietysti suuret ja on varmasti tiedossa Jokerit tulee tekemään useita miljoonia tappioita ensimmäisillä kausillaan. Rahoittajat lienevät kuitenkin mukana hommassa pitkällä tähtäimellä, mutta on eri asia, kuinka kauan se rahoitus jatkuu. Jos Jokerit jatkaa tulevilla kausillakin näin hyvin urheilullisesti, seura pidetään varmasti elossa.

6. Montreal Canadiens tällä kaudella: Ekat 26 ottelua ja 19 voittoa. Seuraavat 26 ottelua ja 5 voittoa. Oliko se tämän kauden osalta siinä? Missä mättää?

Jack: Kauheaa taapertamista seuralta. Onko tosiaan niin että joukkue on riippuvainen yhdestä maalivahdista. Pelaajistosta ei pitäisi muuten kiinni olla. Tuntuu vain siltä että joukkueella on nyt niin iso gorilla selässä joka ei tunnu putoavan kyydistä pois. Jotain pitäisi tapahtua, en tiedä mitä.

Salming: Montreal taisi menettää 26 ensimmäisessä pelissä vain 11 pinnaa ja keräsi seuraavan 26 pelin aikana saman määrän. Ironista. Onhan tuo syöksykierre Kari Hinnan loukkaantumisen jälkeen ollut melko karmea ja olihan myös Gallagher pitkään sivussa käsivamman takia. Alussa Condon pystyi jotenkin paikkaamaan, mutta sen jälkeen on hänenkin paketti levinnyt eikä Tokarskistakaan ole ollut pelastajaksi. Pelaajisto on periaatteessa ollut riittävä aiemmillakin kausilla playoffeihin selviytymiseksi, mutta ehkä tuo Terrienin koutsaama kuluttava pelityyli on sitten tällä kaudella kokenut todellisen ulospuhalluksen ja ukoilla ei vaan riitä enää kapasiteettia toteuttaa sitä.

Avatar
Viestit: 3637
Liittynyt: 13.02.2009 18:43
Suosikkijoukkue: Muutama NHL-joukkue + Josi, Karlsson, Gaudreau

Re: Johtavien viikkokatsaus

ViestiKirjoittaja Jyri » 04.02.2016 23:53

Laitetaas ensimmäinen kommentti tähän ketjuun Montrealiin liittyen. En ole kauheasti ehtinyt joukkueen pelejä katsoa, mutta totta kai Pricen ja Gallagherin poissaolot ovat näkyneet. Mike Condon ei yksinkertaisesti ole pelannut lähellekään riittävän hyvällä tasolla. Lisäksi maaliteko on ollut yhtä tuskaa, kun ajattelee, että esim. Tomas Plekanecilla on neljä (!) maalia tasakentällisin. Habs on lisäksi tehnyt 10 viime pelissään vain 19 maalia. Sanoisin maalinteon olevan joukkueen suurin ongelma tällä hetkellä. Ja lopuksi: onhan se aika huolestuttavaa, että Tom "0+1" Gilbert on pelannut jo 37 matsia Canadiensin riveissä tällä kaudella.

Toivottavasti saadaan hiukan lisää keskustelua aiheesta. :tuoppi:

Salming

Re: Johtavien viikkokatsaus

ViestiKirjoittaja Salming » 05.02.2016 14:35

Jyri kirjoitti:Laitetaas ensimmäinen kommentti tähän ketjuun Montrealiin liittyen. En ole kauheasti ehtinyt joukkueen pelejä katsoa, mutta totta kai Pricen ja Gallagherin poissaolot ovat näkyneet. Mike Condon ei yksinkertaisesti ole pelannut lähellekään riittävän hyvällä tasolla. Lisäksi maaliteko on ollut yhtä tuskaa, kun ajattelee, että esim. Tomas Plekanecilla on neljä (!) maalia tasakentällisin. Habs on lisäksi tehnyt 10 viime pelissään vain 19 maalia. Sanoisin maalinteon olevan joukkueen suurin ongelma tällä hetkellä. Ja lopuksi: onhan se aika huolestuttavaa, että Tom "0+1" Gilbert on pelannut jo 37 matsia Canadiensin riveissä tällä kaudella.

Toivottavasti saadaan hiukan lisää keskustelua aiheesta. :tuoppi:
Duunariporukkahan Montreal on viime vuosina ollut. Toiset joukkueet ovat pystyneet paikkaamaan ajoittaista viisikon lepsua pelaamista yksilöiden avulla, jotka ratkovat pelejä, mutta Montrealilla ei sellaisia ole hyökkääjistössä Paciorettyn jälkeen. Tällä kaudella se viisikon tiiveys ja terrierikiekko ei ole tehonnut ja kun yksilöpuolelta ei ole tullut apuja, on tulos tuossa.

Salming

Johtavien viikkokatsaus osa 6

ViestiKirjoittaja Salming » 10.02.2016 21:07

1. Helsingin Jokerit pimittää edelleen viime tilikauden tilinpäätöstään. Onko tähän mitään järkevää syytä?

Salming: Ei ole. Osakeyhtiölain mukaan tilinpäätöstiedot pitää toimittaa kaupparekisteriin viimeistään kahden kuukauden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamisesta. Tilinpäätös on lain mukaan vahvistettava kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä, joten tilinpäätös olisi pitänyt olla kaupparekisterissä viimeistään vuoden vaihteessa, koska Jokereiden tilikausi päättyy huhtikuussa. Hjalliksen muissakin yhtiöissä on ollut samanlaista viivettä. Esimerkiksi Hjallis Promotion AB (viimeinen rekisteröity tilinpäätös 2013/12), HHH Rakennus Oy (2012/12), Sipoonranta Oy (2013/6), Jokerit-Hockey Oy (2014/4), Suomen käteisnosto Oy (2012/12) ja Vierumäen Lomarinne Oy (2012/12) eivät ole toimittaneet ajoissa tilinpäätöksiään. Tappiota lienee tulossa noin 10 miljoonaa, mutta eipä tällainen piilottelu mitään auta. Varsinkin, kun tietoja yhtiön taloudesta tarvitsevat muun muassa velkojat ja muut sidosryhmät, koska osakeyhtiö toimii omistajiensa rajoitetulla vastuulla.

Jack: Niin, tosiaan kummalliselta tuntuu kun sama kaveri eli Hjallis kyseessä näissä kaikissa yhtiöissä joita luettelit omassa viestissäsi. Ei kai tähän mitään järkevää syytä löydy. Ei kai tuo tappion tekeminenkään mikään syy voi olla. Jokerien toimitusjohtaja Jukka Kohonen on avoimesti myöntänyt seuran tehneen avauskaudella miljoonien tappiot. Ja tämä toki oli tiedossa että varsinkin alussa tappiota tulee vääjäämättä.

2. Miika Elomo nimitettiin tosiaan Ika Lehkosen seuraajaksi TUTO Hockeyn peräsimeen. Vieläkö Elomo onnistuu nostamaan Tuton pudotuspelien kotietuun oikeuttavaan sijaan?

Salming: Tällä hetkellä on TUTO on seitsemäntenä ja eroa neljänteen sijaan on 12 pinnaa. Rästissä on yksi peli SapKoon verrattuna. En usko, että TUTO enää SapKoa saavuttaa, joka on pelannut tasapainoisen kauden. Sen sijaan K-Vantaa on viidentenä viiden pisteen päässä ja tuohon väliin veikkaan Tuton kiilaavan eli viidenneksi. Mielenkiintoista nähdä, mitä Teemu Elomo ja Lehtinen tuovat joukkueeseen. Hyökkäys saa ainakin lisää käsiä ja Pullaisen ei tarvitse enää pelata Sillanpään ja Moision kanssa samassa ketjussa.

Jack: Toivon todella että kurssi kääntyy. Kyllähän tuo valmentajan vaihdos varmasti menoa piristää. Sellainen kuva jäi Ikan touhuista että osa pelaajista tais olla jo vähän kypsiä touhulle. Kovan kurin alaisena päätä alkaa väkisin pakottaa varsinkin jos peli ei kulje. Kyse vielä Mestiksestä jossa suurin osa pelaajista elää suht normaalia työelämää jääkiekon ohella. Uskon että kevät on valoisampi TUTOlle Elomon johdossa.

3. Minna Marsh on kirjoittanut erinomaisen kirjan "Miksi maali ei synny" koskien henkistä valmennusta. Uskotko, että mentaalivalmennuksesta on apua urheilijoiden suorittamisessa?

Salming: Luin kirjan loppuun hiljattain. 170 sivua täyttä asiaa ja iso häränkullin nosto Minnalle loistavasta eepoksesta. Monessa kohtaa tuli kyllä samaistuttua tekstiin ja olen toistaiseksi tehnyt vain muutaman kirjan lukuisista mentaaliharjoituksista, mutta jo yksi niistä oli minulle erittäin hyödyllinen. Se liittyi hyötyohjelmaan ja roskaohjelmaan. Pitää kehittää itselleen lause, joka tuo itsevarmuuden pelissä. Se kääntää epävarmuuden hyödyksi näin lyhyesti tiivistettynä. Sitä lausetta toistamalla mielessään (ei imurissa) saa tavallaan luotua itselleen hyvää energiaa. Suosittelen jokaiselle tuota kirjaa lukuelämyksestä. Kevyttä luettavaa.

Jack: Mentaalivalmennuksesta on varmasti hyötyä varsinkin huipputasolla. Tästä opuksesta en mene vannomaan mitään koska en ole kyseistä teosta lukenut. Annettiinhan tuoreille U20 mestareillekin ennen turnausta mentaalivalmennusta ja ei siitä varmaan haittaakaan ollut. Urheilussa kuitenkin pääkopasta on moni asia kiinni.

4. Jääkiekon mestarien liiga CHL 2015-16 saatiin tiistaina päätökseen. Frölunda vei finaalissa mestaruuden Kärpiltä. Miltä näyttää CHL:n tulevaisuus? Pitäisikö kuopata ja lakaista kaikessa hiljaisuudessa maton alle?

Salming: Pääsponsoreilla on kaiketi viiden vuoden pahvit, joten eiköhän ainakin kolme kautta vielä mennä näillä. Mielestäni on ollut hauskaa, että pienempien maiden kiekkoniput ovat olleet mukana, koska eipä noiden maiden jengejä muuten kohtaisi missään. Koska kyseessä on seuravetoinen viritelmä, kaikki lähtee niiden arvostuksesta kilpailua kohtaan. Kärpät on näyttänyt tässä hyvää esimerkkiä ja toivottavasti mahdollisimman moni seuraa oululaisten esimerkkiä suhtautumisessa turnaukseen. Jokaisella uudella asialla on kasvukipuja, myös CHL:llä. Uskon, että se saa enemmän suosiota myös suuren yleisön keskuudessa tulevina vuosina. Matseja täytyy vain markkinoida ahkerasti, jotta saadaan populaa halliin. Ja täytyy muistaa, että pienemmissä maissa ne hallit ovat olleet hyvin täynnä ja CHL-pelit ovat kauden kohokohtia eli laajennetaan sitä ajattelua myös Suomen ja Ruotsin ulkopuolelle. Isoin ongelma on yleisömäärä täällä ja länsinaapurissa.

Jack: Hyvä että sarja saatiin pelattua jotta voidaan keskittyä oikeisiin sarjoihin. Ei vaan, kyllähän eka asia mikä täytyisi saada kuntoon on yleisömäärät. Humoristista puhua mestarien liigasta kun pelissä kun pelissä on reippaasti alle 5000 katsojaa. Toki ennen tätä tuote täytyy saada kuntoon. Mielestäni KHL täytyisi saada jollain ihmeen tavalla sirkukseen mukaan. Vasta tämän jälkeen voitaisiin puhua Mestarien Liigasta. Tällä hetkellä se tuntuu joltain ihan tavalliselta turnaukselta. Ei ole konsepti vielä millään tavalla valmis mutta toivon että siitä pikku hiljaa saataisiin sellainen.

5. Liigassa puhututtaa jälleen kurinpitotuomiot. Pikkarainen sai torstain Ässät pelistä seitsemän ottelun pelikiellon. Pelsujen "Veri-Pena" sai tuomarin töytäisystä yhden ottelun verran kakkua. Menikö oikein?

Salming: Bloodin tuomio oli huvittava, ei siitä sen enempää. Näissä voisi käyttää sitä maalaisjärkeä jo pelin aikana. Pikkaraiselta puolestaan täysin turha teko tilanteen ulkopuolella, joten pelikiellon pituus on ihan jees. Jos sitten verrataan muihin tällä kaudella tulleisiin kieltoihin, mielestäni aiemmissa tapauksissa on menty metsään ja annettu liian vähän sanktiota. Tämä voisi olla nyt sellainen korjausliike, joka aloittaisi uuden linjan kurinpidossa. Jolloin esim. Tuppurainen ja Lassilakin olisivat saaneet enemmän kakkua kuin he saivat.

Jack: Samaa mieltä Bloodin tilanteesta. Tuo nyt ei ollut millään tavalla muun muassa verrattavissa NHL:n puolelle Widemanin tilanteeseen. Tuomari ei loukkaantunut eikä Blood millään tavalla tuota tahalleen tehnyt. Vähän hei tilanteentajua Liiga. Tässä nyt vaan tuli mahdollisuus osoittaa että Tuomari on koskematon. Mitä tulee Pikkaraiseen niin hyväksyn tuomion jopa Tepsi lasien takaa. Typerä teko ja mielestäni 7 ottelua ei ole liioittelua. Tähän asti Pikkarainen välttänyt hölmöilyt mutta nyt aivan käsittämätön aivopieru. Salmingin kanssa samaa mieltä että Liigan "linja" ei ole kauden aikana pitänyt.

6. Jatketaan kurinpidosta mutta siirrytään lopuksi NHL:ään. Ma-ti yöllä Barkov sai Detroitin Justin Abdelkaderilta tällin, josta Barkov jätti pelin kesken. Somessa osa tuomitsi teon törkeänä ja osan mielestä kuului peliin. Mitä mieltä?

Salming: Katsoin ja kelailin pariin kertaan tuon tilanteen läpi. Aikalailla 50-50 tilanne, josta Abdelkader ei saanut jäähyä. Kallistun melkein enemmän sille kannalle, että Sashan olisi pitänyt pitää pää ylhäällä. Jos sä tulet maalin takaa kiekon kanssa, on todennäköistä, että vihun karvaaja tulee hyvällä höökillä päälle ja silloin pitää luopua ajoissa kiekosta ja ottaa niitti vastaan. En pidä missään nimessä oikeusmurhana, että tuosta ei tullut jälkiseuraamuksia.

Jack: Niin. Maksimissaan 1-2 peliä kakkua ja korostan maksimissaan. En pidä itsekään oikeusmurhana päätöstä olla antamatta kakkua. Fakta on se, että näistä tälläisistä tilanteista ei koskaan päästä eroon. Mikäli halutaan niin kielletään sitten kokonaan kontaktit/taklaukset. Nämä vain kuuluvat peliin siinä merkityksessä että välillä vaan näitäkin sattuu. Barkov on tosiaan huonossa asennossa joka edesauttaa tämänkaltaista sattuvan. Jääpussi leukaan ja pikku breikin jälkeen takas kentälle.

Telle

Re: Johtavien viikkokatsaus

ViestiKirjoittaja Telle » 11.02.2016 00:23

Voiko tehdä ehdotuksia johtavien viikkokatsauksen aiheiksi? No, ehdotan joka tapauksessa seuraavia ajankohtaisia aiheita:

- Liigaseurojen talous. Siihen liittyen mietteitä erityisesti Bluesin tämänhetkisestä tilanteesta, siihen johtaneista syistä ja seuran tulevaisuudesta Liigassa. Myös ajatuksianne Ilveksen, HPK:n ja KalPa:n taloudesta olisi mielenkiintoista lukea.

- Liigaottelujen yleisömäärät: Miksi Jokereiden KHL-peleissä käy enemmän katsojia kuin Liigaseurojen otteluissa? Miksi HIFK:n pelit eivät houkuttele Helsingissä yhtä paljon jääkiekon ystäviä kuin Jokerit, vaikka joukkue pelaa SUOMALAISTA sarjaa eikä "RYSSÄLIIGAA"?

Avatar
Viestit: 2632
Liittynyt: 23.09.2010 15:13
Paikkakunta: LAHE
Suosikkijoukkue: TURKU, Minnesota Wild

Re: Johtavien viikkokatsaus

ViestiKirjoittaja Jack » 11.02.2016 09:36

Telle kirjoitti:Voiko tehdä ehdotuksia johtavien viikkokatsauksen aiheiksi? No, ehdotan joka tapauksessa seuraavia ajankohtaisia aiheita:

- Liigaseurojen talous. Siihen liittyen mietteitä erityisesti Bluesin tämänhetkisestä tilanteesta, siihen johtaneista syistä ja seuran tulevaisuudesta Liigassa. Myös ajatuksianne Ilveksen, HPK:n ja KalPa:n taloudesta olisi mielenkiintoista lukea.

- Liigaottelujen yleisömäärät: Miksi Jokereiden KHL-peleissä käy enemmän katsojia kuin Liigaseurojen otteluissa? Miksi HIFK:n pelit eivät houkuttele Helsingissä yhtä paljon jääkiekon ystäviä kuin Jokerit, vaikka joukkue pelaa SUOMALAISTA sarjaa eikä "RYSSÄLIIGAA"?

Voi toki ehdottaa ja keskusteluun saa muutkin liittyä. Ei tätä olla tarkoitettu vain minun ja Salmingin ajatuksille, avataan vaan peli ja isketään yleensä viikon polttavimmista kysymyksistä ajatukset ilmoille.

Etenkin tota Bluesin tilannetta kyllä seurataan. Muiden liigajoukkueiden taloudellinen tila on ainakin meikäläiselle melko tuntematonta aluetta. Tuo Jokerit vs Liiga yleisömäärät on mielenkiintoinen juttu johon tuon mielelläni omat ajatukset.
Aurinkokuningas: "vaihdetaan klubin takkia, tuu sä koutsaamaan, luo se buumi tonne, mä tulen sinne jakamaan noit viisauksii sinne ylen lämpimää officee."

Paluu Yleinen kiekkokeskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa